Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

"Κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα στο Πεντελικό", η Ι.Μ. Πεντέλης

Απόλυτοι και σαφείς στο ότι "δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν φωτοβολταϊκά στο Πεντελικό", ήταν οι επιστήμονες που τοποθετήθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση της "Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Φωτοβολταϊκών", η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στο δημοτικό κατάστημα της δημοτικής κοινότητας Πεντέλης.
Στην  εκδήλωση που στόχο είχε  να ενημερώσει τους πολίτες για τις προθέσεις της Ι.Μονής Πεντέλης να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο 3,500 στρεμμάτων στο Πεντελικό, βασικοί ομιλητές ήταν ο δασολόγος κ. Ηλίας Αποστολίδης , ο οποίος επί πολλά χρόνια έχει ασχοληθεί με το Πεντελικό βουνό και ο τ. Γεν. Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Γεωργίας κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης.
Και οι δύο ομιλητές ήταν απόλυτα σαφείς. Τόνισαν ότι η Ι. Μονή Πεντέλης δεν έχει κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα στο Πεντελικό, ενώ κατέστησαν ξεκάθαρο ότι με βάση τη δασική νομοθεσία και το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού 755/88, δεν μπορεί να γίνει τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες ή σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ζώνης προστασίας του Πεντελικού.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν:
 

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β περιφέρεια Αθηνών κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έχει ήδη κάνει σχετική ερώτηση στη Βουλή και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό. Δήλωσε μάλιστα και τη στήριξή του στις προσπάθειες που κάνει η συντονιστική επιτροπή και η τοπική κοινωνία για το θέμα.
Ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κ. Επ. Κατσιγιάννης ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ κ. Γιώργο Πατούλη και δήλωσε ότι ο κ. Πατούλης δεν θα αφήσει να γίνει ούτε μέτρο φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο Πεντελικό.
Ο κ. Γιώργος Δημαράς μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και εκπρόσωπος των οικολόγων Πράσινων, που τόνισε την απόλυτη αντίθεσή του στις προθέσεις της Μονής να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στο Πεντελικό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής δεν θα δώσει τη σχετική άδεια εγκατάστασης όταν τεθεί το θέμα, μπλοκάροντας έτσι τα σχέδια της Μονής.
Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη, τόσο από πλευράς συμμετοχής και ενδιαφέροντος των πολιτών για το θέμα, όσο και από τις παρουσίες που προαναφέρθηκαν. Η συντονιστική επιτροπή κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων λειτουργίας της έχει καταφέρει να ενημερώσει και να αφυπνίσει την τοπική κοινωνία, να την εφοδιάσει με τεκμηριωμένα νομικά και περιβαλλοντικά επιχειρήματα και να δημιουργήσει ένα πλατύ μέτωπο κατά της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό, τόσο στην περιοχή της Πεντέλης, όσο κυρίως στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο Δ.Σ. του ΣΠΑΠ
Ο αγώνας θα συνεχιστεί μεθοδικά με στόχο η Ι.Μονή Πεντέλης και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών να εγκαταλείψουν οριστικά τα σχέδιά τους για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό.

Δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου