Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Η συλλογή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Μελισσίων ανοίγει πανηγυρικά τις πύλες της για το κοινό το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 19:30, στο νέο της χώρο, στο επίκεντρο μιας πολιτιστικής βραδιάς, στην οποία είστε όλοι προσκεκλημένοι.
Θα λειτουργεί στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, κάθε Τρίτη πρωί και κάθε Τετάρτη 11.00΄ - 13.00΄ και με ξεναγό κάθε Τετάρτη. Επιπλέον, για τα σχολεία ή άλλες ομάδες, όποτε ζητηθεί, μετά από επικοινωνία. Η αγάπη των Μελισσιωτών για την παράδοση, η πίστη τους στην αξία και την αναγκαιότητα της προβολής της, η αποφασιστικότητά τους να ορθώσουν πνευματικούς πυλώνες σε ό,τι χάνεται ή ξεπουλιέται, συντέλεσαν στην επίτευξη μίας καλής αρχής.
Στα εκθέματα περιλαμβάνονται εργαλεία, από την αγροτική και ποιμενική ζωή και τα διάφορα επαγγέλματα, προβιομηχανικής εποχής, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, χειροποίητα έπιπλα σπιτιού, υφαντά ρούχα και σκεπάσματα, παραδοσιακά κεντήματα, κομμάτια από παραδοσιακές φορεσιές, παπούτσια και εσώρουχα, αργαλειός με όλα τα υποστηρικτικά του εργαλεία, ο πάγκος και η μηχανή του πρώτου φωτογράφου των Μελισσίων, Παντελή Παπαδόπουλου, ιστορικά ντοκουμέντα από τον πόλεμο και την Αντίσταση, ταυτότητες, εκλογικά βιβλιάρια, πηλίκιο, κράνος, πτυχία και ένα πλούσιο Ιστορικό Αρχείο που ιστορεί την πορεία της προσφυγιάς από το 1916 μέχρι το 1970.
Δημιουργήσαμε ένα Μουσείο, που μας ενώνει ως πολίτες, ως συμπολίτες, ως Έλληνες και ως ανθρώπους. Και φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να εδραιώσουμε πολλές παρόμοιες διεργασίες στο Δήμο μας. Πράγμα που σαφώς και θεωρούμε εφικτό. Άλλωστε, στοχεύουμε να γίνει ο χώρος του Μουσείου μας ένα ανοιχτό πολιτισμικό εργαστήρι, μέσα από πρακτικές παραγωγικές δραστηριότητες, δρώμενα, ομιλίες και ανταλλαγές απόψεων.

Απομένει, όμως, σε όλους εμάς, τους δημότες του Δήμου Πεντέλης, που καταγόμαστε από τον Πόντο μέχρι την Κύπρο και από το Ιόνιο μέχρι τη Μικρά Ασία, που ζούμε, κατοικούμε και βιώνουμε τούτο τον τόπο, μία μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο στοίχημα: Να αναδείξουμε με γενναιόδωρο τρόπο, την παράδοσή μας, να εκθέσουμε τα πιο καλαίσθητα, αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής παράδοσης, που ξέραμε μέχρι τώρα πολύ καλά να φυλάμε στα σεντούκια μας. Όσα ανήκουν στην ιστορία είναι όλων μας, δεν είναι μόνο δικά μας. Αποδεικνύουν μία συνέχεια καταγωγής όχι μόνο της οικογένειάς μας, αλλά και μίας επώδυνης πορείας του έθνους μας. Το χθες ανήκει σε όλους και κυρίως στους νέους μας, που θα το σκυταλοδρομήσουν προς στο αύριο και θα το κάνουν ισχυρότερο. Ας συμβάλλουμε όλοι για το καλό της νεολαίας, της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Ας καλλιεργήσουμε και ας ενδυναμώσουμε τη συλλογική μνήμη του λαού μας. Ας γίνουμε ένα καλό παράδειγμα για όλους τους Δήμους της Αθήνας.
Σας προσκαλούμε, λοιπόν, στα θυρανοίξια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου. Σας προσκαλούμε σε πολιτισμική συστράτευση και περιμένουμε την ανταπόκρισή σας. Ώστε κάθε οικογένεια να εκπροσωπείται επωνύμως, μέσα από εκθέματα που θα αναδεικνύουν το ίχνος και την πορεία της στο ιστορικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Σας καλούμε όλους λοιπόν να συμβάλλετε σε αυτό το ωραίο πολιτιστικό πανηγύρι με κάθε τρόπο. Είναι χαρά όλων μας και χρέος μαζί.

Η συμμετοχή σας θα δημιουργήσει πολλά και σπουδαία!
Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο ή να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα
210 61 34 522 (κα Λαμπίρη) ή 210 61 38 802 (Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων).

            ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

                     ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ 7, ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, 15127
                     τηλ./fax: 210 – 6134522

                                                 Το Διοικητικό Συμβούλιο
           Γιώτα Λαμπίρη Καλυβιώτη, Ευαγγελία Λεονταρίδη, Ασημίνα Γκατζόλη,
                                    Τούλα Γιαννάκη & Φωτεινή Τσολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου