Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Οικισμοί υποψήφιοι για ... «άρμεγμα»

Τα πρώτα «αγκάθια» των δασικών  χαρτών
ΜΕ την ανάρτηση των τριών πρώτων δασικών χαρτών, αρχίζει σύμφωνα με ρεπορτάζ της η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπάγωμα των προστίμων αυθαιρέτων.
Αφορά περίπου 200.000 κτίσματα, από τα οποία τα 30.000 στην Ανατολική Αττική, που έχουν εντοπιστεί σε δάση από τα αρμόδια δασαρχεία. "Με χαριστική διάταξη του 2003, επισημαίνει η εφημερίδα, είχε ανασταλεί η είσπραξη των προστίμων ώς την κύρωση των δασικών χαρτών και ισοδυναμούσε με επ' αόριστον αναβολή. Γκορτσέζα, Αγία Τριάδα, Μπουρμπάχτι, Νταού Πεντέλη, Αύρα και Πάντειος Πολιτεία, τα πρώτα «αγκάθια» που έφεραν οι δασικοί χάρτες. Πρόκειται για οικισμούς "αυθαιρέτων", που χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, αλλά αμφισβητούνται ως τέτοιες από ιδιοκτήτες και δημοτικές αρχές.
Η Χαρά Τζαναβάρα σημειώνει επίσης ότι ώς τώρα η ανάρτηση των τριών πρώτων δασικών χαρτών για τον Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη έχει αναδείξει τουλάχιστον έξι «αγκάθια». 
"Πρόκειται για ισάριθμες γειτονιές, που καθεμιά, υπογραμμίζει, αποτελεί χωριστή περίπτωση, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή: αποκαλύπτουν σε όλο τους το μεγαλείο τις παρανομίες της διοίκησης και το αλαλούμ που επικρατεί ακόμη και σήμερα μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών. Στην Πεντέλη οι αντιρρήσεις που εξέφρασε μέσω της «Ε» ο δήμαρχος, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, εντοπίζονται σε τέσσερις γειτονιές, την Γκορτσέζα, την Αγία Τριάδα, το Μπουρμπάχτι και το Νταού Πεντέλη, με συνολικά 1.000 οικοδομές και 2.000-2.500 κατοίκους. Με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές, αλλά σε διάφορα σημεία τους από το 1954 έχουν δοθεί από το κράτος 120 παραχωρητήρια. «Είναι οι πρώτες περιοχές που έχουν κατοικηθεί στην Πεντέλη, με κτίσματα από το 17ο αιώνα και τις πρώτες πλατείες μας», επισημαίνει ο δήμαρχος και εκφράζει την έκπληξή του γιατί νεότερες περιοχές που δημιουργήθηκαν μέσω συνεταιρισμών έχουν καταφέρει από χρόνια να ενταχθούν στο σχέδιο και δεν θεωρούνται δασικές. Θεωρεί πως οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν έπρεπε να αποτυπώνουν την υπάρχουσα κατάσταση και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με την επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος και το δάσος δεν προστατεύεται και αδικούνται οι πολίτες».
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '80 ΕΩΣ ΤΟ 2009

Ξεπαγώνουν τα πρόστιμα για 200.000 αυθαίρετα

 Με την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, που χθες ξεκίνησαν από τον Μαραθώνα, την Παλαιά και τη Νέα Πεντέλη, αλλά ώς το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα καλύψουν πάνω από 350 δήμους σε όλη τη χώρα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για το «ξεπάγωμα» των βεβαιωμένων προστίμων που έχουν επιβάλει τα δασαρχεία εδώ και χρόνια.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 350 δήμους σε όλη τη χώρα έως το τέλος του χρόνου κρύβει πρόστιμα για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα στα δάση
Η ανάδειξη αυτής της παραμέτρου έγινε από το δασολόγο-περιβαλλοντολόγο Νίκο Χλύκα, ο οποίος διευκρίνισε στην «Ε» ότι από τον περασμένο Μάιο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τη Βορειοανατολική Αττική.
Τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που είχαν εντοπιστεί από τη δεκαετία του '80 ώς το το 2009, υπολογίζονται σε 200.000 για το σύνολο της χώρας, από τα οποία τα 30.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική. Με χαριστική διάταξη του δασικού νόμου του 2003, είχε παγώσει η είσπραξη των προστίμων ώς την κύρωση των δασικών χαρτών, με το επιχείρημα ότι λόγω της ασάφειας του χαρακτήρα πολλών περιοχών υπήρχε περίπτωση λάθους που θα έδινε δικαίωμα σε ιδιοκτήτες να ζητήσουν αποζημιώσεις από το Δημόσιο. Οι δασοκτόνες διατάξεις το 2006 κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και έγινε προσπάθεια να συνεχιστεί το καθεστώς ασυλίας από τα συναρμόδια υπουργεία.
Υποστελέχωση
Το αρχικό νομοσχέδιο της Τίνας Μπιρμπίλη για τους δασικούς χάρτες προέβλεπε το ξεπάγωμα των προστίμων. Στην τελική διατύπωση που περιλαμβάνεται στο νόμο 3889/2010, ύστερα από αντιρρήσεις, η καταβολή των προστίμων περιορίστηκε μόνον για την καινούργια γενιά αυθαιρέτων σε δάση.
«Και μόνον η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί σημαντικό βήμα», διευκρίνισε στην «Ε» ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος των δασολόγων του Δημοσίου, που επισημαίνει τους κινδύνους από την περιορισμένη στελέχωση των δασαρχείων, τα οποία επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των εργασιών. Υπογράμμισε ότι με τη δημοσιοποίηση των ορίων των δασικών εκτάσεων ενημερώνονται οι πολίτες και δεν είναι εύκολο να παραπλανηθούν. Σχετικά με τα αυθαίρετα που εντοπίστηκαν μέσα σε δάση, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης.
Την έλλειψη προσωπικού αναδεικνύει και το ελληνικό γραφείο της WWF, που υποδέχεται «με χαρά και συγκρατημένη αισιοδοξία» την πρώτη ανάρτηση δασικών χαρτών στη χώρα μας, για τους οποίους επισημαίνεται ότι πρέπει να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Δασολόγιου, που επίσης λείπει από τη χώρα μας. Εκφράζει την ανησυχία του για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με υποστελεχωμένη Δασική Υπηρεσία, το μέλλον προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο».
«Το πρώτο βήμα έγινε, έστω και με καθυστέρηση χρόνων», επισημαίνει το τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ, που ζητεί να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες και στην υπόλοιπη χώρα για να μη βαλτώσει η προσπάθεια από πιέσεις συμφερόντων. Δίνεται έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών, ενώ επισημαίνεται αρνητικά το ύψος των προστίμων, που είναι απαγορευτικό για την επιβολή ενστάσεων. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου