Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ασαφές αν και πότε θα κυρωθούν οι δασικοί χάρτες σε Πεντέλη, Ν. Πεντέλη & Μαραθώνα

Χαμένη στη γραφειοκρατία, στα τεχνικά προβλήματα αλλά και στη διαφαινόμενη αδυναμία, ενδεχομένως και απροθυμία, των υπηρεσιών να αντεπεξέλθουν έγκαιρα, βρίσκεται η υπόθεση των δασικών χαρτών στην Αττική. Οι τρεις πρώτοι, σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα φαίνεται ότι οδηγούνται σε πολύμηνη καθυστέρηση, κατά παράβαση των χρονοδιαγραμμάτων της νομοθεσίας, ενώ η ανάρτηση νέων δασικών χαρτών στην Αττική μετατίθεται από μήνα σε μήνα.
Η ανάρτηση των τριών πρώτων δασικών χαρτών της Αττικής ξεκίνησε στις 18 Απριλίου και «έκλεισε» στις 20 Ιουνίου, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων.
Σύμφωνα με τον νόμο 3889/2010, οι δασικοί χάρτες κυρώνονται σε δύο στάδια:
 σε πρώτη φάση, κυρώνεται το τμήμα του δασικού χάρτη για το οποίο δεν έχει κατατεθεί καμία αντίρρηση και σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο. Σύμφωνα με τον νόμο, η κύρωση του πρώτου τμήματος πρέπει να γίνει το αργότερο σε 3 μήνες από τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων - άρα στην περίπτωση της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα, στις 20 Σεπτεμβρίου.
Δεν υπάρχουν υποδομές
Δυόμισι μήνες αργότερα, όχι μόνο δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αλλά ούτε και κάποια σαφής ένδειξη για το αν και πότε θα κυρωθούν οι χάρτες. Αιτία, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία ανάμεσα στη διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, την Κτηματολόγιο Α. Ε. και τη Γενική Γραμματεία Δασών, είναι διάφορα ουσιαστικά ή τυπικά προβλήματα που έχουν ανακύψει και ανακόπτουν τη δυναμική που είχε δημιουργηθεί.

«Πράγματι, ξεκινήσαμε από το πιο δύσκολο κομμάτι -την Αττική- και αυτό είχε ως συνέπεια να βγει στο φως όλη η κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους», λέει στην «Κ» ο Ειδικός Γραμματέας Δασών κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης. «Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν οι υποδομές ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι χάρτες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν όρια στα σχέδια πόλης, όρια στους οικισμούς προ του '23 και όρια εποικιστικών εκτάσεων που να υπογράφονται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες».
Ενα από τα κύρια προβλήματα που ανέκυψε, σύμφωνα με την αλληλογραφία των υπηρεσιών, ήταν η υποβολή λανθασμένων συντεταγμένων. Για παράδειγμα, στις 16 Νοεμβρίου ο διευθυντής Δασών Ανατολικής Αττικής κ. Αναστάσιος Καζάσης ενημερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι από τον έλεγχο των ενστάσεων του δασικού χάρτη Μαραθώνα διαπιστώθηκε ότι οι συντεταγμένες που συνόδευαν τις αντιρρήσεις δεν αντιστοιχούσαν στα όρια των ιδιοκτησιών που υποτίθεται ότι αφορούν. Κατηγορεί την Κτηματολόγιο Α. Ε. ότι θα έπρεπε να είχε επιληφθεί, έχοντας τη σχετική αρμοδιότητα. Και προτείνει, πριν από την κύρωση του χάρτη, οι ενδιαφερόμενοι να καλούνται από τη διεύθυνση Δασών και να υποβάλλουν τα ορθά στοιχεία. Μια διαδικασία που ναι μεν θα οδηγήσει στη διόρθωση λαθών, αλλά θα προκαλέσει νέα, τεράστια καθυστέρηση.

Ο κ. Αμοργιανιώτης, πάντως, εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην τυπολατρία των δασικών υπηρεσιών, ούτε υποστηρίζει την άποψη που θέλει τις διευθύνσεις Δασών να κωλυσιεργούν, επειδή πρόκειται να χάσουν ένα κομμάτι της εξουσίας που διαθέτουν σήμερα. «Ο όγκος των αντιρρήσεων που πρέπει να περάσει από τις διευθύνσεις Δασών είναι πολύ μεγάλος και επομένως δεν είναι εύκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο νόμος», λέει ο κ. Αμοργιανιώτης. «Γι' αυτό και αποφασίστηκε εις το εξής οι αντιρρήσεις να μην υποβάλλονται ξανά στις διευθύνσεις Δασών, αλλά να εξετάζονται απευθείας από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων, στις οποίες συμμετέχει αρμόδιος υπάλληλος της δασικής υπηρεσίας». Η «Κ», πάντως, ζήτησε και την άποψη του κ. Καζάση, ο οποίος αρνήθηκε να τοποθετηθεί και παρέπεμψε στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Ηλία Λιακόπουλο. Ο οποίος με τη σειρά του δεν θέλησε να μιλήσει για τα προβλήματα και το χρονοδιάγραμμα. «Κάνουμε με σοβαρότητα τη δουλειά μας για να αποφύγει ο κόσμος την ταλαιπωρία», δήλωσε στην «Κ».
Για πρώτη φορά τρεις περιοχές «ξέρουν» τα δάση τους
Σαφώς πιο ενθαρρυντικά είναι, πάντως, τα νέα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την κύρωση των τριών πρώτων δασικών χαρτών στην Aνθεια Eβρου, τον Ξηριά Καβάλας και τα Λεχαινά Ηλείας. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική στιγμή, καθώς πρόκειται για τους πρώτους δασικούς χάρτες που αποκτά ποτέ η χώρα.
Ταυτόχρονα όμως, τα νέα πρέπει να προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες αφορούν πολύ μικρές σε έκταση περιοχές, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καταπατήσεων ή αλλαγής χρήσης, λόγω της χαμηλής τους αξίας.
Ανάλογες είναι οι περιοχές στις οποίες ετοιμάζονται οι επόμενες αναρτήσεις: πρόκειται για περιοχές που κτηματογραφήθηκαν με τα δύο πρώτα πιλοτικά προγράμματα κτηματογράφησης στα τέλη της δεκαετίας του '90, αλλά οι δασικοί τους χάρτες δεν αναρτήθηκαν ποτέ.
Με την έννοια αυτή, οι δασικοί χάρτες της Αττικής, όπως και των άλλων περιαστικών περιοχών, έχουν κομβική σημασία για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, πρόσφατα προχώρησε σε ορισμένες διορθώσεις και προσθήκες στη διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών, με σκοπό την επιτάχυνσή της:
- Αύξησε την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους 2 μήνες από την ανάρτηση του δασικού χάρτη.
- Εδωσε τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και στις κατά τόπους διευθύνσεις Δασών.
- Εδωσε τη δυνατότητα εξέτασης των αντιρρήσεων από ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών. Στην περίπτωση αυτή, κατά την εξέταση των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές, θα πρέπει να παρίσταται ο υπάλληλος της διεύθυνσης Δασών που ήλεγξε ή θεώρησε τον δασικό χάρτη.
- Αφού ο χάρτης κυρωθεί και καταστεί οριστικός, έδωσε τη δυνατότητα να αναμορφωθεί έπειτα από αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή με προσθήκη ή διαγραφή εκτάσεων ύστερα από αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων με βάση πάντα τη δασική νομοθεσία.
Επίσης, μερίμνησε ώστε να μπορούν να προστεθούν περιοχές που δασώθηκαν φυσικά ή τεχνητά και δεν είχαν συμπεριληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου