Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ανταποδοτικά τέλη Δήμου Πεντέλης

Πορεία μοιραίου Γιάκοβλεφ - Οι «πιλότοι» οδηγούν στα τυφλά!
Σε πορεία, όμοια με εκείνη του μοιραίου Ουκρανικού αεροσκάφους Γιάκοβλεφ, που συνετριβη έπειτα από μια τυφλή πτήση στα Πιέρια προ 10πενταετιας περίπου, οι «πιλότοι» των οικονομικών(Αντιδήμαρχος κ. Γ. Καρβουνάκης και Δήμαρχος κ. Δ. Στεργίου) οδηγουν τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών.
Οι λέξεις πλήρης σύγχυση, ασυνεννοησία, αδυναμία πρόβλεψης είναι επιεικείς στην περίπτωση.
Μια μικρή παράθεση αριθμών στον παρακάτω πίνακα βοηθά τον αναγνώστη:


Με λίγα λόγια χάος.! Απλή αριθμητική χρειάζεται. Πολιτική με επικοινωνιακές φωτοβολίδες και Διοίκηση με οχημα «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» δεν γίνεται.

Από την άλλη πλευρά είδαμε πάλι το «κοινωνικό» πρόσωπο του κ. Γραφάκου.
Άλλους υπολογισμούς από την Διοίκηση έκανε. Πρότεινε μείωση οριζόντια 15% σε όλα τα τιμολόγια. Τα ωραία λόγια, αυτά που μας χαϊδεύουν τα αυτιά δεν είναι η λύση. Γιατί μια μέρα έρχεται ο λογαριασμός. Και αυτός ήρθε και για την χώρα μας και για το Δήμο μας και γα το κάθε νοικοκυριό. Θα μπορούσε και εμείς, ανέξοδα, στην πρόταση του κ. Στεργίου να είμαστε πιο γενναιόδωροι και να προτείνουμε ως πλαφόν το εισόδημα των 15.000€ και στην πρόταση του κ. Γραφάκου να προτείνουμε μείωση 20%, τουλάχιστον. Ζητείται και απαιτείται σοβαρότητα.

Η προταση μας: α) Ανταποδοτικά σημαίνει όσα εισπράττω = τόσα πληρώνω. Απαγορεύεται το κέρδος.
Απαγορεύεται όμως από την κοινή λογική το ότι δαπανώ περισσότερα απ΄ όσα εισπράττω. Διότι ποιος θα καλύψει την διαφορά. Ο Δανεισμός, τα έσοδα του 0,50, επί πλέον φόροι; Όχι φυσικά.
β) Είμαστε ακριβός Δήμος στα ανταποδοτικά. Άρα πρώτον μελετώ σωστά έσοδα και έξοδα και προβαίνω σε ταυτόχρονες ενέργειες.
Λιγότερα έσοδα άρα μικρότερα τέλη και συνεπως λιγότερα έξοδα.
γ) Πως θα προκληθουν λιγότερα έξοδα.
Δυστυχώς μια παράμετρος είναι αυτή που προκύπτει, ανεξάρτητα από τις επιλογές του Δήμου, και οφείλεται στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και δε μας βρίσκει σύμφωνους.
Από καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών (υπάρχουν περιθώρια, δεν μιλάμε για στύψιμο εργαζομένων, μιλάμε για οργάνωση).
Από επενδύσεις «στη διαλογή στην πηγή, δηλ περισσότερη κομποστοποίηση, περισσότερη ανακύκλωση.
Από ίδρυση σταθμου μεταφόρτωσης.
Τελικό Συμπέρασμα: α) Υπάρχουν πολλά περιθώρια για σταδιακή μείωση των Δημοτικών τελών χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Και εκεί πρέπει να οδηγηθούμε
β) Ο κάθε Δήμος να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στα ανταποδοτικά και βεβαίως στο σύνολο του.
γ) Απαιτούνται σοβαρές εισηγήσεις γιατί εμείς θέλουμε μείωση στα ανταποδοτικά.

Σημ.:Η θέση μας αναφορικά με το Δημοτικό φόρο είναι να είναι ενιαίος σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα . Είμαστε ένας Δήμος.
Υπ΄ αυτή την έννοια το 0,65 της Ν. Πεντέλης πρέπει να κατέβει στο 0,17 των Μελισσιων και της Πεντέλης να ανελθει στο 0,17.
Ένας Δήμος, ίση μεταχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου