Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΕΣΤΙΑ ΑΓΑΠΗΣ: Άλλο ένα όραμα του Δημάρχου έγινε χθες πράξη

Ένα ακόμα όραμα του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου έγινε πράξη χθες Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, όταν με γεμάτα ράφια αλλά και πλούσια χαμόγελα αγάπης η «Εστία Παροχής Δωρεάν Τροφίμων – Ιματισμού και Οικιακού Εξοπλισμού» άνοιξε τις πύλες στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στη Δημοτική Κοινότητα Nέας Πεντέλης (Ναυαρίνου και Σκρά) και υποδέχθηκε τους δημότες της περιοχής.
Από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής του στα κοινά, ο Δήμαρχος Στεργίου –Καψάλης δηλώνει πιστός στην άποψη ότι:
«Οι εξουσίες είναι πρόσκαιρες και δεν είναι αυτοσκοπός. Στον προσωρινό κόσμο μας, οι θέσεις, οι εξουσίες και οι καταστάσεις συνεχώς αλλάζουν... Η Ανθρωπιά όμως, επιβάλλεται να παραμείνει ως η πιο σταθερή μας αξία!»
Έτσι ξεκίνησε η πρωτοβουλία για παροχή δωρεάν ειδών παντοπωλείου (είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ) στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες του Δήμου, στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η χώρα.
Η επιτυχία αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος υποστηρίχθηκε από τις προσφορές επιχειρηματιών, ιδιωτών και ενός σημαντικού αριθμού εθελοντών που δήλωσαν συνοδοιπόροι του Δημάρχου Στεργίου – Καψάλη.
Ανοίγοντας μια τεράστια αγκαλιά αγάπης για την κοινωνία του Δήμου Πεντέλης με πλήρη συναίσθηση και σεβασμό σε όλους τους συμπολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, ο Δήμαρχος Στεργίου – Καψάλης ξεκίνησε την ανάβαση για την κατάκτηση νέων κορυφών της κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας.
Ο Δήμαρχος ευχαριστεί όλους για την εμπιστοσύνη τους, η οποία γίνεται εφαλτήριο περισσότερης δουλειάς, ευθύνης και αγωνίας. Διαβεβαιώνει ότι συνεχίζεται η κοινωνική δράση με Προτεραιότητα τον Άνθρωπο.
Ομιλία Δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη

Σεβασμιώτατε Πατέρα Ιωάννη, εκλεκτοί πατέρες προϊστάμενοι των ενοριών Νέας Πεντέλης και Μελισσίων πατέρα Θεόδωρε και πατέρα Ιωάννη, εκλεκτέ Αντιπεριφερειάρχη, Αστυνόμε, συνάδελφοι της Αυτοδιοίκησης που είστε εδώ, εκλεκτοί φίλοι, θα ήθελα κατ΄αρχάς να σας πω ότι σήμερα θα προσπαθήσω να πω πολύ λίγα λόγια, να αναφερθώ μόνο σε αυτό και συγνώμη αν στη διαδικασία αυτή προσπαθώ πάσει θυσία να μη δοθεί από πουθενά καμία πολιτική χροιά, γι΄ αυτό το λόγο και προσκλήσεις δεν υπήρξαν. Σήμερα είναι αυτό που είπε ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ο Καζάκος και πρωτεργάτης σε αυτή τη διαδικασία για την συγκρότηση αυτού του χώρου, σήμερα είναι η ημέρα αυτών πού ανοίξαμε τις πόρτες για να μπουν μέσα. Γιατί χθες, στο πολύ σύντομο δικό μας παρελθόν, ψάχναμε και εμείς για τέτοιες πόρτες και εύχομαι να μην ψάχνουμε και αύριο. Θα ήθελα να πω κατ’ αρχήν ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους εθελοντές που στην πρώτη σκέψη που είχα για την δημιουργία αυτού του χώρου όταν πρωτομπήκα εδώ μέσα, στάθηκαν δίπλα μου και δουλεύουν εδώ και έξι μήνες ακατάπαυστα. Θα ήθελα όμως να πω ένα ακόμη μεγαλύτερο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους φίλους μου τους Πεντελιώτες, με τους οποίους συνεργάζομαι δεκαπέντε χρόνια περίπου και με το πρώτο τηλέφωνο με πνίξανε με την αγάπη τους και λέγονται χορηγοί. Σας ευχαριστώ πολύ, τους ευχαριστώ και λειτουργώντας πάντοτε με την ιδέα ότι η οριζόντια κατανομή των βαρών είναι άδικο μέτρο, σας λέω ότι θα πρέπει αυτοί οι οποίοι τα έχουν, ή αυτοί οι οποίοι τα απόκτησαν, να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα για αυτούς οι οποίοι παρά τον μόχθο τους, φτάσανε σήμερα σε μια κατάσταση να έχουν ανάγκη. Είναι για το συμφέρον και για των δύο κατηγοριών και αυτών που δίνουν και αυτών που παίρνουν. Μια κοινωνία της ισορροπίας είναι μια κοινωνία που μόνο ασφάλεια εκπέμπει.
Αγαπητοί μου,
η ιδέα αυτή γεννήθηκε από το αντίκρυσμα αυτού του χώρου από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε ως Καλλικρατικός Δήμος Πεντέλης και είναι εντός των ορίων μας πλέον, γιατί αυτός ο χώρος ανήκει στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Πεντέλης, είπαμε ότι εδώ θα πρέπει να γίνει το κέντρο του ανθρώπου. Και δεν θέλω να βάλετε όρια, δεν είναι το κέντρο του ανθρώπου Πεντέλης και επιμένω σε αυτό. Στο μυαλό μου και στην προοπτική μας, φίλε Κωνσταντίνε, θα πρέπει όπως πολύ σωστά το είπες, να βλέπουμε το Παναττικό Ανθρωπιστικό κέντρο. Είναι ανάγκη σε αυτή την διαδικασία να λειτουργήσουμε, είναι ανάγκη να μην θεωρήσουμε τους δικούς μας και τους άλλους, η φτώχεια δεν οριοθετείται με τα σύνορα των Δήμων και εμείς θα κάνουμε μάχη σε ετούτο τον χώρο με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε, καθώς και οι ευκατάστατοι κάτοικοι των βορείων προαστίων και της περιοχής μας, που πολύ καλά μας βοηθάνε, που πολύ καλά στέκονται δίπλα μας. Εγώ έχω μείνει έκπληκτος γιατί δεν υπήρξε ένας από τις 270 επιστολές που έστειλα, που να μην με πήρε τηλέφωνο και να μην δρομολογεί την προώθηση ειδών σε τούτο το χώρο.
Πλέον αυτού όμως και εκεί ίσως μετράει η βοήθεια ακόμα περισσότερο, είναι όλοι εσείς, γιατί ανάμεσα σας είναι και αυτοί που δίνουν την τσάντα από το υστέρημα τους. Είναι αυτοί που βγαίνουν από το σούπερ μάρκετ και λένε δυο γάλατα από το υστέρημα και ένα κιλό ρύζι τα βάζω στην άλλη σακούλα για την Εστία. Αυτό θέλουμε να γίνει στόχος και λειτουργία ζωής.
Ένα δεύτερο σημείο που με δρομολόγησε εδώ είναι όλη αυτή η διαδικασία που παρουσιάζετε καθημερινά στην τηλεόραση, εικόνες με παιδιά στα σχολεία να πέφτουν κάτω από την πείνα. Εικόνες που δείχνουν παιδιά οπουδήποτε αλλού, να έχουν τέτοιο πρόβλημα. Πέρα και πάνω απ΄ όλα όμως, με οδήγησαν τα προσωπικά κατάλοιπα της παιδικής μου ηλικίας τα οποία κουβαλάω. Θέλω λοιπόν να σας πω με αυτές τις σκέψεις ότι ξεκινήσαμε ετούτο το Κέντρο.
Ο σκοπός του Κέντρου και η προοπτική του
Σήμερα αγαπητοί μου το κέντρο έχει δύο χώρους οργανωμένους , όχι καλά, ελπίζω ότι είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο και ελπίζω ότι έχουμε καλή προοπτική. Αλλά όταν ήρθαμε και είδαμε αυτά τα δύο κτίρια, είπαμε ότι είναι πολλά. Σήμερα σας πληροφορώ ότι δεν χωράνε, είναι πολύ λίγα και υπάρχουν ήδη έτοιμες 800 σακούλες για να μοιραστούν. Θα πάρει ο καθένας σήμερα την σακούλα του και ο Θεός θα βοηθήσει και την άλλη Κυριακή την ίδια ώρα, 12 .00 – 13.30 να μοιραστούν άλλες οκτακόσιες. Και κάθε Κυριακή αυτήν την ώρα φιλοδοξία μου, φιλοδοξία μας είναι να μην υπάρχει φτωχιά οικογένεια που να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ της περιοχής , αλλά να έρχεται εδώ και να τα παίρνει όλα για τη διατροφή της οικογένειας αυτής εβδομαδιαίως.
Παράλληλα στους στόχους μας για τούτο τον χώρο είναι η αξιοποίηση των μαγειρείων και του εστιατορίου, προκειμένου να δούμε τι ζήτηση υπάρχει στο να φτιάχνουμε φαγητό για τους άστεγους της πόλης μας και όχι μόνο αλλά και για αυτούς που έχουν προβλήματα στο που να φάνε.
Και κρατάω τελευταίο αυτό που είδα και δημιουργήθηκε και σε μια άλλη πόλη της βορείου Ελλάδος, το θέμα του ιατρικού κέντρου για εθελοντική εξέταση των πολιτών. Η περιοχή μας έχει πολλούς μεγαλογιατρούς, ή μικρούς ή μικρότερους, αλλά έχει ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν. Θα κάνω μια έκκληση σε όλους αυτούς και θα ξεκινήσω μια διαδικασία με ένα εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα, ώστε εδώ να λειτουργήσει ένα ιατρικό κέντρο, όπου θα μπορούν οι πολίτες να έχουν την προληπτική ιατρική και να εξετάζονται σε πρώτη φάση σε ένα ιατρείο που δεν πληρώνουν, που επικοινωνούν και έρχονται τις ώρες λειτουργίας του.
Σας είπα και το μήνυμα της παναττικής λειτουργίας της Εστίας, η οποία για να λειτουργήσει προφανώς και ο χώρος αυτός μπορεί να την εξυπηρετήσει.
                   Οι αρχές λειτουργίας μας
Οι αρχές λειτουργίας του κέντρου είναι λειτουργία με βάση την χορηγία και τον εθελοντισμό. Κανένας εδώ δεν πληρώνεται, λειτουργούμε για να προσφέρουμε. Το δεύτερο πράγμα στην διαδικασία αυτή επικοινωνίας, έχω φροντίσει να περάσει στους εθελοντές τους οποίους τους έχω μαζί μου εδώ και δεκαπέντε χρόνια, το μήνυμα ότι στον εθελοντισμό δεν υπάρχει το εγώ και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που δεν εμπεδώνεται εύκολα.
Στον εθελοντισμό υπάρχει το εμείς.
Από τους εθελοντές σκουπίστηκαν οι τουαλέτες, από μένα μαζεύτηκαν σήμερα το πρωί τα απορρίμματα στο χώρο και όποιος αμφιβάλλει να ρωτήσει τους εθελοντές. Δεν ήρθαμε εδώ για να πούμε ότι εγώ είμαι αυτός, εδώ περνώντας την πόρτα ξεχνάει ο καθένας ποιος είναι. Αυτός που νομίζει ότι είναι κάποιος ή έχει κάποιο πολιτικό μήνυμα να περάσει να το ξεχάσει.
Εδώ μπήκαμε μέσα για να στηρίξουμε τον άνθρωπο και αν χρειάζεται να τον πάρουμε στην πλάτη μας... Θα σας παρακαλέσω λοιπόν σε αυτή τη διαδρομή και σε αυτό το πνεύμα να λειτουργήσουμε. Η πρώτη αρχή είναι αυτή.
Η δεύτερη αρχή είναι: αυτοί που έχουν τα ζητάμε και τα δίνουν. Και ευχαριστώ γιατί αυτοί που είναι μέσα από το κάγκελο τους οφείλω μεγάλη ευγνωμοσύνη, είτε λέγεται Καζάκος, είτε λέγεται Μάριος Κυριάκου, είτε λέγεται δεν θυμάμαι και τους μεγάλους. Δεύτερο λοιπόν αυτοί που έχουν, στηρίζουν αυτούς που δεν έχουν.
Τρίτο: τιμούμε τους χορηγούς για την ανθρωπιά τους και το φως είναι σε αυτούς, γι’αυτό συμβολικά έγραψα χορηγοί εδώ και όχι στην εξουσία και στους τίτλους.
Η σάπια εξουσία και οι σάπιοι τίτλοι μας οδήγησαν εδώ.
Και τέταρτο μήνυμα αγαπητοί μου είναι: οι χθεσινοί αστοί είναι οι σημερινοί φτωχοί και οι αυριανοί πάμφτωχοι. Στη διαδικασία λειτουργίας μας να έχετε υπόψιν σας δεν είναι αυτοί και εμείς, είμαστε όλοι εμείς και στηρίζοντας σήμερα αυτούς στηρίζουμε τον εαυτό μας για αύριο.
Λέξεις κλειδιά στον αγώνα μας: Εθελοντισμός, Προσφορά, Ανιδιοτέλεια, Ανθρωπιά, Ισότητα, Μετριοφροσύνη.
                                     Διαδικασίες
Για μένα μπροστά στην φτώχεια η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη, αλλά είναι δεύτερη και τρίτη. Όποιος περνάει αυτήν την πόρτα αυτού του κέντρου και ζητάει. παίρνει. Ανεξάρτητα αν μας γελάσει, γέλασμα στην φτώχεια δεν υπάρχει. Μπήκε ο άλλος μέσα στην πόρτα του παντοπωλείου και λέει θέλω την τσάντα , την πήρε πάει τέλειωσε. Δεν έχει ποιος είσαι, τι κάρτα έχεις, μήπως έχεις κ.λ.π. πάρε την τσάντα σου και ευχαριστούμε. Και αν πας στην γωνία και γελάσεις, εσένα και τα μούτρα σου γελάς...
Θωράκιση της προσφοράς μας, να μην ξεφύγει του σκοπού της που είναι ένας, στήριξη του ανθρώπου και των προβλημάτων του. Ένα σκοπό έχουμε να μην ξεφύγουμε. Να έχετε υπόψη σας σε όλη αυτή τη διαδικασία και στον αγώνα το Κράτος και ο Δήμος συμμετέχει οικονομικά μηδέν. Και ούτε θα δεχθώ να λειτουργήσουμε πέρα από εθελοντισμό και χορηγίες με λεφτά του Δήμου. Οφείλουμε σαν τοπική εξουσία να φέρουμε την ισορροπία όπως ακριβώς την τοποθέτησα και όπως ακριβώς λειτουργούμε μέχρι τώρα.
Αγαπητοί μου, προσφορές δεχόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο και οι προσφορές αυτές μπορούν να επιδίδονται 10.00-12.00 το πρωί που δουλεύουν τα αντίστοιχα κτίρια, μόνο για να δέχονται προσφορές. Όποιοι θέλουν να προσφέρουν, 10.00-12.00 καθημερινά μπορούν να στείλουν τις προσφορές τους εδώ, χωρίς καν να πάρουν τηλέφωνο. Αν θέλουν κάποια άλλη ώρα τα τηλέφωνα είναι γραμμένα εδώ, μπορούν να πάρουν τηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου για να δρομολογήσουμε τον χρόνο υποδοχής της προσφοράς τους ή να στείλουμε αυτοκίνητο εμείς όπου είναι να τα πάρουν και να τα φέρουν εδώ.
Σε ότι αφορά το θέμα της διανομής. Μοιράζουμε επί του παρόντος κάθε Κυριακή 12.00 -13.30. Σήμερα τελειώνοντας θα μοιραστούν οι πρώτες οκτακόσιες σακούλες, μπορείτε να δώσετε το ονοματεπώνυμο σας, αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση προκειμένου να εκδοθούν οι κάρτες σας, ώστε την άλλη Κυριακή που θα έρθετε να πάρετε τις κάρτες σας για να έρχεστε εδώ χωρίς διαδικασία. Όσοι δεν έχουν δώσει τα δικαιολογητικά, θα τους παρακαλέσω αυτή την εβδομάδα 10.00-12.00 ή να τα στείλουν ή να τα φέρουν εδώ έως και την Παρασκευή. Εμείς θα τα φτιάξουμε το Σάββατο και την άλλη Κυριακή που θα πιούμε εδώ τον καφέ μας ή μέσα στην αίθουσα του εστιατορίου άμα βρέχει, κάθε Κυριακή θα έρχεστε εδώ να μιλάμε και να παίρνετε και τα πακέτα σας. Θα φροντίσω και το λέω εδώ για τις οικογένειες που θα μπούνε σε αυτή την διαδικασία, να σας μοιράσω και το κοτόπουλο ή την γαλοπούλα, ή το αρνί ανάλογα με το πόσα λεφτά θα εξασφαλίσω για τα Χριστούγεννα. Επομένως να έχετε υπ΄ όψη σας ότι την άλλη Κυριακή θα σας ειδοποιήσω και πότε θα έρθετε να πάρετε το κρέας σας για τα Χριστούγεννα. Θα πρέπει να είναι νωπό να το πάρουμε εκείνη την ημέρα, ή να έρθει εδώ ο κρεοπώλης να σας το μοιράσει, ή να βρω καλύτερη διαδικασία να μην τρέχετε, να σας δώσω ένα χαρτάκι κατά περιοχή (Πεντέλη, Ν.Πεντέλη και Μελίσσια ) να πάτε στα κρεοπωλεία.
Οι διαδικασίες και κλείνοντας λοιπόν είναι, σήμερα παίρνετε όσοι έχετε ανάγκη και όσοι θέλετε. Την άλλη Κυριακή όσοι έχετε φτιάξει τις κάρτες σας , όσοι δεν έχετε προλάβει πάλι θα πάρετε αλλά φροντίστε να το τακτοποιήσετε και 10.00-12.00 αυτή την εβδομάδα υποβάλετε τα δικαιολογητικά σας για την έκδοση της κάρτας. Το εθελοντικό κίνημα που σας ανακοινώθηκε, είναι αυτά τα δέκα δώδεκα άτομα εδώ, τα τηλέφωνα είναι στην διάθεση σας, το χαρτί για τα δικαιολογητικά όσοι δεν το έχετε πάρει είναι στην διάθεση σας ή από εδώ ή από το τραπεζάκι που είναι στην πόρτα δεξιά όπως βγαίνετε, ώστε με βάση αυτό το χαρτί να κάνετε τον φάκελο και να τον παραδώσετε .
Αγαπητοί μου,σήμερα για μένα είναι μια μέρα χαράς για όλους μας, είναι μια ημέρα αγάπης, αλλά πέρα και πάνω απ΄ όλα είναι μια μέρα ανθρωπιάς.
Ο αγώνας που θα γίνει από την μεριά μου, από την μεριά των εθελοντών, από την μεριά του φίλου μου του συντονιστή του Κωνσταντίνου Καζάκου, είναι ένας αγώνας που μόνο σκοπό έχει να ΔΩΣΕΙ. Μην σκεφθεί κανένας σας ότι έχω κανένα άλλο σκοπό, μόνο να δώσω και τίποτε άλλο δεν με ενδιαφέρει.
Ευχαριστώ.
Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου