Τρίτη 1 Απριλίου 2014

«Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα(;) - Από τη Χούντα στο Μνημόνιο»

Ο Peter Limbourg μεθαύριο στις 5:00 μ.μ. στην Aula
limbourg peter dwΟ Peter Limbourg, Director General της Deutsche Welle, στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, στις 3 Απριλίου 2014 από 17:00 έως 18:30, συντονίζει μία συζήτηση μεταξύ αποφοίτων με θέμα
«Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα(;) - Από τη Χούντα στο Μνημόνιο».
Ο Peter Limbourg, μαθητής του γερμανικού τμήματος στης Σχολής και γιός του πρέσβη της Γερμανίας την εποχή της Χούντας, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα το 1972, λίγο αφότου ένας άλλος μαθητής της Σχολής των χρόνων όμως του Μεσοπολέμου, ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, διέφυγε στην Γερμανία, επιστρέφει στο σχολείο για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια.
Θα συντονίσει μία συζήτηση μεταξύ αποφοίτων και με αφετηρία τις προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις από τα χρόνια εκείνα, θα αναζητήσει απαντήσεις στο κατά πόσο η Γερμανία στάθηκε ενεργά στο πλευρό των Ελλήνων στην πορεία του χρόνου έως και την τελευταία, κρίσιμη φάση της περιόδου του μνημονίου.

  Μία πρόσκληση σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη ΓΣΑ
Η Γερμανική Σχολή Αθηνών και ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών προσκαλούν από κοινού με την Deutsche Welle μεθαύριο Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014, από τις 17.00΄ έως τις 18.30΄ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδος από την εποχή της στρατιωτικής χούντας έως τη σημερινή κρίση.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχαιρε της ιδιαίτερης εκτίμησης της ελληνικής κοινής γνώμης, κυρίως λόγω του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, αλλά και χάρη στο ρόλο του Ινστιτούτου Goethe και των Γερμανικών Σχολών. Η στήριξη της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ αποτέλεσε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη διαμόρφωση θετικής εικόνας και αντίληψης για τη Γερμανία. Στον αντίποδα βρίσκεται η ραγδαία επιδείνωση της εικόνας της Γερμανίας – και όχι μόνο στα ΜΜΕ – κατά την παρούσα χρηματοοικονομική κρίση.
Ο Peter Limbourg, Διευθυντής της Deutsche Welle και απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, θα συντονίσει τη συζήτηση ανάμεσα στους καλεσμένους της στρογγυλής τραπέζης. Ορμώμενοι από προσωπικές εμπειρίες θα προσπαθήσουν να καλύψουν το φάσμα από την αντιμετώπιση των διώξεων της Χούντας έως τη σημερινή, προσηλωμένη στη λιτότητα, πολιτική. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προβληθούν θετικές προοπτικές, που θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό της νεολαίας της Ελλάδας.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα πάρουν μέρος, εκτός από τον Peter Limbourg, οι απόφοιτοι της ΓΣΑ: Ντόρα Μπακογιάννη (βουλευτής και τ. Υπουργός), Φρόσω Δημάκου – Κιάου (νομικός και τ. Υπουργός), Χρήστος Βερελής (χημικός και τ. Υπουργός),  Dr. Ronald Meinardus (Διευθυντής των περιφερειακών γραφείων των μεσογειακών χωρών του Ιδρύματος Friedrich-Naumann στο Κάιρο) και Corinna Jessen (δημοσιογράφος). 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική γλώσσα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου