Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Πράσινο βουνό ή πράσινη ανάπτυξη στο βουνό;

                                "Πράσινο Παράδοξο" 
Στην προσπάθειά τους να απαντήσουν όλοι όσοι γνωρίζουν για την μεγάλη επένδυση που επιχειρείται να γίνει σε 3.500 στρέμματα του βουνού της Πεντέλης, σίγουρα προβληματίζονται για το που πρέπει να γύρει η ζυγαριά της ορθολογικότερης επιλογής. Πιο συγκεκριμένα, από την μία μεριά μπορούμε να φανταστούμε ένα βουνό που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του όπου με συνεχείς προσπάθειες αναδασώσεων και την απαραίτητη φροντίδα και εποπτεία από τους αρμόδιους φορείς, θα επανέλθει στην παλιά καταπράσινή του αίγλη.
Σπύρος Ξάφης Μέλος
σ."Ανθρώπινη Πολιτεία"

 Από την άλλη μεριά η εκμετάλλευση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα δεσμεύσουν την ηλιακή ακτινοβολία, θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας χιλιάδων KW από ανανεώσιμες πηγές.
Πρόκειται για μια ιδεατή αξιοποίηση της ενέργειας που απλόχερα τροφοδοτεί ο ήλιος όλη τη χώρα. Εδώ είναι που τοποθετώ την άγνωστη λέξη, ως προς την σημασία της για το πολύ κόσμο της φυσικής επιστήμης, "παράδοξο" που περιγράφει πλήρως το νόημα του ερωτήματος.
Τον όρο "παράδοξο" χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω και να αντιληφθώ την σημασία του κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο τμήμα φυσικής και συγκεκριμμένα στην έννοια της σχετικότητας.
Ο όρος αυτός περιγράφει την δυσκολία μας να αποσαφηνίσουμε πως ενώ ένα φαινόμενο φαίνεται να διαδραματίζεται δύο φορές, έχει διαφορετικό αποτέλεσμα και τελικά με εξειδικευμένες σχέσεις αποδεικνύεται πως η μία θεώρηση είναι σωστή και η άλλη λάθος. Με την φράση "πράσινο παράδοξο" πιστεύω πως προσεγγίζω ορθά την ατυχή προσπάθεια πράσινης ανάπτυξης με την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό βουνό, το οποίο επιζητά το πράσινο, μόνο με την έννοια των θάμνων και των δέντρων.

Είναι σαφώς κατανοητά τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει ένα φωτοβολταικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα, από την οικιακή εγκατάσταση έως την κατασκευή φωτοβολταϊκού παρκού για την παραγωγή ιλιγγιώδους ποσότητας ενέργειας. Γι’αυτό και είμαι υπέρμαχος για αυτού του είδους την εκμετάλευση ηλιακής ενέργειας. Όμως εδώ είναι που τοποθετούνται τα όρια, ώστε να μην παγιδευτούμε σε μία μορφή ‘’παράδοξου’’. Πρέπει να κάνουμε μία βασική διάκριση.
Ενώ μπορεί να υπάρξει δεδομένη αξιοποίηση μίας άγονης και απομακρυσμένης από κατοικίες έκτασης, που κρίνεται κατάλληλη γεωγραφικά για επενδύσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών ή άλλων συστημάτων που εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα της χώρας μας σε ήλιο και αέρα, δεν δύναται να γίνει η ίδια θεώρηση για το βουνό της Πεντέλης που κάποτε ήταν πευκόφυτη πηγή ζωής και αποτελεί ζωτικό παράγοντα ποιότητάς της για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βρίσκονται στο υποβαθμισμένο περιβάλλον του και άρα κρίνεται αναγκαίο να αναδασωθεί σε όλο του το εύρος. Άλλωστε επί χρόνια έχουν γίνει πολλάπλες δράσεις δεντροφυτεύσεων και ποτισμάτων με την συμβολή δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, από δήμους που περιβάλλουν το Πεντελικό βουνό αλλά και διάφορους δήμους της Αττικής. Οι πολίτες αυτοί με κίνητρο την θέληση και την ελπίδα για μία ριζική αλλαγή της όψης του καμμένου βουνού μας, έδωσαν το παρών με την αποφασιστική συμμετοχή τους και έκαναν το ξεκίνημα ενός αγώνα που θα κρατήσει για χρόνια αλλά που αξίζει το κόπο έως ότου οι ίδιοι ή οι επόμενες γεννιές αντικρύσουν ξανά το βουνό καταπράσινο.

Στον αντίποδα αυτού, είναι δεδομένο ότι με μία σειρά από επιστημονικές προσεγγίσεις στο ενδεχόμενο εγχείρημα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών του μεγέθους των χιλιάδων στρεμμάτων που υπολογίζονται να τοποθετηθούν με τις απαραίτητες διαμορφώσεις μείζονος μορφής, θα προκαλέσει δραματική αλλαγή στο ορεινό όγκο και ασφαλώς την εκπομπή ακτινοβολίας σε μορφή θερμότητας, ικανής να μεταβάλλει το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του δήμου μας και να αυξήσει την τοπική θερμοκρασία έως 3, ίσως και παραπάνω, βαθμούς Κελσίου. Ακόμα μπορούν να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των πολιτών, πράγμα που μπορεί να αποκτήσει στέρεη βάση από την στιγμή που συσσωρεύεται ακτινοβολία στον οργανισμό λόγω της συνεχούς έκθεσης σε αυτήν, που εκπέμπεται από τα φωτοβολταϊκά. Αιώνες οι άνθρωποι συνύπαρξαν και συμπορεύθηκαν με το περιβάλλον.
 Μια αλλαγή σε αυτή τη θεώρηση της ζωής μόνο φαιδρή μπορεί να φαντάζει. Η πράσινη ανάπτυξη έχει ως γνώμονα την προάσπιση του περιβάλλοντος. Η επιτυχία της καθορίζεται από την δυναμική χρησιμοποίηση του περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλίσει την συνέχεια της αμιγούς του ύπαρξης, χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις που ανατρέπουν τις ισορροπίες με αρνητικές συνέπειες για το ίδιο αλλά και την ανθρώπινη ζωή.
Καταλήγοντας, σε αντίθεση με τα ψευδεπίγραφα, μελλοντικά ανταποδοτικά ‘’οφέλη’’ που κάποιοι τάζουν στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δασική περιοχή, άξια αναφοράς είναι τα αναμφισβήτητα και άμεσα ανταποδοτικά οφέλη που εντοπίζονται λόγω του πράσινου βουνού. Ειδικότερα αυτά είναι η παραγωγή οξυγόνου που τόσο ανάγκη έχει όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, η συγκράτηση – απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων κατηγοριών ρύπων, η επαναδημιουργία οικοσυστήματος και η ισορροπία αυτού, η συγκράτηση των βρόχινων υδάτων ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να μην υπάρχουν περιπτώσεις πλημμυρών με αποτέλεσμα περαιτέρω ενδεχόμενων ατυχημάτων και τέλος η δημιουργία ενός ιδανικού φυσικού περιβάλλοντος που ανέξοδα και απλόχερα μας χαρίζει υγεία και μια μαγευτική εικόνα όταν ζούμε κοντά του και το κοιτάμε, γεμίζοντάς μας αισιοδοξία στους απαισιόδοξους καιρούς που ζούμε.

Ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης,
                        Ξάφης Σπύρος
Μέλος ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου