Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ σε ΥΠΕΚΑ & Γ.Α.Π

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
_____________________
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/3/2011

Ο Δήμαρχος με έγγραφό του προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, αναφέρει για το θέμα των δασικών χαρτών τα παρακάτω:

Κυρία Υπουργέ,

«1.Σας γνωρίζουμε ότι αυτές τις ημέρες στις συνεργασίες που είχαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Νίκο Σηφουνάκη, τον Υφυπουργό κο Θάνο Μωραϊτη, τον Πρόεδρο του Ο.Ρ.Σ.Α. κο Ιωάννη Πολύζο, το Γεν. Γραμματέα Δασών κο Γιώργο Αμοργιανιώτη και τον Πρόεδρο και Διεθύνοντα Σύμβουλο της Κ.Ε.Δ. κο Δημήτριο Μαρζαβά για το θέμα διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
α. Στους προς ανάρτηση δασικούς χάρτες απεικονίζονται ως δασικές περιοχές πατροπαράδοτοι οικισμοί και η κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης, περιοχές οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι στο Σχέδιο Πόλεως με το υπ. αρ. 106/Β/7-6-1956 ΦΕΚ του Σχεδίου Γεωργοκτηνοτρόφων, που αναθεωρήθηκε με το υπ. αρ. 908/Δ/22-12-1999 ΦΕΚ Τροποποίησης του Σχεδίου Γεωργοκτηνοτρόφων σε τριτανακοπή στο ΣτΕ (Συμβούλιο Επικρατείας) και είχαν συμπεριληφθεί στο σύνολό τους σχεδόν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που υποβλήθηκε από τον ΟΡΣΑ για την έγκριση στο ΥΠΕΚΑ τ. ΥΠΕΧΩΔΕ την 9-6-2008.
β. Αναγράφεται ως αναδασωτέα περιοχή τμήμα εντός του οικιστικού ιστού του οικισμού Γκορζέζα Πεντέλης και το ήμισυ σχεδόν της κεντρικής πλατείας της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης η οποία με το Γ.Π.Σ. χαρακτηρίζεται ως Πολεοδομικό Κέντρο.

Κυρία Υπουργέ,
2. Επειδή σαφώς αντιλαμβανόμεθα ότι η προσπάθειά σας είναι να τεθεί μια βάση ως εφαλτήριο για να περισωθεί ότι απέμεινε από το δασικό πλούτο του Πεντελικού βουνού αλλά και η απόδοση δικαίου θα ήθελα να σας αναφέρω και τα παρακάτω προκειμένου να τα λάβετε υπόψη σας κατά κρίση σας:
α. Όταν η Πολιτεία αποφάσισε μετά από μισό αιώνα να βάλει τάξη στα δάση της Πεντέλης και γι’αυτό σας συγχαίρουμε, που μέχρι τώρα η λειτουργία της κατόρθωσε να εντάξει στο σχέδιο πλαγιές και λυκορέματα του Πεντελικού και να έχει εκτός σχεδίου τις κεντρικές πλατείες της πόλης και τους πατροπαράδοτους οικισμούς, κατοικημένες και δομημένες με άδειες από το 1934, προφανώς και πρέπει να λειτουργήσει πολύ προσεκτικά αφού μπορεί η κακή εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου να αποτελέσει τη μεγαλύτερη αδικία.
β. Στο Πεντελικό, το Κράτος δεν λειτούργησε, αλλά λειτούργησαν «πολύ καλά» οι Οικοπεδικοί και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί και η διαπλοκή, με αποτέλεσμα σήμερα η προσπάθειά σας, να εμφανίζεται ως νομιμοποίηση των «νόμιμων» δασών που έγιναν οικόπεδα, το σύρσιμο στην ταλαιπωρία των αυτόχθονων Πεντελιωτών και η απαξίωση περιουσιών που αποκτήθηκαν με αίμα και ιδρώτες και κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά.
γ. Αποτελεί τεράστια έκπληξη για μας πως είναι δυνατόν στους δασικούς χάρτες να λάβατε υπ’οψιν σας και να μην χαρακτηρίστηκαν ως δασικές οι πλαγιές και τα λυκορέμματα του Πεντελικού που ενετάχθησαν στο Σχέδιο χωρίς προσυπογραφή του Υπ. Γεωργίας μέσω των διαδικασιών των Οικοδομικών-οικοπεδικών Συνεταιρισμών (Ο.Ο.Σ.) και να χαρακτηρίζονται ως δασικές περιοχές οι ιδιοκτησίες που είναι στο Σχέδιο Γεωργοκτηνοτρόφων από το 1956 όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 1999, που αφορά τους αυτόχθονες Πεντελιώτες που ζουν από την Τουρκοκρατία στην Πεντέλη.
γ. Εκτιμούμε ότι πρόθεσή σας, όπως πάντα άλλωστε το εκφράζετε και λειτουργείτε, είναι η απόδοση δικαίου.
3. Προτείνονται τα παρακάτω που αφορούν στο θέμα:
α. Άμεσα να εξαιρεθούν των δασικών χαρτών οι περιοχές που περιλαμβάνονται στα προαναφερόμενα Φ.Ε.Κ. ως ενταγμένες στο σχέδιο περιοχές και στο υπ. αρ. πρωτ.: 1925/9-6-2008 έγγραφο του Ο.Ρ.Σ.Α. ως πρόταση για ένταξη στο Γ.Π.Σ. και να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 3889/2010. Οι σωστές πολιτικές αποφάσεις δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, τεκμηριώνουν τις εξουσίες που τις εκφράζουν, αποδίδουν δίκαιο και καταξιώνουν τους θεσμούς και τους ανθρώπους που τις υπηρετούν.
β. Να επανεξεταστεί η κρίση ως αναδασωτέων δύο (2) περιοχών, η μία που περιλαμβάνει το ήμισυ περίπου της κεντρικής πλατείας της Πεντέλης και η δεύτερη που περιλαμβάνει το ήμισυ της περιοχές του οικισμού Γκορτζέζα Πεντέλης, περιοχή πλήρως δομημένων με όλες τις υποδομές (φως, νερό, τηλέφωνο, αποχέτευση).
Κυρία Υπουργέ,
4. Εκτιμώντας το ενδιαφέρον σας για το περιβάλλον σε πλήρη στήριξη του δικαίου στη λειτουργία σας, σας παρακαλούμε να επέμβετε άμεσα προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα θέμα που φαίνεται να μην εκφράζει το δίκαιο στην εφαρμογή του και θα δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κοινωνία μας. Επιθυμούμε, σε συνέχεια και της τηλεφωνικής μας αίτησης, το συντομότερο δυνατόν, συνάντηση μαζί σας για λεπτομερή τοποθέτηση επί του θέματος και υποβολή προτάσεων.
5. Στον Υφυπουργό κο Θάνο Μωραΐτη, προς τον οποίο κοινοποιείται το παρόν, αποστέλλεται συνημμένο σχετικό έγγραφο όπου αναπτύσσονται οι απόψεις και οι θέσεις μας συνοδευόμενες από σχετικά έγγραφα, τα οποία απαντούν στα ερωτήματα του υπ. αρ. πρωτ. 691/28-3-2011 εγγράφου του Υφυπουργού.»
                                                               Ο Δήμαρχος
                                                Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης


Συνημμένο 1: Το υπ’αρ.691/28-3-2011 έγγραφο που απεστάλλει στον Υφυπουργό κ.Μωραϊτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου