Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Εκστρατεία ενημέρωσης για την αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά


ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: «Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά»
O Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων (ΣΒΑΠ), με ευαισθησία στα θέματα υγείας των Δημοτών και ιδιαίτερα των νέων μετά το πρόγραμμα μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα σχολεία προχωρά σε μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά.
Τα κινητά τηλέφωνα παρά το ότι αποτελούν βασικό εργαλείο της καθημερινότητας μας, μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα εθιστικά όσο, κυρίως στα παιδιά. Το 96% των παιδιών φαίνεται να έχει εξοικειωθεί με την ιδέα του κινητού τηλεφώνου από μικρή ηλικία (μετά το τέλος του δημοτικού), ενώ το 62% των παιδιών αυτής της ηλικίας διαθέτει καρτοκινητό, παρά τη σύσταση των ειδικών στους γονείς να μην αγοράζουν κινητά στα παιδιά τους πριν την ηλικία των 16. Η κατάχρηση των κινητών τηλεφώνων έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της αντίληψης του χρόνου, με συνέπεια τα παιδιά να αδυνατούν να αξιολογούν το χρόνο τους και να προγραμματίζουν την καθημερινότητα τους.

Η ανάγκη για προστασία της υγείας των παιδιών από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και έναν από τους υψηλότερους σε προτεραιότητα στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του οποίου πρόσφατη έρευνα, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της καμπάνιας ενημέρωσης του Συνδέσμου. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις 31 ειδικών επιστημόνων του ΠΟΥ, από 14 χώρες, η χρήση κινητού τηλεφώνου ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να βρούν τρόπους μείωσης της έκθεσής τους στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως η χρήση των κινητών θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως "πιθανόν καρκινογόνα". Το πρόβλημα έχει επίσης επιβεβαιωθεί από την Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από κρατικές αρχές Ευρωπαϊκών και Ασιατικών χωρών. Επίσης έρευνα του Τμήματος Bιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταδεικνύει επίσης ότι η αλόγιστη χρήση κινητού μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο του ακουστικού νεύρου έως μείωση της γονιμότητας, αλλοίωση του γενετικού υλικού και επιτάχυνση του "θανάτου των κυττάρων".
Ο ΣΒΑΠ θεωρεί ότι είναι ευθύνη όλων μας να μην επιτρέψουμε να ζημιωθεί η υγεία των παιδιών λόγω αδράνειας και προτείνει μία σειρά από προτάσεις και μέτρα προφύλαξης από την ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, όχι μόνο για τα παιδιά που αποτελούν την ευαίσθητη κατηγορία χρηστών, αλλά ακόμη και για τους ενήλικους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου