Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

                  ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ- ΚΑΨΑΛΗ
                            
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης τοποθετήθηκε για το θέμα του «Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας» στην χθεσινή συνάντηση της Π.Ε.Δ.Α. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) στην Τεχνόπολη περιοχή Γκάζι Αθήνας, δηλώνοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα πολεοδομικής σχεδίασης απαιτείται άμεσα να αναδομηθεί, προκειμένου αυτό να εκφράζει την λαϊκή θέληση και να ανταποκρίνεται στα περιβαλλοντικά δεδομένα.
Οι Ο.Τ.Α. πρέπει να αποτελούν την κυρίαρχη βαθμίδα χάραξης στρατηγικής πολεοδομικής σχεδίασης για την ζώνη ευθύνης του κάθε Δήμου και με το υφιστάμενο σύστημα αυτοί καλούνται να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις της Κεντρικής εξουσίας, εν πολλοίς λανθασμένες, αφού δεν λαμβάνονται υπ΄ όψη οι ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα της κάθε περιοχής.
Ο Δήμαρχος κλείνοντας τις γενικές παρατηρήσεις του, ζήτησε η πρώτη σημερινή αυτοδιοικητική συνάντηση για το θέμα, να αποτελέσει την εναρκτήρια σε μια σειρά συναντήσεων που θα βοηθήσουν στη σφυρηλάτηση μιας σχεδίασης στην οποία θα υπάρχει ως κυρίαρχη η Αυτοδιοικητική θέση.

Επεσήμανε δε ότι στην περιοχή του και όχι μόνο, οι τελευταίες αποφάσεις της πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος (ΠΕΚΑ) κας. Μπιρμπίλη για τους δασικούς χάρτες , έχουν οδηγήσει την περιοχή σε ένα ιδιοκτησιακό αλαλούμ και τους ιδιώτες στην τρέλα.
Η άμεση χωροθέτηση κοιμητηρίων, θέσεων διαχείρισης των τοπικών στερεών αποβλήτων κατά Δήμο, θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες σχεδίασης.
Το περιβάλλον δεν δημιουργήθηκε για το περιβάλλον, αλλά για τον άνθρωπο και θα πρέπει η σχέση αυτή να είναι θετική και για τους δύο και αμφίδρομη.
Η υπηρέτηση των δασών από τις δασικές υπηρεσίες με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, φέρνει μόνο καταστροφές, αυτόφωρα, απαξίωση ιδιοκτησιών, αδικίες και λειτουργεί σε δυσαρμονία Κράτους – Πολίτη και δεν προσφέρει τίποτα ούτε στην νομιμότητα, ούτε στο περιβάλλον, ούτε στον άνθρωπο.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης – Στεργίου –Καψάλης, τόνισε ότι αυτό που πετύχαμε στον πολεοδομικό σχεδιασμό με την λειτουργία του ΟΡΣΑ τόσα χρόνια, είναι να μην σχεδιάζουμε πολεοδομικά για να υλοποιήσουμε την σχεδίαση, αλλά να σχεδιάζουμε πολεοδομικά για να επιβεβαιώσουμε την αυθαιρεσία.
Στο πλαίσιο αυτών των θέσεων κινήθηκε σε γενικές γραμμές όλο το πνεύμα τοποθετήσεων και των άλλων Δημάρχων, δίνοντας την πραγματική διάσταση ενός τόσο σοβαρού θέματος – προβλήματος που σήμερα κουκουλώνεται με μεγάλα λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου