Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Στην Δικαιοσύνη προσφεύγει το Σωματείο Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο

Καταγγελία στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις επιπτώσεις και τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούν στη λειτουργία του Σισμανόγλειο οι διαθεσιμότητες των γιατρών έκανε με υπόμνημά του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
Στο υπόμνημα που κατέθεσε στη δικαιοσύνη αναφέρει:
                                                  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
                                    ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
                                                    ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ
                                      ΤΗΛΕΦΩΝΟ 2132058442 - ΦΑΞ 2108043182
             Προς τον κ. Εισαγγελέα Υπηρεσίας   της  Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
ΘΕΜΑ:«Καταγγελία για επισφαλή λειτουργία του ΓΝΑ Σισμανόγλειο και συγκεκριμένα του Β΄ Παθολογικού Τμήματος μετά από την εφαρμογή του Νόμου 4254/7-4-14/ΦΕΚ 85/ΤΕΥΧΟΣ Α΄, περί διαθεσιμοτήτων ιατρών».
Με την εφαρμογή του Νόμου 4254/7-4-14/ΦΕΚ 85/ΤΕΥΧΟΣ Α΄ που αφορά στη διαθεσιμότητα, «το σύνολο του ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού που μετατάχθηκε/μεταφέρθηκε με τις διατάξεις του ν. 4172/2013 (Α΄167) από τις πρώην Υπηρεσίες νοσοκομειακής υποστήριξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας μόνιμη και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και το σύνολο του ως άνω προσωπικού που κατέλαβε αντίστοιχες θέσεις κατ’ εφαρμογή του ν. 4172/2013, όπως ισχύει, τίθεται, αυτοδικαίως, από 8 Απριλίου 2014 σε καθεστώς διαθεσιμότητας με ταυτόχρονη κατάργηση των θέσεων που κατέχει»,καθώς και με την επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων στους εν λόγω ιατρούς, σήμερα στις 8/4/2014, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αττικής, 61 ιατροί είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 15 με 30 μέρες.

Το ανωτέρω συνεπάγεται το κλείσιμο του Ψηφιακού Αγγειογράφου (δεν μένει κανείς ιατρός), του Αιμοδυναμικού τμήματος (από 9 μένουν 2 ιατροί), του Γαστεντερολογικού τμήματος (από 4 μένει 1 ιατρός), του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος (από 7 μένουν 4 ιατροί), του Β΄ Παθολογικού τμήματος (από 6 μένουν 2 ιατροί) και 40 αρρώστους και του Α΄ Παθολογικού τμήματος με 4 εναπομείναντες ιατρούς και 40 αρρώστους. Σοβαρές επίσης δυσλειτουργίες επέρχονται και στα τμήματα όπως, το Α΄ Χειρουργικό τμήμα, το Β΄ Χειρουργικό τμήμα, το Καρδιολογικό τμήμα, το Α΄ Πνευμονολογικό κλπ.
Επιπροσθέτως το Β΄ Παθολογικό τμήμα το οποίο εφημέρευε σε Γενική Εφημερία τη προηγούμενη ημέρα (7/04/2014) βρίσκεται σήμερα σε ιδιαίτερα δεινή θέση να νοσηλεύει40 αρρώστους και να καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της ιατρικής περίθαλψης με 2 ΜΟΝΟ ιατρούς (1 Επιμελητή Α΄, και έναν Συντονιστή Διευθυντή)!, αφού αποχώρησαν με τη διαθεσιμότητα 4 ιατροί.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου με την επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας στους ιατρούς και την πιστή εφαρμογή του Νόμου 4254/14 οδηγεί το Νοσοκομείο σε επισφαλή λειτουργία. Τα Παθολογικά Τμήματα νοσηλεύουν ασθενείς με ιατρική κάλυψηκυρίως από ειδικευόμενους/ εκπαιδευόμενους ιατρούς. Η ιατρική περίθαλψη των ασθενών δε γίνεται από επαρκή αριθμό ειδικευμένων ιατρών, εφόσον ένας ικανός αριθμός αυτών έχουν βγει σε διαθεσιμότητα, κι οι εναπομείναντες, όπως προβλέπει ο Νόμος και ο Οργανισμός του νοσοκομείου δε δύνανται να καλύψουν τις ανάγκες των νοσηλευομένων ασθενών.
Επειδή ένας σημαντικός αριθμός ιατρών των Α΄ και Β’ Παθολογικών Τμημάτων, αλλά και πολλών άλλων τμημάτων μετά από την εφαρμογή του Νόμου έχουν βγει σε διαθεσιμότητα.
Επειδή η ιατρική κάλυψη των νοσηλευομένων ασθενών καθίσταται επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών, λόγω της καταστρατήγησης Νόμων, Υπουργικών Αποφάσεων και Οργανισμού του νοσοκομείου που προβλέπουν με ρητό τρόπο τον αριθμό των ειδικευμένων ιατρών ανά κάθε νοσηλευτικό τμήμα.
Επειδή κλείνουν νευραλγικά τμήματα για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους νοσηλευόμενους και όχι μόνο ασθενείς
Επειδή ο κίνδυνος για την ασφάλεια των ασθενών του Νοσοκομείου και κυρίως των Α΄και Β΄ Παθολογικών τμημάτων, λόγω της έλλειψης ιατρών, είναι σημαντικός
Επειδή με νόμο του κράτους από σήμερα το Υπουργείο Υγείας, οι Διοικήσεις της 1ηςΥγειονομικής Περιφέρειας και του ΓΝΑ Σισμανόγλειο, με αντισυνταγματικό τρόπο σε ότι αφορά στην ιατρική κάλυψη των ήδη νοσηλευόμενων ασθενών, αλλά κι εκείνων που πρόκειται να ζητήσουν παροχές υπηρεσιών υγείας το επόμενο χρονικό διάστημα, έβγαλαν σε διαθεσιμότητα ιατρικό προσωπικό, χωρίς να καλύψουν, όπως το Σύνταγμα της Ελλάδας και οι Νόμοι προβλέπουν, με το αναγκαίο εκείνο ιατρικό προσωπικό τους ειδικευμένους ιατρούς που αποχώρησαν από το Νοσοκομείο μας, θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.
Επειδή η οποιαδήποτε συγχώνευση ή κατάργηση νοσηλευτικών τμημάτων και κλείσιμο νοσηλευτικών κλινών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, λόγω της διαθεσιμότητας ειδικευμένων ιατρών, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την υγειονομική κάλυψη των αναγκών των πολιτών της Βορειονατολικής Αττικής .
Επειδή η πείρα και η κοινή λογική καθιστούν απόλυτα βέβαιο ότι όσο το πρόβλημα που έχει ανακύψει παραμένει ανεπίλυτο, δεδομένης της αντιφατικότητας των προφορικών και των γραπτών απαντήσεων ή εντολών της Διοίκησης του Νοσοκομείου, υπάρχεισημαντικός κίνδυνος για τους νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου.
                                   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ
Την άμεση παρέμβασή Σας για την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων για την προστασία της υγείας των ασθενών και των εργαζόμενων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, με την άρση των διαθεσιμοτήτων των ιατρών και την άμεση κάλυψη του Νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό.
Συνημμένα:
$11.   Νόμος 4254/14, παράγραφος ΙΖ1
$12.   Εγκύκλιος αναφορικά με τις οδηγίες για τη κινητικότητα/διαθεσιμότητα του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα
$13.    Οργανισμός Νοσοκομείου Σισμανόγλειο
$14.      Έγγραφο Διοικητή Νοσοκομείου αναφορικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη διαθεσιμότητα των γιατρών του πρώην Παπαδημητρίου
Αθήνα, 8/4/2014

                                ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
     Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ                                                 ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΙΝΟNOΓΛΟΥ

                                 ΠΗΓΗ:www.ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου