Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν τη Δευτέρα 11 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων του νέου Δήμου Πεντέλης, οι εκδηλώσεις για το Κεσκέκι απ’ το Σύλλογο «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» στα Μελίσσια, με διάλεξη απ’ τον Ιστορικό και συγγραφέα Αντώνη Παυλίδη, με θέμα: «Ο Γκιούλμπαξες και το Κεσκέκι». Η εκδήλωση άρχισε με προβολή σύντομου βίντεο απ’ την τελευταία επίσκεψη των Γκιουλπαξιωτών στο Γκιούλμπαξε (Νοέμβριος του 2009) και ακολούθησαν παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια απ’ τη χορωδία του Συλλόγου. Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Ροσταδάκης, που καλωσόρισε το κοινό, κάνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια ο ηθοποιός και μέλος του Συλλόγου Χρήστος Χριστόπουλος παρουσίασε τον ομιλητή Αντώνη Παυλίδη, διαβάζοντας παράλληλα αποσπάσματα απ’ τη μελέτη του «Ο Γκιούλμπαξες στην ευρύτερη περιοχή Ερυθραίας», που εκδόθηκε απ’ το Σύλλογο και παρουσιάστηκε κατά τον περυσινό εορτασμό του Κεσκεκιού. Ο ίδιος κάλεσε τον ομιλητή στο βήμα.
Ο Αντώνης Παυλίδης ξεκίνησε την ομιλία του μ’ ένα εντυπωσιακό και συνάμα πρωτοποριακό τρόπο: Ταξίδεψε τους παρισταμένους μέσω του διαδικτύου, πρώτα πάνω απ’ το χώρο της εκδήλωσης, στη συνέχεια ανέβηκε ψηλά, πέρασε πάνω απ’ το Αιγαίο και κατέβηκε χαμηλά στην περιοχή Ερυθραίας, ύστερα στάθηκε πάνω απ’ το Γκιούλμπαξε, περιηγήθηκε στο κέντρο της κωμόπολης, το ναό του Αγίου Γεωργίου, τους δρόμους, τις πλατείες, τις συνοικίες, τα σπίτια.
Ο ομιλητής ακολούθως περιέγραψε τους διωγμούς κατά την περίοδο της Γενοκτονίας, τη σωτηρία όσων κατόρθωσαν να επιβιώσουν και την έλευσή τους στην Ελλάδα. Ακολούθησε τα βήματά τους στα Μελίσσια, προβάλλοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό
απ’ το βιβλίο του: τα δύσκολα πρώτα χρόνια, την οικοδόμηση σπιτιών 2 δωματίων με χαμηλότοκα δάνεια, τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, το διπλό όραμα των Γκιουλμπαξιωτών στη νέα πατρίδα: την ανιστόρηση του ναού του Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια και την αναπαραγωγή στη νέα πατρίδα του πανάρχαιου εθίμου, του Κεσκεκιού.
Κάνοντας μια παρένθεση ανέλυσε την πορεία εξέλιξης του εθίμου αυτού στο μικρασιατικό χώρο απ’ τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τις μέρες πριν την Καταστροφή, περιγράφοντας τις διαφορετικές του εκδοχές στις διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας. Ειδικά στο Γκιούλμπαξε, μέσω της πορείας αυτής δια μέσου των αιώνων μετεξελίχθηκε σε έθιμο μνημοσύνου προς τιμήν του Αη- Γιώργη. Περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες γιόρταζαν κάθε χρόνο στο Γκιούλμπαξε κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου και τον τρόπο που οργάνωναν και αναπαρήγαγαν το κορυφαίο έθιμό τους, το Κεσκέκι. Ο ομιλητής έκλεισε την ομιλία του περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγεννήθηκε το έθιμο στα Μελίσσια το 1959 και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.
Τα θερμά και πυκνά χειροκροτήματα του έδειξαν τον ενθουσιασμό όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση, τόσο για το περιεχόμενο της ομιλίας, όσο και για τον τρόπο παρουσίασής της, με οπτικό υλικό και την αξιοποίηση του διαδικτύου. Όλοι συμφώνησαν ότι επρόκειτο για ένα πραγματικό μάθημα μνήμης και συνείδησης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης βόρειας περιοχής Αθήνας κ. Κώστας Μανιάτης, που αφού συγχάρηκε το Σύλλογο για την πρωτοβουλία, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας, ο Πρόεδρος των «μαχητών Κύπρου 1974» Νίκος Αργυρόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι φορέων της πόλης, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με εκδρομή στις Κονίστρες Ευβοίας την Κυριακή των Βαΐων, όπου θα παραληφθεί το σιτάρι που θα έχει αποφλοιωθεί με τον παραδοσιακό τρόπο για το Κεσκέκι. Ανήμερα του Πάσχα, ημέρα παραμονής της εορτής του Αγίου Γεωργίου και στις 18.00 θα ανάψουν τα καζάνια στο χώρο απέναντι απ’ το ναό στην πλατεία Μικρασιατών, όπου θα βράζει όλη τη νύκτα το κρέας και το αποφλοιωμένο σιτάρι. Την επόμενη, ημέρα εορτής του Αγίου, μετά τη δοξολογία οι ιερείς του ναού θα ευλογήσουν το φαγητό, το οποίο στη συνέχεια θα διανεμηθεί σ’ όλους τους πανηγυριστές. Θ’ ακολουθήσει παραδοσιακό μικρασιατικό γλέντι στην πλατεία. Μέχρι αργά το απόγευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου