Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην καύση Απορριμμάτων στο Πεντελικό

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 13 Απριλίου για το θέμα του εργοστασίου αεριοποίησης βιομάζας στη θέση Μαλτέζου έγινε για πρώτη φορά συντεταγμένη θεσμική συζήτηση για το ζήτημα.  Ο  δήμαρχος είχε διαλέξει να μεθοδεύει την κατασκευή του εργοστασίου από το 2012, αλλα να το κρατά μακριά από το δημοτικό συμβούλιο, έως τη στιγμή που σύσσωμη η Αντιπολίτευση ζήτησε, κατόπιν της απόφασης των πολιτών στην συνάντηση των Μελισσίων, μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο.
Πρωτοφανής ήταν η παρουσία πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο. Μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις που θα ακούγονταν και την επιχειρηματολογία που θα αναπτυσσόταν.
Το αποτέλεσμα μας απογοήτευσε, καθώς δεν υπήρξε συζήτηση επί της ουσίας αλλά ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξυ πρώην και νυν. Το σημαντικότατο αυτό θέμα έγινε αφορμή για γενικευμένη προεκλογική εκστρατεία – ακόμα και από εκείνους που εμφανώς δεν ήξεραν καν για τι μιλούσαν !!! Οι τεχνητές εντάσεις, οι αντεγκλήσεις και οι ειρωνίες κυριαρχούσαν. Ήταν φανερό εξαρχής ότι θα είχαμε επεισοδιακή συνέχεια.
Κάποια στιγμή δόθηκε ο λόγος και στους πολίτες. Πρώτος έλαβε το λόγο ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων στην Πεντέλη Βασίλης Θεοδώρου και επιχείρησε να ξαναφέρει τη συζήτηση, επί συγκεκριμένου, στο επίδικο ζήτημα:

Τα επιχειρήματα που διατύπωσε ήταν:
Ο ίδιος ο δήμαρχος έκανε κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας το εργοστάσιο αεριοποίησης εξαγγέλλοντάς το πριν λίγο καιρό. Σήμερα κατηγορεί όποιον μιλά ενάντια στην εξαγγελία του ότι θέλει δήθεν να τον πλήξει πολιτικά.
Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι η αεριοποίηση είναι συμφέρουσα οικονομικά. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια ακριβή μέθοδος επεξεργασίας κλαδεμάτων και ιδιαίτερα ακριβή ως επένδυση. Άλλωστε ο δήμος δεν παρουσίασε ποτέ οικονομοτεχνική μελέτη.
Η ΜΠΕ που παρουσίασε ο δήμος ήταν ελλιπής και αντικρούστηκε με έγγραφο στο ΥΠΕΚΑ από την Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων στην Πεντέλη με ισχυρά επιχειρήματα.
Μελέτες επιστημόνων στη Γερμανία διαμορφώνουν το πλαίσιο να πάψει να συγκαταλέγεται η μέθοδος της αεριοποίησης στις ΑΠΕ.
Η πλειοψηφία των δημοτών δε θέλουν το έργο και ο δήμαρχος δεν μπορεί να προχωρά  την αδειοδότηση κόντρα στη βούλησή τους.
Να αποσυρθεί η εξαγγελία για το εργοστάσιο και να σταμάτησαν οι ενέργειες του δήμου για την αδειοδότησή του από το ΥΠΕΚΑ
•Η Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων στην Πεντέλη δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρέμβει στην προεκλογικήπερίοδο κατά του δημάρχου, αρκεί να αποσυρθεί η παράλογη εξαγγελία του.
Η τελική τοποθέτηση του δημάρχου, πριν διαλύσουν παράτυπα τη συνεδρίαση, ήταν ότι και ο ίδιος είναι κατά του εργοστασίου μεν, αλλά όχι με τον τρόπο της Αντιπολίτευσης!
Ο τρίτος σε σειρά πολίτης, που έλαβε το λόγο, προτίμησε να εστιάσει στο πρόσωπο του εισηγητή της Αντιπολίτευσης, αντί να μιλήσει για το εργοστάσιο. Από ότι φάνηκε δεν ήταν μόνο εμμονή αλλά κυρίως άλλοθι για να διαλυθεί η συνεδρίαση.
Φυσικά ούτε λόγος για τη συνέχιση του συγκεκριμένου δημοτικού συμβουλίου.
Είναι φανερό ότι ο δήμαρχος δε έχει ανάγκη απόαντιπάλους…αρκούν οι δικοί του! Για μια φορά ακόμα έμεινε επανεξεταστέος στασημαντικά πεδία, της Οικολογίας, της Δημοκρατίας, της Ηθικής και της ΔιαχείρισηςΠροβλημάτων.

              ΠΗΓΗ:oxiergostasiokavsis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου