Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Πέτυχε την κατεδάφιση αυθαίρετου τοίχου στη Ρεματιά, μετά από 4 χρόνια!!!

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια και να καταστραφεί το σπίτι του από πλημμύρα προκειμένου ένας πολίτης να επιτύχει την κατεδάφιση αυθαίρετου τοίχου μέσα σε ρέμα.
Η τραγελαφική υπόθεση αφορά στο ρέμα Πεντέλης - Χαλανδρίου & είχε ευτυχή κατάληξη έπειτα από σειρά παρεμβάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη.
Σύμφωνα με την αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη, η υπόθεση ξεκίνησε το 2010. Ενας πολίτης που κατοικεί δίπλα στο ρέμα διαπίστωσε την ανέγερση ενός τοίχου μέσα στην κοίτη του ρέματος, ο οποίος άλλαζε τη διατομή του. Απευθύνθηκε στις υπηρεσίες –συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της (τότε) Νομαρχίας Αθηνών– και κατήγγειλε τόσο την αυθαίρετη κατασκευή, όσο και την απόρριψη μπάζων και κλαδιών μέσα στο ρέμα.
Η Τεχνική Υπηρεσία της νομαρχίας πραγματοποίησε αυτοψία και πιστοποίησε την ύπαρξη παράνομης κατασκευής στο ρέμα: «Εχουν πραγματοποιηθεί χωματουργικές εργασίες ανέγερσης τοίχου εντός της κοίτης του ρέματος (...), η διατομή του αλλάζει δραματικά (...), παρατηρήθηκαν και φαινόμενα υποσκαφής των πρανών (...), απαραίτητη είναι η τελική οριοθέτηση του ρέματος».
Η έκθεση αυτοψίας διαβιβάστηκε στην αρμόδια πολεοδομία, η οποία... δεν έκανε τίποτα.
Τον Φεβρουάριο του 2013, ύστερα από έντονη βροχόπτωση, το σπίτι του καταγγέλλοντος πολίτη πλημμύρισε και η οικοσκευή του καταστράφηκε.
Αποδίδοντας τη ζημιά που υπέστη στο μπάζωμα του ρέματος, ο πολίτης απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, που με τη σειρά του απευθύνθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής πραγματοποίησε νέα αυτοψία και κατέγραψε την αυθαίρετη κατασκευή. Τελικά, έπειτα από διαδοχικά έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη, τον Ιανουάριο του 2014 ο τοίχος κατεδαφίστηκε και το ρέμα καθαρίστηκε από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Το ρέμα Χαλανδρίου έχει μήκος 6,6 χιλιομέτρων καιδιασχίζει τέσσερις δήμους της βόρειας Αττικής: το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, ταΒριλήσσια και την Πεντέλη. Είναι ένα από τα ελάχιστα ρέματα της Αττικής πουέχουν διατηρηθεί μέσα στον αστικό ιστό σε καλή κατάσταση και προστατεύεται απόπροεδρικό διάταγμα. Ωστόσο, ακριβώς λόγω της θέσης του, δέχεται ισχυρές πιέσεις και τα τελευταία χρόνια η οικολογική του κατάσταση έχει υποβαθμιστεί αρκετά.
                                                          ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
                                       ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου