Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Με λαμπρότητα γιόρτασαν τον προστάτη τους Αη Γιώργη, οι Γκιουλμπαξιώτες

Σε συνεργασία με τους φορείς και τους κατοίκους της πόλης, ο Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγής Μελισσίων «Αγ. Γεώργιος - Γκιουλμπαξέ», αναβίωσε και φέτος την Τρίτη & την Τετάρτη 22 & 23 Απριλίου αντίστοιχα, στην πλατεία Μικρασιατών (πρώην Αγίου Γεωργίου), το πατροπαράδοτο έθιμο «Κεσκέκι».
Πλήθος προσκυνητών και επισκεπτών από τα Βόρεια Προάστια έδωσε βροντερό παρών για να παρακολουθήσει την αναβίωση αυτού του εθίμου, το οποίο μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιο, από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας.
Οι Γκιουλμπαξιώτες ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ & τιμούν με λαμπρότητα την μνήμη του προστάτη τους Αη Γιώργη... Την Τριτη κατά τον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μελισσίων, συμμετείχε πλήθος Ιερέων, Ιεροψαλτών και πιστών!
Μετά το πέρας του Εσπερινού, άναψαν κατά το έθος τα καζάνια για να παραχθεί το πατροπαράδοτο φαγητό «Κεσκέκι»(χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι), το οποίο ετοιμάζεται ΠΑΝΤΟΤΕ με τη φροντίδα του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πηγής Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»
Ο Δήμαρχος και τα μέλη της Διοίκησης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Μικρασιατών, παρακολούθησαν από κοντά την προετοιμασία ή το τελετουργικό αν προτιμάται παρασκευής του φαγητού, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων.
Το πρωί της Τετάρτης 23 Απριλίου μετά την Θεία Λειτουργία, οι Ιερείς των Μελισσίων πήγαν και ευλόγησαν το Κεσκέκι (το οποίο ανακάτευαν όλη τη νύχτα μέλη και φίλοι του Συλλόγου, στα καζάνια που είχαν τοποθετηθεί στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας), και ακολούθως ξεκίνησε η διανομή του στους παρευρισκόμενους. 
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά το οποίο τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από την Μικρά Ασία και τραγούδια, εισπράττοντας το θερμότατο χειροκρότημα των εκατοντάδων επισκεπτών 
Το βράδυ, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι  παρακολούθησαν   την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια την λιτάνευση της εικόνας του.
Στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις  παραβρέθηκαν εκτός από τον Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη, ο Αντπεριφερειάρχης Β.Τομέα κ. Μανιάτης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευαγγελία Μπουσίου, οι επικεφαλής των συνδυασμών «Ανθρώπινη Πολιτεία» κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και «Πεντέλη Μελίσσια Μαζί» κ. Τόλιος Νίκος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλου, εκπρόσωποι  Μικρασιατικών φορέων από όμορους Δήμους εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης και πολλοί δημότες.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου