Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Iσολογισμοί παρελθόντων χρήσεων των πρώην Δήμων Μελισσίων, Πεντέλης & Ν. Πεντέλης


Σε διαδοχικά Συμβούλια που έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε ήρθαν προς έγκριση οι ισολογισμοί παρελθόντων χρήσεων των πρώην Δήμων Μελισσίων, Ν. Πεντέλης και Πεντέλης.
Οι θέσεις μας όπως αναλυτικά διατυπώθηκαν, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πολιτείας» Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου συνοψίζονται ως παρακάτω:
α) Για τα Μελίσσια
Ήρθαν προς έγκριση οι ισολογισμοί του 2008, 2009, 2010.
Ο ισολογισμός του 2008 έπρεπε να είχε έρθει το αργότερο εντός του 2009. Δεν ήρθε όμως διότι τότε υπήρχαν «ταμειακές αρρυθμίες» στο ταμείο του Δήμου Μελισσίων και οι ορκωτοί δεν έκαναν το οφειλόμενο δηλαδή να κάνουν την έκθεση τους εντός του 2009 με ό,τι ευρήματα είχαν στη κατοχή τους.
Είχαν καταγγελθεί τότε από τον Συνδυασμό μας. Η παρουσία τους και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Δεν θυμόντουσαν , δεν ήξεραν…καλύτερα για αυτούς να μην είχαν παρευρεθεί.
Είναι προφανές ότι ένας ισολογισμός που όφειλε η Διοίκηση Γραφάκου να τον φέρει εντός του 2009 και έρχεται προς ψήφιση μετά από 2 έτη από την νέα Διοίκηση δεν μπορούσε για πολλούς λόγους γνωστούς και μη εξαιρετέους να ψηφιστεί.
Το ίδιο ισχύει και για τον ισολογισμό του 2009, έπρεπε να είχε έρθει εντός του 2010.
Ο ισολογισμός του 2010 ήρθε στην ώρα του. Όμως παρότι αναγνωρίζεται, ότι οι υπηρεσίες έκαναν καλά την δουλειά τους και αποτύπωσαν τα στοιχεία της χρήσης του 2010 ορθώς, δεν τον ψηφίσαμε διότι έρχονταν ως συνέχεια μιας «νοσηρής» παρένθεσης 2007-2010 όπου κανείς ισολογισμός δεν είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι οι ισολογισμοί παραπεμφθήκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

β) Για την Ν. Πεντέλη:
Δεν είχαμε λόγο να μην τον ψηφίσουμε. Ήταν ένας νοικοκυρεμένος μικρός Δήμος με συντελεστή υποχρεώσεων έναντι τακτικών εσόδων 29%.
γ) Για την Πεντέλη:
Δεν αμφισβητήσαμε τα ποσοτικά στοιχεία, ούτε είχαμε λόγους άλλους ούτε θετικούς, ούτε αρνητικούς. Εξάλλου δεν συμμετείχαμε στις διοικήσεις Στεργίου. Όμως κάποια ποιοτικά στοιχεία μας οδήγησαν ως πολιτική και όχι ως λογιστική προσέγγιση να πούμε «παρών».
Και αυτά είναι:
Πρώτα από όλα μιλάμε για τον ισολογισμό ενός κατ΄ ευφημισμό Δήμου. Στην ουσία Κοινότητα. Η τάξη μεγέθους του είναι των 2,5 εκατ. ευρώ. Ίση ή και μικρότερη ενός Νομικού προσώπου του σημερινού Δήμου. Ο ισολογισμός του 2010 είχε έλλειμμα 472.000 €, πολύ μεγάλο για ένα τόσο μικρό προϋπολογισμό και δύσκολα αντιμετωπίσιμο αν συνέχιζε στα μεγέθη αυτά. Το σύνολο των υποχρεώσεων (1.243.117,15 €) σε σχέση με τα τακτικά έσοδα (1.957.829 €) ανέρχεται ποσοστιαία στο 63,5%. Και βεβαίως δεν αποτελεί επιχείρημα ότι είμαστε καλύτερα από τα Μελίσσια. Στο 126% το άφησε ο πρώην Δήμαρχος (στο 100 καίγεσαι!!!).
Ο μέσος όρος και των τριών Δήμων ανήλθε στον μαγικό αριθμό 96,7%. Δυστυχώς δεν το γλιτώσαμε γιατί φρόντισε τελικά ο κ. Στεργίου και η παράταξη του με συνεπικουρία να βάλουν την Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων σε επιτήρηση-Μνημόνιο για 25 έτη, λες και ο πολίτης ευθύνεται για την διαχείριση των Διοικούντων!!!

Από το γραφείο Τύπου της Ανθρώπινης Πολιτείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου