Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Έωλη επιστημονικά η όλη διαδικασία

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάρτηση των δασικών χαρτών και μάλιστα με καθυστέρηση 7 μηνών από τις αρχικές εξαγγελίες χωρίς ωστόσο με αυτό να αίρονται οι κίνδυνοι αποχαρακτηρισμών, καταπατήσεων και έξαρσης της εμπορευματοποίησης της γης.
Στους δασικούς χάρτες που παρουσιάστηκαν, απλά γίνεται καταγραφή με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1937-38 και 45 δασών και δασικών εκτάσεων στην περιοχη μας. Στην Πεντέλη, σε σύνολο 3.413 στρεμμάτων, τα 2.212 εμφανίζονται ως δάση και δασικές εκτάσεις. Στη Νέα Πεντέλη από τα 23.914 στρέμματα συνολικά, τα δάση εμφανίζονται να καταλαμβάνουν 22.204 στρέμματα. Επιστημονικά η διαδικασία είναι έωλη, καθώς ακόμα υπάρχει νομικό κενό του ορισμού του τι είναι δάσος και τι δασική έκταση και επιπλέον η καταγραφή που κάνουν οι δασικοί χάρτες δεν αναιρεί την κείμενη νομοθεσία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις εκτάσεις αυτές όπως άλλωστε και το ίδιο το υπουργείο δηλώνει .
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η χρήση μόνο των αεροφωτογραφιών, χωρίς επιτόπιες αυτοψίες, μπορεί εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της βλάστησης και της κλίσης του εδάφους να δημιουργήσει περιθώριο σφάλματος ως και 30% στη διαμόρφωση των δασικών χαρτών, που σημαίνει ότι μπορούν να αποχαρακτηριστούν μεγάλες δημόσιες δασικές εκτάσεις και δάση. Με αυτά τα δεδομένα οι δασικοί χάρτες θα αποτελέσουν ένα ακόμα βήμα νομιμοποίησης καταπατήσεων, απώλειας δημόσιας δασικής περιουσίας.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και όσα κόμματα το ψήφισαν στη Βουλή, εκχωρούν την προστασία του περιβάλλοντος στους ιδιώτες αφού στην αντίστοιχη επιτροπή που προβλέπει ο νόμος μετέχουν ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο και άλλοι. Αυτοί θα καθορίζουν τις προτεραιότητες για το περιβάλλον και θα διαχειρίζονται τα κονδύλια για την …….πράσινη ανάπτυξη.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η διάλυση του Ειδικού Φορέα Δασών και όλες οι αρμοδιότητες αυτού του φορέα δηλαδή η προστασία και διαχείριση του δασικού πλούτου , της αυτοφυούς χλωρίδας, των αναδασώσεων κλπ περνάνε στο νέο Πράσινο Ταμείο ΑΕ . Επίσης με τον ίδιο νόμο αφαιρέθηκαν από την Δασική Υπηρεσία οι διαδικασίες σύνταξης , ανάρτησης , και διόρθωσης των δασικών χαρτών ενώ οι δασολόγοι είναι οι αρμοδιότεροι όλων για την σύνταξη τους.
Δόθηκαν στην Κτηματολόγιο ΑΕ η οποία με την σειρά της παραχώρησε την σύνταξη και ανάρτηση και όλη την άλλη διαδικασία σε ιδιώτη.
Με όλα αυτά παραβιάστηκε το σύνταγμα όπου η προστασία των δασών αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους.
Αρα, για μας αυτή η ανάρτηση δεν έχει επιστημονική νομιμοποίηση , δεν έγινε από δασολόγους ούτε από τις δασικές υπηρεσίες και έτσι δεν αίρονται οι κίνδυνοι για την εμπορευματοποίηση των δασών .
Η συνολική κατεύθυνση του νόμου είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται κύρια στον τουριστικό τομέα και όχι η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του δάσους ως κοινωνική ιδιοκτησία και φυσικά δεν έχει πρόθεση η κυβέρνηση, να λύσει προβλήματα των μικρών ιδιοκτητών τα οποία χρονίζουν .
Είναι φανερό και από τις δηλώσεις κεντρικών στελεχών της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να δοθεί ένα τέλος
Άλλωστε η κ Μπιρμπιλη είπε ότι θα άρουμε τα εμπόδια για τις επενδύσεις
Προσπάθεια έχει γίνει και στα παρελθόν με τον 248/76 που όμως όχι μόνο δεν έγινε ποτέ οριστικός άλλα έβαλε και πολύ κόσμο σε μια μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια .
Εμείς δε, λέμε ότι και αυτή η προσπάθεια που έχει έντονο εισπρακτικό χαρακτήρα μπορεί να έχει την ίδια κατάληξη για πολλούς αφού για οσους δεν δικαιωθουν και θα είναι φυσικα οι περισσοτεροι, θα ζητηθούν και μάλιστα αναδρομικά πρόστιμα που βάσει νόμου φτάνουν σήμερα και το ύψος των σημερινών αντικειμενικών Αξιών επι οσα χρονια θα κριθουν καταπατητες .
Μεγάλο μέρος ευθύνης έχει και η εκκλησία και ειδικά για την περιοχή μας η Μονη με τις μπίζνες ,που σε συνεργασία με το κράτος ,έκανε τόσα χρόνια και που κάποτε πρέπει να της καταλογισθούν οι ευθύνες αυτές .Φυσικά η ψηφοθηρία και η ομηρία δεν έχουν παίξει μικρότερο ρόλο .
Εμείς η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουμε βασική αντίθεση με το όλο νομοσχέδιο για το πράσινο ταμείο ΑΕ μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η σύνταξη των δασικών χαρτών Και μάλιστα με αφορμή την επίσπευση της σύνταξης των δασικών χαρτών η κυβέρνηση ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι του 2010 το νόμο αυτό.
Για μας η οριστική λύση δεν πρόκειται να δοθεί όπως και δεν δόθηκε μέχρι σήμερα μέσα από πολιτική αντίληψη που έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, που θεωρεί την γη ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνική ιδιοκτησία.
Οριστική και μάλιστα δίκαιη κοινωνικά λύση μπορεί να δώσει μόνο ένας άλλος συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων όπου οι λαικές ανάγκες θα είναι στο επίκεντρο και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, με ένα αποκλειστικά δημόσιο φορέα προστασίας των δασών και κεντρικό σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπ όψιν του ότι η γη είναι κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα .
Οσον δε αφορα την προτεινομενη συσταση επιτροπης που θα της ανατεθει η αντιπροταση και η σημερινη αποτυπωση της περοχης όπως είναι διαμορφομενη ,εκτος ότι θα στοιχοιση παλλα λεφτα γιατι οι ανθρωποι αυτοι θα πληρωθουν αλλα πιστευουμε ότι η διαδικασια αυτή και αδιεξοδη θα είναι και ατελεσφορη όπως συμβαινει 180 χρονια τωρα αφου δεν υπαρχει η πολιτικη βουληση,η πολιτικη ευθυνη και η αναληψη του πολιτικου κοστους
Εμεις λεμε ότι το θεμα είναι κατ εξοχην πολιτικο και λυνεται με νομοθετικη ρυθμιση γι αυτό και δεν συμμετεχουμε σ αυτην .
Είναι πολύ σοβαρο θεμα από ολες τις αποψεις και δεν προσφερεται για λαικιστικες κορωνες ,και νεες σταυροφοριες και φυσικα σε καταθεση ευχολογιων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου