Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Δασικοί χάρτες: Ζητούμενο ο ρεαλισμός

Η θέση του Συνδυασμού "Η Πεντέλη στο ύψος της" για τους δασικούς χάρτες:
«Η σύνταξη των δασικών χαρτών είναι η τελευταία ευκαιρία της πολιτείας να βάλει τάξη στις δασικές εκτάσεις της χώρας. Είναι το μέσο για να μπει τέρμα στην αυθαιρεσία, αλλά παράλληλα να τερματιστεί και η ταλαιπωρία πολλών συμπολιτών μας.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι να τηρηθεί μια και μόνο αρχή. Ότι προβλέπεται ως δασική έκταση στους χάρτες, να είναι ή να μπορεί να γίνει δάσος και στο έδαφος.
Συνεπώς οι δασικοί χάρτες πρέπει να συνταχθούν με ρεαλισμό. Είναι απολύτως προφανές ότι κατοικημένες εκτάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν παραχωρηθεί στους ιδιοκτήτες τους από το δημόσιο και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν και σχέδιο πόλης, είναι τουλάχιστο ανόητο και υποκριτικό να θεωρηθούν δασικές.
Στην περίπτωση αυτή ανήκουν αρκετές περιοχές του Δήμου μας, όπως η Γκορτσέζα, η Αγία Τριάδα, η Καλλιθέα και η Νταού στην Πεντέλη και ο λόφος του Μποκόρου στα Μελίσσια.
Επίσης είναι απολύτως προφανές ότι αυθαίρετα κτίσματα σε δασικές εκτάσεις χωρίς την παραμικρή άδεια από δασαρχείο ή πολεοδομία, πρέπει να κατεδαφιστούν και οι εκτάσεις αυτές, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, να χαρακτηριστούν δασικές.
Με βάση αυτό το απλό και καθαρό πλαίσιο θα πορευθούμε στο εξής, για όλες τις περιοχές του Δήμου μας.
Εκτιμούμε ότι οι δασικοί χάρτες στην περιοχή της Πεντέλης που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν εξυπηρετούν σε κάποια τμήματά τους τον ανωτέρω στόχο, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στο έδαφος με την συμβολή και τις οδηγίες της πολιτείας (παραχωρητήρια και ύπαρξη ρυμοτομικού σχεδίου). Ο Δήμος πρέπει συνολικά και εμπεριστατωμένα να εκφράσει την αντίρρησή του και οι επιτροπές που θα κρίνουν τις ενστάσεις θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα δεδομένα αυτά.
Σε διαφορετική περίπτωση, τα προβλήματα δεν θα λυθούν, θα εντείνουν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας στις δασικές εκτάσεις και θα ταλαιπωρηθούν για πολύ χρόνο ακόμα πολλοί συμπολίτες μας».
Από το Γραφείο Τύπου του Συνδυασμού
          "Η Πεντέλη στο ύψος της"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου