Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Μετακομίζει στου «Κουφού» την ... πόρτα, το Αστεροσκοπείο Aθηνών;

Η κατόπιν ... Εορτής, παρέμβαση του Δημάρχου Πεντέλης
Ή «Κουφός» είναι ο Λόφος ή στα αστέρια ... αρμενίζει!
Σε περιπέτεια φαίνεται πως έχει μπει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αφού σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις της Πεντέλης και η επιτροπή κατοίκων εναντιώνονται στην ανέγερση κτιρίου στην περιοχή. Η ιστορία ξεκινά πριν από έξι περίπου χρόνια, όταν το επιστημονικό ίδρυμα άρχισε τις διαδικασίες για τη μεταφορά του - κρίσιμου για τη χώρα - Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στις εγκαταστάσεις που διαθέτει στον Δήμο Πεντέλης.
Σε εκατό στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στον οργανισμό από το 1936, στεγάζονται το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών και το Ινστιτούτο Διαστημικής.
Το Αστεροσκοπείο διαθέτει ειδικό ρυμοτομικό σχέδιο που επιτρέπει την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων σε 20 στρεμ, ενώ τα 80 θεωρούνται δασική έκταση.Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μεταφερθεί το Γεωδυναμικό από το Θησείο, είναι ο εκσυγχρονισμός και η ασφάλεια.
«Τα κτίρια του Γεωδυναμικού δεν είναι μόνο πεπαλαιωμένα, αλλά και σεισμόπληκτα. Χωρίς υπερβολή, είναι τα πρώτα που θα καταρρεύσουν σε περίπτωση μεγάλου σεισμού» εξηγεί ο κ. Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Αστεροσκοπείου.
Το 2007 το Αστεροσκοπείο απευθύνθηκε στην τεχνική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, προκειμένου να εξετάσει σενάρια μεταφοράς του Ινστιτούτου.
«Από όλες τις απόψεις η καλύτερη λύση ήταν να ανεγερθεί κτίριο στον Λόφο Κουφού, ώστε να συγκεντρωθούν οι δραστηριότητες» λέει ο κ. Τσίγκανος.
Η τεχνική υπηρεσία της ΓΓΕΤ εξέδωσε τις σχετικές άδειες, βρέθηκε ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση και προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός με αρχικό προϋπολογισμό 5,7 εκατ. ευρώ.

Είκοσι επτά εταιρείες κατέθεσαν προτάσεις για την ανέγερση κτιρίου συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. σε τέσσερις ορόφους (δύο κάτω από τη γη) και τελικά πλειοδοτήθηκε στην τιμή των 3 εκατ. ευρώ. «Κάναμε τα εγκαίνια του έργου, ήρθε ο δήμαρχος της πόλης και ξεκινήσαμε.

Δεν υπάρχει ούτε χιλιοστό παρανομίας στο έργο. Ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα διάβασα έκπληκτος ότι έχουν συγκεντρωθεί 1.200 υπογραφές από περιοίκους εναντίον του έργου» λέει ο κ. Τσίγκανος.
Ο κ. Αύγουστος Μαρούλης, συντάκτης του ψηφίσματος διαμαρτυρίας, εκ μέρους της επιτροπής κατοίκων υποστηρίζει ότι πλήττεται ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής από μια τόσο μεγάλη κατασκευή και ότι δεν υπάρχουν τα υποστηρικτικά έργα, όπως κατάλληλοι δρόμοι για να υποδεχτούν τον φόρτο ανθρώπων και αυτοκινήτων.
Τι λένε οι κάτοικοι
«Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να επιβαρυνθεί ο Λόφος Κουφού, αφού λίγο πιο κάτω το Αστεροσκοπείο διαθέτει εκτάσεις με καλύτερο υποστηρικτικό δίκτυο, όπως φαρδιούς δρόμους και μπορεί να φτιάξει εγκαταστάσεις χωρίς να αλλοιώσει οπτικά την περιοχή» λέει ο ίδιος. Σε αυτή την αντιπαράθεση ακούγονται λογικές αντιρρήσεις, όπως αυτή του κ. Μαρούλη, αλλά και παράλογες, όπως η επίκληση της πιθανής εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
Η κατόπιν ... Εορτής, παρέμβαση του Δημάρχου Πεντέλης!
     Ή «Κουφός» είναι ... ο Λόφος ή στα αστέρια αρμενίζει!

Ο Καλαμο-καβαλάρης Δήμαρχος & «καθηγητής» Ιππασίας γενικώς ...
Είδε που απόειδε ο Δήμαρχος ότι απόμεινε ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ στην υπόθεση μετεγκατάστασης του Αστεροσκοπείου, σκέφτηκε - πάντοτε με ΓΝΩΝΟΝΑ το συμφέρον της Πεντέλης - να κάνει κατόπιν εορτής, μια παρεμβασούλα έτσι για να τηρήσει τα προσχήματα... 
Λέτε να μέτρησαν να διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο, σε αυτην την κίνηση ΜΑΤ του Μαχητικού μας Δημάρχου, οι 1.200 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί ;
Μα τι είναι αυτό που σκεφτήκατε...
Υπολόγισε ποτέ το πολιτικό κόστος ο στρατηγός;
Υποβάλαμε το ερώτημα από «φθονερό» ενδιαφέρον γιατί τον βλέπουμε & «ζηλεύουμε» την αισιοδοξία του!!!
Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές έλαβε το 57,13% των ψήφων της πόλης που τον ανέδειξε αυτοδιοικητικά(από το 80,62% που έλαβε το 2006) ...
Χωρίς τις 1200 υπογραφές πως θα διπλασίαζε τα ποσοστά του;
Ενδεχομένως να συνέβαινε και αυτό χωρις τους 1200, δηλαδή  να έφθανε ή να προσέγγιζε το 114,26%, εάν βέβαια εις τας εκλογάς, ψήφιζαν & τα ... αστέρια!
Σκεπτόμενος λοιπόν το φωτεινό του ΜΕΛΛΟΝ στην πόλη, μίλησε(& εγγράφως τα γνωστοποίησε στους αρμόδιους Υπουργούς). Και τι είπε:
«Η σχεδιαζόμενη επέκταση του Αστεροσκοπείου στο λόφο «Κουφός» Πεντέλης, είναι ασύμβατη περιβαλλοντικά, χωροταξικά και κυκλοφοριακά». Μάλιστα τεκμηρίωσε, όπως ο ίδιος είπε,
τα αυτονόητα, ως εξής:
1.Ότι ο λόφος «Κουφός» Πεντέλης με τα υφιστάμενα κτίσματα εκ Πεντελικού  μαρμάρου αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής και κατασκευή τέτοιου μεγέθους κτισμάτων αλλοιώνει και παραμορφώνει την εικόνα του υφιστάμενου περιβάλλοντος, προκαλώντας ανεπανόρθωτη οπτική ρύπανση.                     
2. Η εγκατάσταση άλλων δραστηριοτήτων αμφιβόλου χρησιμότητας θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τον ιδιαίτερο αυτό χώρο και τον ευρύτερο οικιστικό ιστό.Θεωρεί δε, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε παρέμβαση, τη συνεργασία με τη Δημοτική αρχή, η οποία έχει δικαίωμα και ευθύνη στο χωροταξικό -πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης της. (Επισυνάπτεται η επιστολή Δημάρχου στον Υπουργό ΠΕ.ΚΑ.) Οικοδομικές εργασίες στο Λόφο «Κουφός» Πεντέλης.

ΣΧΕΤ.:                                                                                                                                                     α) Η υπ’ αρ. 67363/3746/13.6.1995 (ΦΕΚ 420Δ/1995) απόφαση ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 

β) Η υπ’ αρ. 1553/2009 Οικοδομική άδεια Νομαρχίας Αθηνών

1. Με το (α) σχετικό εγκρίθηκε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθορίσθηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης αυτού.
2. Με το (β) σχετικό η Δ/νση Πολεοδομίας Ανατ. Αθήνας της Νομαρχίας Αθηνών εξέδωσε άδεια οικοδομής για «Προσθήκη νέου τριώροφου κτιρίου με υπόγειο για χρήση γραφείων – εργαστηρίων και αμφιθεάτρου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
3. Την 17/03/2014 υπεγράφη σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Προσθήκη νέου τριώροφου κτιρίου με υπόγειο για χρήση γραφείων – εργαστηρίων και αμφιθεάτρου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι δε σχετικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.
4. Επειδή ο Λόφος «Κουφός» Πεντέλης με τα υφιστάμενα κτίσματα εκ Πεντελικού μαρμάρου αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής και  κατασκευή τέτοιου μεγέθους αλλοιώνει και παραμορφώνει την εικόνα του υφισταμένου περιβάλλοντος προκαλώντας ανεπανόρθωτη οπτική μόλυνση.
5. Επειδή η εγκατάσταση άλλων δραστηριοτήτων αμφιβόλου χρησιμότητας θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τον ιδιαίτερο αυτό χώρο και τον ευρύτερο οικιστικό ιστό.
6. Ο Δήμος Πεντέλης δηλώνει κάθετα την  αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη κατασκευή και θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε παρέμβαση τη συνεργασία με τη Δημοτική αρχή η οποία έχει δικαίωμα και ευθύνη στο Χωροταξικό - Πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης της
                                                  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
                                           ΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Τον ΕΠΑΝΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ εις τας ΕΚΛΟΓΑΣ με «ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ»
 & ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ για να μην ΚΟΥΦΑΘΟΥΜΕ, όπως ο ΛΟΦΟΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου