Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Δάσος ... οι αντιρρήσεις !!!

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕΛΗ & ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Αμφισβητείται σχεδόν το ένα τρίτο των δασικών εκτάσεων στην Πεντέλη, στη Νέα Πεντέλη και στον Μαραθώνα. Οι αντιρρήσεις, που υποβλήθηκαν από θιγόμενους ιδιοκτήτες μετά την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, έφτασαν τελικά τις 2.956 και αφορούν ακίνητα με συνολική επιφάνεια 21.216 στρέμματα, σε σύνολο 73.500 που καλύπτουν οι δασικές εκτάσεις στις τρεις περιοχές.
Τα πρώτα επίσημα στοιχεία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.», ενώ τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν στις πέντε επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με ευθύνη της περιφέρειας Αττικής και του αρμόδιου δασαρχείου για να εκδικάσουν την κάθε περίπτωση. Παράλληλα και με βάση το νόμο, οι δασικές υπηρεσίες θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα και θα προχωρήσουν γρήγορα στην επικύρωση των πρώτων δασικών χαρτών στις περιοχές για τις οποίες δεν έχουν επιβληθεί ενστάσεις.
                           Οι γκρίζες περιοχές
Οι αντιρρήσεις ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες, αλλά θα μπορούσαν να ήταν πιο περιορισμένες αν είχαν προετοιμαστεί καλύτερα ορισμένες «γκρίζες» περιοχές. Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση της Πεντέλης εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις που είχαν ενταχθεί στο σχέδιο από το 1978 και είχαν χορηγηθεί νόμιμα εκατοντάδες οικοδομικές άδειες, αλλά το 2010 βρέθηκαν στον «αέρα» με απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι έπρεπε να προηγηθεί η θεσμοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ).
Πιο δύσκολες είναι οι περιπτώσεις των οικισμών Αύρα και Παντείου Πολιτείας στον Μαραθώνα, όπου έχουν αναπτυχθεί ολόκληροι οικισμοί αυθαιρέτων σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, για τις οποίες είναι προβληματικό και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες προτίμησαν να υποβάλουν με παραδοσιακό τρόπο τις ενστάσεις τους και τις κατέθεσαν στο γραφείο που έχει δημιουργηθεί στο Μαρκόπουλο για να εξυπηρετήσει και άλλους δήμους της βορειο-ανατολικής Αττικής που θα ακολουθήσουν. Μόλις 986 υπέβαλαν τις αντιρρήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου. Ογδόντα δηλώσεις υποβλήθηκαν από ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό. Εχει ενδιαφέρον ότι κατατέθηκαν 25 αντιρρήσεις που αφορούν 15 στρέμματα για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι αναφέρουν ότι είναι δασικά αλλά δεν περιέχονται στους δασικούς χάρτες.
Το πρόγραμμα, που αποτελούσε προτεραιότητα της Τίνας Μπιρμπίλη, θα συνεχιστεί, και στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ακολουθήσουν οι χάρτες για άλλους τέσσερις δήμους της Αττικής (Κηφισιά, Δροσιά, Φυλή και Σταμάτα) καθώς και για τις περιοχές Πύργου, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου