Τους πρώτους ολοκληρωμένους δασικούς χάρτες απέκτησε χθες η Αττική, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, με τη «διπλή» κύρωση των περιοχών Πεντέλης και Νέας Πεντέλης. Οι χάρτες έχουν αποκτήσει, πλέον, την τελική τους μορφή, αφού ολοκληρώθηκε και η απαραίτητη διαδικασία των αντιρρήσεων· Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλίας Λιακόπουλος, έπειτα από εισήγηση της διεύθυνσης δασών Ανατολικής Αττικής, προχώρησε στην κύρωση των πάνω από 27.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης που αφορούν τις δημοτικές κοινότητες των δύο περιοχών.
Αν και τα νέα για την πορεία του δασολογίου της χώρας είναι ενθαρρυντικά -σε λίγες ημέρες αναμένεται να γίνει η κύρωση του χάρτη του Δήμου Μαραθώνα, ενώ θα ακολουθήσουν και εκείνοι για τις περιοχές Σταμάτα και Δροσιά- εντούτοις γεγονός είναι πως οι δασικοί χάρτες για την Αττική προχωρούν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς.
Οι χάρτες για τις περιοχές της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αν και είχαν αναρτηθεί από τις αρχές Ιουνίου, κυρώθηκαν μόλις χθες κατά παράβαση των χρονοδιαγραμμάτων της νομοθεσίας.
Με βάση το νόμο θα έπρεπε να είχε κυρωθεί ήδη και ο δασικός χάρτης για τον Μαραθώνα και οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες να έχουν προχωρήσει στην ανάρτηση χαρτών για νέες περιοχές.
Τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν με το ξεκίνημα της διαδικασίας στα μέσα Απριλίου καθυστέρησαν ολόκληρη τη διαδικασία: σε πολλούς καινούργιους οικισμούς της Αττικής δομήθηκαν κατά τη διάρκεια των χρόνων δεκάδες στρέμματα· εντούτοις, οι αεροφωτογραφίες του 1945 που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη του «προσωρινού» δασολογίου έδειχναν μόνο δασικές εκτάσεις. Η όλη διαδικασία της εξέτασης των αντιρρήσεων -τους πρώτους δασικούς χάρτες συνόδευσαν περίπου 3.000 αιτήσεις- είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και οι εμπλεκόμενοι δυσκολεύονται να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο νόμος.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, προχώρησε σε διορθώσεις και προσθήκες στη διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών, με σκοπό την επιτάχυνσή της, αυξάνοντας την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους δύο μήνες από την ανάρτηση του δασικού χάρτη, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και στις κατά τόπους διευθύνσεις Δασών και επιτρέποντας τη δυνατότητα εξέτασης των ενστάσεων από ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών (εφ' όσον παρίσταται υπάλληλος της διεύθυνσης Δασών που ήλεγξε ή θεώρησε το δασικό χάρτη). Τέλος, μερίμνησε ώστε να μπορούν να προστεθούν περιοχές που δασώθηκαν φυσικά ή τεχνητά και δεν είχαν συμπεριληφθεί.
Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου