Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

«Πάνω και πρώτα απ΄ όλα το Εθνικό Συμφέρον»

Προσφυγή Δήμου Πεντέλης στα Διεθνή Δικαστήρια με αφορμή τις δηλώσεις Γιλμάζ
Η θέση μας
Με έκπληξη, λόγω του χαρακτηρισμού του κατεπείγοντος, δεχθήκαμε στις 2 Ιανουαρίου την πρόσκληση για έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Ιανουαρίου. Η Δημοτική μας ομάδα προσήλθε σύσσωμη.
Δεν πεισθήκαμε για το κατεπείγον του θέματος δηλαδή γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να συνέρθει εκτάκτως και δεν μπορούσε να συνέρθει σε τακτική συνεδρίαση. Η έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. έγινε για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους. Οι απαντήσεις του Δημάρχου όχι μόνο δεν έπεισαν, αλλά προβλημάτισαν για τη σκοπιμότητα της ενέργειάς του.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος πρότεινε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης προσφυγή ενώπιον των Διεθνών Δικαστηρίων προκειμένου να απαιτηθούν αποζημιώσεις από την Τουρκία για τις καταστροφικές πυρκαγιές 1995-1997.
Με τις αποζημιώσεις αυτές, αν επιδικαστούν, ύψους 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ να γίνουν δενδροφυτεύσεις στο Πεντελικό. Σημειώνεται ότι το θέμα πρόεκυψε, έπειτα από δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, με τις οποίες έκανε αναφορά σε συμμετοχή και δράση Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελληνικά νησιά και στην ενδοχώρα.
Η δική μας θέση είναι:


Ένα τόσο σοβαρό θέμα υπερβαίνει την εμβέλεια ενεργειών και δράσεων ενός Δήμου. Είναι εθνικό θέμα και άπτεται της εξωτερικής Πολιτικής της χώρας, η οποία βάσει του Συντάγματος ασκείται από την Κυβέρνηση. Η Ελληνική Πολιτεία έχει στη διάθεση της πολύ περισσότερα στοιχεία και μετά από αξιολόγηση αποφασίζει για το εάν, πότε και πως πρέπει να αντιδράσει.
Η όλη συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όσα φροντίσαμε έγκαιρα να μάθουμε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ενέργεια του Δημάρχου δεν ήταν προϊόν κάποιων επαφών.
«Αφού το Κράτος δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει μέχρι σήμερα, το κάνω εγώ» μας είπε ο Δήμαρχος γεμίζοντας με Εθνική υπερηφάνεια την παράταξη του !!
Εμείς θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί μεν να διεγείρουν το πατριωτικό αίσθημα και να ανυψώνουν σε τοπικό επίπεδο το εθνικό φρόνημα, αλλά δεν προσφέρονται για κορώνες και πανηγυρισμούς, γιατί πολλές φορές οδηγούν και σε επικίνδυνους ατραπούς. Γι αυτό δεν σπεύσαμε να μοιραστούμε τη «δόξα» του Δημάρχου!
Ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση, συνετές ενέργειες, συνέργεια, προσεκτική μελέτη και αξιολόγηση δεδομένων, σίγουρα βήματα, επαφή με τα αρμόδια υπουργεία.
Από την άλλη, δεν βιαστήκαμε να απαξιώσουμε την κίνηση και να την καταψηφίσουμε. Δε δώσαμε όμως θετική ψήφο κι αυτό γιατί μολονότι όλοι θα θέλαμε να βρεθούν οι εμπρηστές, να δοθεί αποζημίωση και να αναδασωθεί το βουνό μας, δεν είμαστε βέβαιοι για την καταλληλότητα του χρόνου και των συνθηκών.
Από όσα όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και χωρίς να συμμεριζόμαστε την απαξίωση των πάντων, όπως έκανε η παράταξη του Δημάρχου με πρώτο τον ίδιο, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει βάλει το θέμα στο ράφι.
Στις μάχες δεν βγάζεις όλα σου τα όπλα από την πρώτη στιγμή και δεν πέφτεις στην παγίδα των προκλήσεων. Εκτός εάν …
Δηλώσαμε τελικά παρόντες και ανοικτοί σε περαιτέρω ενέργειες αφού αξιολογήσουμε περισσότερα στοιχεία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υιοθετήσουμε την πρακτική του Δημάρχου με μεγάλα λόγια και έκτακτες συνεδριάσεις. Τέτοια θέματα είναι αρκούντως σοβαρά. Είναι εθνικά, δεν μπορεί να γίνονται ερήμην της επίσημης Κυβέρνησης και θεωρούμε πως η συνεννόηση σε επίπεδο Δημοτικών αρχηγών είναι επιβεβλημένη. Αυτήν όμως την πρακτική ο Δήμαρχος δεν την γνωρίζει….

Σημ.: Είναι χαρακτηριστική η φράση του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου στο Δημοτικό Συμβούλιο
«Δεν έχω αμφιβολία για δράση ξένων πρακτόρων και συμμετοχή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πατρίδας μας. Την Πεντέλη δεν την έκαψαν όμως μόνο οι Τούρκοι.
Την έκαψαν και Ελληνικά συμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι τον Κοκκιναρά, το Πάτημα Βριλισσίων και αλλά ‘’φιλέτα’’. Και την έκαψε και η ανεπάρκεια της Ελληνικής Πολιτείας τα τελευταία τριάντα χρόνια τουλάχιστον.
Οι δηλώσεις Γιλμάζ να μην μας αποπροσανατολίσουν. Ο εχθρός δεν είναι μόνο εκτός των τειχών. Αυτόν τον ξέρεις. Η Πέμπτη φάλαγγα είναι εντός των τειχών και θέλει προσοχή γιατί όποτε μπορεί κτυπάει…..»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου