Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Δ. Στεργίου: Υπήρχε τουρκικός δάχτυλος στις πυρκαγιές


«Από ό,τι φαίνεται όντως υπήρχε τουρκικός δάχτυλος κάτι για το οποίο και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες μάλλον είχαν την ίδια άποψη». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, o δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, με αφορμή τις δηλώσεις Γιλμάζ για εμπρησμούς στα ελληνικά δάση από Τούρκους πράκτορες.
Επισημαίνει δε, ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες οφείλει να εξετάσει ενδελεχώς όλους ανεξαιρέτως τις υποθέσεις που αφορούν πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν στον ελλαδικό χώρο μετά το 1995 και ασκεί δριμύτατη κριτική στο υφιστάμενο σύστημα καταστολής των πυρκαγιών.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου στην aftodioikisi.gr έχει ως εξής: 

Κύριε Στεργίου, ως δήμαρχος Πεντέλης και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους, πώς σχολιάζετε την κυνική ομολογία του τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ για εμπρησμούς των ελληνικών δασών από τούρκους πράκτορες; Θεωρείτε πως υπάρχει δόση αλήθειας στις δηλώσεις αυτές ή απλώς εντάσσονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού εσωτερικού παιχνιδιού;
Για μας όλους που έχουμε μεγαλώσει στα πεδία επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών δεν ήταν κάτι που μας δημιούργησε τεράστια έκπληξη. Εγώ προσωπικά σας τονίζω ότι δεν αιφνιδιάστηκα. Ήταν κοινό μυστικό ότι οι μεγάλες πυρκαγιές μόνο τυχαίες δεν ήταν. Επομένως, από ό,τι φαίνεται όντως υπήρχε τουρκικός δάχτυλος κάτι για το οποίο και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες μάλλον είχαν την ίδια άποψη.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας με τη δήλωσή του αυτή επιχειρεί να απαξιώσει ακόμα περισσότερο την πατρίδα μας, δεδομένου και της παρούσας κατάστασης που βιώνει και παράλληλα προσβλέπει σε ένα ευρύτερο παζλ διεκδικήσεων της Τουρκίας.
Ασχέτως της απόπειρας ανασκευής των εν λόγω δηλώσεων από τον κ. Γιλμάζ, πως κρίνετε πρώτον την αντίδραση της ελληνικής πολιτείας και δεύτερον την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για επανεξέταση όλων των υποθέσεων που αφορούν πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν στον ελλαδικό χώρο μετά το 1995;
Και οι δύο ενέργειες κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση. Πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς όλοι μα όλοι οι φάκελοι. Να μην εξαιρεθεί κανείς. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι στο παρελθόν στην Πεντέλη ζήσαμε και ένα πολύ θλιβερό περιστατικό με τη φυλάκιση λάθος εμπρηστή.
Δεδομένου ότι η Πεντέλη είναι ένα δήμος που το 1998 και το 2009 έζησε αρκετά έντονα τον εφιάλτη της πυρκαγιάς και προφανώς όλοι ευχόμαστε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο και στο μέλλον, πιστεύετε πως το υφιστάμενο σύστημα καταστολής των πυρκαγιών, είναι ένα σύστημα αποτελεσματικό ή επιδέχεται ριζικών αλλαγών;
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω δηλώσει ότι το σύστημα στην Ελλάδα είναι για γέλια. Εδώ ισχύει το σύστημα «πιάσε φωτιά για να σε κυνηγήσω». Αυτά που ευαγγελίζεται χρόνια τώρα η κεντρική εξουσία για αποτελεσματικούς προγραμματισμούς καταπολέμησης πυρκαγιών γίνονται μόνο για πολιτικές σκοπιμότητες.
Μόνο η πρόληψη, η στήριξη καλών εθελοντικών οργανώσεων με κεφάλαια, με επαρκή εξοπλισμό, με ένα καλά διαμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Ζητούμενο είναι μια πρόληψη που να σημαίνει επιτήρηση και άμεση επέμβαση, τίποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου