Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Περί ευνοϊκής μεταχείρισης οικισμών ... πολυτελείας

Δεν ισχύει κανείς από τους ισχυρισμούς Δημάρχων των περιοχών που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες ότι το ΥΠΕΚΑ επιφύλαξε δήθεν ευνοϊκή μεταχείριση σε ορισμένους οικισμούς πολυτελείας,
 ενώ ακριβώς το αντίθετο συνέβη με τους γηγενείς κατοίκους της περιοχής που από αιώνες έχουν χτίσει οικήματα. Αυτό υποστήριξε η κ. Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΑΘΗΝΑ 9,84" και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο. "Ο νόμος, τόνισε η κ. Υπουργός, είναι σαφής, έχει ψηφιστεί και προβλέπει την ίδια διαδικασία για όλους τους οικισμούς και για τα όρια των οικισμών τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανίσχυρα".
Οσον αφορά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν αναφορικά με το γιατί χρησιμοποιήθηκαν από το ΥΠΕΚΑ ως οδηγός οι αεροφωτογραφίες του ’45 που είναι τόσο παλιές, ώστε να περιλαμβάνουν πλατείες, οικισμούς κ.λ.π. & όχι πιο πρόσφατες που είναι και πιο κοντά στην πραγματικότητα, η κ. Μπιρμπίλη, σημείωσε:
Θα απαντήσω στο ερώτημά σας, θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι οι δασικοί χάρτες είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τη σημερινή κυβέρνηση και για όλες τις κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν.

Β.Π.: Και τεράστιο βήμα θα έλεγα εγώ.
Τ.ΜΠ.: Είναι μια τομή. Είναι η πρώτη φορά που αναρτούμε δασικούς χάρτες και ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα για να δούμε σε αυτή τη χώρα τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Και αυτό έχει πολλές επιπτώσεις και στην ανάπτυξη και στις ιδιοκτησίες τις ατομικές, στην συναλλαγή που γίνεται νόμιμα η μη.
Β.Π.: Στον εκσυγχρονισμό του κράτους εγώ θα έλεγα, της χώρας.
Τ.ΜΠ.: Τώρα για να απαντήσω στο αρχικό σας ερώτημα. Θα έλεγα ότι είναι μια τεχνική συζήτηση. Χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του ’45 γιατί είναι οι πρώτες φωτογραφίες καταγραφής που ουσιαστικά έχουμε για την Αττική.
Β.Π.: Με συγχωρείτε μισό λεπτό. Θυμάμαι τον Γιώργο Σουφλιά, εκτός και αν κάνω λάθος, που έλεγε στα σχέδια που είχε, δεν το προχώρησε βεβαίως, για αεροφωτογραφίες του ’60 ή του ’75 που θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Τ.ΜΠ.: Θα σας απαντήσω. Το να πάρουμε τις πιο παλιές αεροφωτογραφίες απορρέει από το Σύνταγμά μας. Δεν είναι μια πολιτική επιλογή που γίνεται επειδή θέλουμε να κάνουμε δάσος την Ομόνοια ή την Κηφισιά.
Β.Π.: Δηλαδή το Σύνταγμα τι λέει επ’ αυτού γιατί δεν το γνωρίζω.
Τ.ΜΠ.: Τεκμαίρεται από το Σύνταγμα ότι θα πρέπει να πάρουμε τις παλαιότερες φωτογραφίες όπου έχει γίνει αεροφωτογράφηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάμε να αντικαταστήσουμε τα σχέδια πόλης, εκεί που υπάρχουν σχέδια πόλης ή εκεί που υπάρχουν όρια οικισμών και να τα ξανακάνουμε δάσος.
Β.Π.: Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα γκρεμίσετε οικισμούς και θα ισοπεδώσετε πλατείες;
Τ.ΜΠ.: Όχι, θα σας πω. Παίρνουμε την αεροφωτογραφία του ΄45 και παίρνουμε και αεροφωτογραφίες που έχουμε τα τελευταία χρόνια για να δούμε την κατάσταση. Σε αυτές τις τελευταίες αεροφωτογραφίες είναι σαφές ότι παρεμβάλλονται τα σχέδια πόλης τα οποία είναι νόμιμα υφιστάμενα. Δεν έχουν πέσει ποτέ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν γίνει με πράξεις της διοίκησης. Κανείς δεν λέει ότι αυτά τα νόμιμα σχέδια πόλης, παρόλο που το 1945 ήταν δάσος εκεί και σας αναφέρω ως παράδειγμα την Κηφισιά, θα έρθουμε να τα αλλάξουμε και να τα ξανακάνουμε δάσος. Υπάρχουν όμως μεμονωμένες περιπτώσεις είτε μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις, είτε μεμονωμένοι οικισμοί όπου τα Προεδρικά τους Διατάγματα είναι ανίσχυρα, δηλαδή τα όρια των οικισμών έχουνε πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν έχουν την νομιμότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να δούμε πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Σε αυτή τη φάση οι δασικοί χάρτες καταγράφουν, αποτυπώνουν την πραγματικότητα, αυτό που κάνουμε είναι να διασώσουμε ότι έχει απομείνει και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή να μην πάμε σε περισσότερη αυθαίρετη δόμηση μέσα στα δάση. Και όλα τα προβλήματα θα καταγραφούν.
Β.Π.: Και έχετε και έναν φορέα υποβολής ενστάσεων, παραπόνων. Κινείται κάτι επί αυτού;
Τ.ΜΠ.: Είναι τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν τον επόμενο μήνα και οι οποίες εξετάζουν τις ενστάσεις αφού έχει παρέλθει ο χρόνος υποβολής τους. Θα πρέπει να σας πω ότι θα γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά με βάση την υφιστάμενη νομολογία και με τη συνεργασία και του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε η κάθε περίπτωση να αντιμετωπιστεί με το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό, τόσο ως προς την κοινωνική διάσταση, όσο και ως προς την προστασία των δασών μας.
Β.Π.: Ακούσαμε κάποιους δημάρχους των περιοχών αυτών που αφορούν οι δασικοί χάρτες ότι επιφυλάξατε κάποια ευνοϊκή μεταχείριση σε ορισμένους οικισμούς πολυτελείας και αντιθέτως δεν υπήρξε καθόλου καλή μεταχείριση απέναντι σε κάποια «δικαιώματα» κατοίκων γηγενών της περιοχής που από αιώνες έχουν χτίσει οικήματα. Τι απαντάτε σε αυτό;
Τ.ΜΠ.: Αυτό δεν ισχύει. Ο νόμος είναι σαφής, έχει ψηφιστεί και προβλέπει την ίδια διαδικασία για όλους τους οικισμούς και για τα όρια των οικισμών τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανίσχυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου