Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Δεν αίρονται οι κίνδυνοι αποχαρακτηρισμών

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναρτώνται σήμερα - και μάλιστα με καθυστέρηση 7 μηνών από τις αρχικές εξαγγελίες - οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες που αφορούν το Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, χωρίς ωστόσο με αυτό να αίρονται οι κίνδυνοι αποχαρακτηρισμών, καταπατήσεων και έξαρσης της εμπορευματοποίησης της γης.
 Στους δασικούς χάρτες που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου απλά γίνεται καταγραφή με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1937-38 δασών και δασικών εκτάσεων στις τρεις περιοχές. Από τα 95.000 στρέμματα της συνολικής έκτασης του Μαραθώνα, ως δάση εμφανίζονται τα 53.000 στρέμματα. Στην Πεντέλη, σε σύνολο 3.413 στρεμμάτων, τα 2.212 εμφανίζονται ως δάση και δασικές εκτάσεις. Στη Νέα Πεντέλη από τα 23.914 στρέμματα συνολικά, τα δάση εμφανίζονται να καταλαμβάνουν 22.204 στρέμματα.
Επιστημονικά η διαδικασία είναι έωλη, καθώς ακόμα υπάρχει νομικό κενό του ορισμού του τι είναι δάσος και τι δασική έκταση και επιπλέον η καταγραφή που κάνουν οι δασικοί χάρτες δεν αναιρεί την κείμενη νομοθεσία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σ' αυτές τις εκτάσεις.
 Στην πραγματικότητα η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η προστασία της δημόσιας δασικής περιουσίας από την εμπορευματοποίηση προϋποθέτει την εξέταση όλων των τίτλων από το 1915 όταν και ολοκληρώνεται το έκτακτο καθεστώς χρησικτησίας. Αντίθετα, η ακολουθούμενη διαδικασία με την οποία προηγούνται οι χάρτες της σύνταξης του Κτηματολογίου θέτει υπό αμφισβήτηση το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η χρήση μόνο των αεροφωτογραφιών, χωρίς επιτόπιες αυτοψίες, μπορεί εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της βλάστησης και της κλίσης του εδάφους να δημιουργήσει περιθώριο σφάλματος ως και 30% στη διαμόρφωση των δασικών χαρτών, που σημαίνει ότι μπορούν να αποχαρακτηριστούν μεγάλες δημόσιες δασικές εκτάσεις και δάση. Με αυτά τα δεδομένα οι δασικοί χάρτες θα αποτελέσουν ένα ακόμα βήμα νομιμοποίησης καταπατήσεων, απώλειας δημόσιας δασικής περιουσίας.

2 σχόλια:

  1. o δημαρχος της παλαιας πεντελης που αγαπει το δασος δεν ξερει να μας πει πως 506 στρεμματα δασους εγιναν οικοπεδα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο δημαρχος της παλαιας πεντελης εχει χαρτες της περιοχης, του 33 (γερμανικης εκτυπωσης).που τους βρηκε ρε παιδια τους πηρε απο τους φιλους του πριν φυγουν απ τη χωρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή