Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Νοσοκομείο - φάντασμα στα Μελίσσια αναζητεί Δ/ντή κλινικής!



Η διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου έλαβε την απόφαση πριν από λίγες ημέρες να προχωρήσει στην αξιοποίηση ενός από τα πιο πολυσυζητημένα και σημαντικά ακίνητα ιδιοκτησίας του.
 Το κτίριο παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και 39 ολόκληρα χρόνια και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων αλλά και έριδων τα τελευταία χρόνια, ουκ ολίγες φορές, με χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν σε παράνομες  έως ακόμη και  …μεταφυσικές δραστηριότητες.  
Έτσι, το Ταμείο, στο πλαίσιο της επίσης πολυσυζητημένης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αναζητεί πλέον ιδιώτη επενδυτή ο οποίος, κατά τις πληροφορίες, θα αναλάβει να αξιοποιήσει με τη μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης το Νοσηλευτικό 'Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού στην ‘’καρδιά’’ των Μελισσίων.
Πρόκειται για μοναδικό ακίνητο σε μία πευκόφυτη έκταση 119 στρεμμάτων στην ‘’καρδιά’’ των Μελισσίων, το οποίο περιλαμβάνει κτιριακό συγκρότημα από τέσσερα τμήματα, πέντε ορόφων, συνολικής επιφάνειας 11.600 τ.μ..

Η πρόταση αξιοποίησης θα πρέπει να σχετίζεται με το χώρο της υγείας, για τη δημιουργία θεραπευτηρίου, νοσηλευτικής μονάδας ή ακόμη και κέντρου αποκατάστασης, με τη διοίκηση του ΝΑΤ να προσανατολίζεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο σε επενδυτές από τον κλάδο της υγείας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν το ενδιαφέρον τους έως τις αρχές Ιουνίου.Η ιστορία: 
Το ΝΙΕΝ, με τον χαρακτηριστικό ιστό που παραπέμπει σε κατάρτι πλοίου στην είσοδό του, λειτουργούσε με 250 κλίνες, από τη δεκαετία του ’40, κυρίως ως σανατόριο για τους ναυτικούς.
Το νοσοκομείο δημιουργήθηκε με χρήματα εφοπλιστών και εισφορές ναυτεργατών, οι οποίοι μάλιστα φρόντιζαν οι ίδιοι για τον εξοπλισμό του ακόμη και με εισαγωγές μηχανημάτων από τις ΗΠΑ, όπου ταξίδευαν. Στον χώρο αυτό λειτούργησε από το 1954 νοσηλευτική μονάδα παθήσεων θώρακα για ναυτικούς με την ονομασία ΝΙΕΘ, η συγχωνεύτηκε με τον Οίκο Ναύτη στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, ως νοσηλευτική μονάδα. Έκτοτε και μέχρι τον Οκτώβρη του 1975 λειτούργησε με αυτήν την επωνυμία ως Γενικό Νοσοκομείο Εμπορικού Ναυτικού δυναμικότητας 300 κλινών.Το 1975 ανέστειλε τη λειτουργία του με την προοπτική να υλοποιηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαίνισης: Κατά τα δημοσιεύματα, οι δαπάνες για τις επισκευές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. δρχ. –ποσό ιδιαίτερα υψηλό για την εποχή- και λίγο πριν τις εκλογές του ’81 οι εργασίες εγκαταλείφθηκαν.Από τότε ξεκίνησαν οι δικαστικές, πολιτικές και λοιπές… διαμάχες, αλλά και οι λεηλασίες του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ενώ τα σενάρια αξιοποίησής του όλα αυτά τα χρόνια εναλλάσσονταν.
Από την πλευρά τους, οι ναυτεργάτες και τα σωματεία τους αντιτάσσονται σθεναρά στην αξιοποίηση/ παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές του ΝΙΕΝ υποστηρίζοντας ότι το νοσοκομείο «είναι περιουσιακό στοιχείο του ναυτεργατικού κόσμου που όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα έχει αναδείξει την ανάγκη να αξιοποιηθεί το ΝΙΕΝ με την δημιουργία νοσοκομειακής μονάδας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας».Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι και οι δημοτικοί φορείς της περιοχής θέλουν τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας, δεδομένου ότι η έκταση του Ν.Ι.Ε.Ν. είναι εκτός σχεδίου και υπόκειται στη δασική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου