Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Περί "πλατείας & δάσους"

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ
Ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΚΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες, που αφορούν στην Πεντέλη, στη Νέα Πεντέλη και στο Μαραθώνα Αττικής. Κατοχυρώνουμε, επιτέλους, μια για πάντα, τι και πού είναι δάσος στην Ελλάδα, βάζοντας τέλος στις καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων, δασών και γενικώς δημόσιας περιουσίας, όπως σηματοδοτεί και η πράξη μας αυτή.
Τα οφέλη απ` αυτή την ενέργεια είναι σημαντικά για τους πολίτες, τις περιοχές που χαρτογραφούνται και φυσικά για το ίδιο το περιβάλλον. Θωρακίζουμε το δάσος, τις εκτάσεις εκείνες που διαφορετικά αργά ή γρήγορα θα έπεφταν θύματα αυθαίρετης δόμησης και καταπάτησης. Είναι χρέος όλων μας να διασώσουμε τις δασικές εκτάσεις που μας έχουν απομείνει και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων.
Τα οφέλη είναι σημαντικά, βέβαια, και για τους πολίτες. Διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, συνεπώς, κατοχυρώνεται η ιδιωτική, αλλά και η δημόσια περιουσία. Βάζουμε τέλος στη σημερινή άναρχη κατάσταση, βάζουμε τέλος στις πράξεις χαρακτηρισμού. Κάθε πολίτης θα γνωρίζει, πλέον, τι είναι η έκταση στην οποία επιθυμεί να οικοδομήσει ή να επενδύσει ή απλά να κατέχει. Τερματίζουμε τις πολύμηνες καθυστερήσεις και τα τυχόν φαινόμενα διαπλοκής και αδιαφάνειας και σε αυτόν τον τομέα.
Οι συγκεκριμένες περιοχές, που δημιουργήθηκαν οι πρώτοι χάρτες μπορούν, πλέον, να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο και ακριβή χωροταξικό σχεδιασμό, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια σύγχρονη χώρα να γνωρίζουμε όλοι τι και πού είναι δάσος. Είναι ζήτημα αρχής, προόδου, αλλά και νοοτροπίας μιας κοινωνίας που σέβεται τη φύση και κατ` επέκταση τον πολίτη...
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Αφού σας παρατηρήσω ότι σύμφωνα με τους νέους δασικούς χάρτες, η Πεντέλη, η πλατεία της Πεντέλης είναι δάσος και αν…
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι με τους νέους. Με τους παλιούς.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Και με τους νέους.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, ό,τι υπήρχε παλαιότερα.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι. Αν θα έχετε σκοπό να την γκρεμίσετε την πλατεία της Πεντέλης...
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να σας πω ότι ακριβώς αυτή είναι η χρήση των νέων δασικών χαρτών, για να ξεκαθαρίσουμε και να δούμε ποια περιοχή είναι δάσος ή όχι. Η πλατεία της Πεντέλης από το 1998, όταν κάηκε, ήταν χαρακτηρισμένη ως δάσος. Υπάρχει οικοδόμηση. Αν είναι αυθαίρετη ή δεν είναι, αυτό είναι στο πλαίσιο άλλης λειτουργίας τους κράτους. Εμείς σήμερα βάζουμε τάξη και φυσικά, μέσα από τους δασικούς χάρτες που είναι μια εξαιρετικά σημαντική δουλειά και από τεχνικής άποψης και από νομικής, αλλά δείχνει και τις πολιτικές μας, δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων, βελτιώσεων, ενστάσεων, έτσι όπως υπάρχει αυτή η διαδικασία. Άρα, ορίζουμε δασικούς χάρτες και δεν πρέπει να συγχέουμε τον ορισμό του δάσους με τα αυθαίρετα κτίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου