Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Εκτός Αττικής οι πρώτοι 3 δασικοί χάρτες που κυρώθηκαν

Οι συγκεκριμένοι χάρτες δεν αφορούν, όπως αναμενόταν στις περιοχές της (κατακαμένης) Αττικής -Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη, η κύρωση για τις οποίες έχει καθυστερήσει σημαντικά - αλλα τις περιοχές Ανθεια Εβρου, Ξηριά Καβάλας και Λεχαινά Ηλείας.
Δεν είναι επίσης  ολοκληρωμένοι 100% - ο χάρτης των Λεχαινών έχει μεν κυρωθεί από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ωστόσο εκκρεμεί η εκδίκαση των αντιρρήσεων - εντούτοις η πολλοστή επιχείρηση κατάρτισης δασολογίου στη χώρα μας προκειμένου να αποτυπωθούν οι «πράσινες γραμμές» και να διαχωριστούν δάση και δασικές εκτάσεις από τις υπόλοιπες κατηγορίες γης, άρχισε να αποδίδει.

                            Καθυστερεί η Αττική
Παρ' ότι η χρονική περίοδος ανάρτησης των δασικών χαρτών Μαραθώνα, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης, συνολικής έκτασης περισσότερων από 120 χιλιάδων στρεμμάτων, συνέπιπτε με εκείνη των κυρωμένων πιο πάνω περιοχών, η διαδικασία για την Αττική δεν προχωρά· τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην αποτύπωση των ορίων των εκτάσεων κατά το στάδιο των αντιρρήσεων έχουν φρενάρει την ολοκλήρωση. Σύμφωνα με το νόμο 3889/10 οι δασικοί χάρτες κυρώνονται σε δύο φάσεις: αρχικά, το τμήμα του δασικού χάρτη για το οποίο δεν υπάρχει αντίρρηση και εν συνεχεία το υπόλοιπο.
Η κύρωση του πρώτου τμήματος γίνεται σε τρεις μήνες από τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων - στην περίπτωση των συγκεκριμένων περιοχών, δε, έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά την Αττική, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες περιοχές που κάποτε ήταν δασικές (π.χ. Αγιος Στέφανος, Ανθούσα κ.ά.) και έχουν πλέον οικοδομηθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αυτό το «παράδοξο» αναμένεται να λυθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών: «Ετσι [...] θα υπάρχει καλύτερη προστασία των περιοχών που εξακολουθούν να είναι δάση -και όχι περιοχές τις οποίες "φαντασιωνόμαστε" ότι είναι δάση, ενώ στην πράξη είναι εδώ και 30-40 χρόνια πλήρως δομημένες».

Πάντως, κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν δόθηκε για την πορεία των υπόλοιπων δασικών χαρτών. Σύμφωνα με το υπουργείο, ωστόσο, μόνο 231 χάρτες χρειάζονται επικαιροποίηση, στο στάδιο ελέγχου από τις διευθύνσεις δασών βρίσκονται 85 δασικοί χάρτες, ενώ άλλοι 66 είναι θεωρημένοι και επικαιροποιημένοι και μπορούν να αναρτηθούν άμεσα. Πιθανώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τους πρώτους μήνες του νέου έτους να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για Σταμάτα, Κηφισιά και Φυλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου