Η χρονική σύμπτωση είναι τρομερή! Την ώρα που διεξάγεται η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν, η εκκλησία της Ελλάδας, γνωστή για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο και για την περιβαλλοντική της ευαισθησία, σχεδιάζει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη. Θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και ίσο με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης!
Το πάρκο σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας, σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 2009. Ας αναρωτηθούμε, η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στη συγκεκριμένη έκταση επιβραβεύει τους εμπρησμούς ή τους αποθαρρύνει;
Η αλλαγή στη μικροκλίμακα της περιοχής θα είναι προφανής. Η μονάδα θα εμφανιστεί εκεί που ήταν δάσος. Η θερμοκρασία στην περιοχή υπολογίζεται να ανέβει 2-3 βαθμούς. Το Πεντελικό είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά air condition της πρωτεύουσας κατά τους αβίωτους καλοκαιρινούς μήνες και η διάσωσή του αφορά όχι μόνο τους κατοίκους που ζουν στους γειτονικούς δήμους, αλλά ακόμα και αυτούς που ζουν στα δυτικά προάστια.
Αδιευκρίνιστο παραμένει το αν οι εκτάσεις αυτές είναι «ιδιοκτησία» της μονής Πεντέλης.
Ώς πότε τα χρυσόβουλα και η ανυπαρξία κτηματολογίου θα λειτουργούν σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συμφέροντος; Στο Πεντελικό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 755/88, που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη προστασίας του βουνού. Οι χρήσεις πάνω στον ορεινό όγκο είναι συγκεκριμένες και δεν προβλέπουν δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι πιθανό να ακουστεί ότι αριστεροί - οικολόγοι δεν θέλουν επενδύσεις, θέλουν στασιμότητα και επενδύουν στην κοινωνική καθυστέρηση για μικροκομματικά οφέλη. Αξίζει να σημειωθεί το εξής:
Η «ιερή επένδυση» έγινε αφορμή ώστε οι επικεφαλής ΟΛΩΝ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον δήμο Πεντέλης να ξεπεράσουν πολιτικές διαφορές, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία του Πεντελικού, και έχουν συγκροτήσει επιτροπή ενάντια στο προωθούμενο σχέδιο. Καταγράφεται επίσης η διαφωνία του WWF, που αναφέρει ότι οι ΑΠΕ πρέπει να αναπτύσσονται σε χώρους όπου δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η σιωπή της κυβέρνησης δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Άλλωστε ο Γ. Παπακωνσταντίνου μάλλον πάσχει από μια ιδιότυπη οφθαλμολογική πάθηση, όπου διαβάζοντας τις λέξεις «πράσινη ανάπτυξη» αδυνατεί να αφομοιώσει τη λέξη «πράσινη» και έχει φετιχιστική εμμονή με την λέξη «ανάπτυξη» αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό κόστος.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο συγγραφέας του άρθρου είναι φανατικός υποστηρικτής της εγκατάστασης των ΑΠΕ σε στέγες, υπόστεγα ιδιωτικών-δημοσίων κτηρίων (και διά νόμου), κορυφογραμμές οροσειρών (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), ακόμα και οι επικλινείς επιφάνειες των εκκλησιών θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Είναι απαράδεκτη η αντίληψη ορισμένων τοπικών κοινωνιών που επιχειρηματολογούν ΝΑΙ στις ΑΠΕ, όμως ΟΧΙ εδώ αλλά στο γειτονικό χωριό. Είναι γοητευτική, κατά την άποψή μου, η όψη των ΑΠΕ πάνω σε βουνά, ταράτσες κ.ο.κ. Δεν είναι όμως μόνο ζήτημα αισθητικής! Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό χρέος που έχουμε απέναντι στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και των άλλων ηλεκτροπαραγωγικών περιοχών, που επί δεκαετίες πληρώνουν με καρκίνους και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα την ηλεκτροδότηση της χώρας.
Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει ταχύτατα το ενεργειακό της μείγμα με μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Το Ντέρμπαν μάς καλεί να ασχοληθούμε με την κλιματική αλλαγή ως επίκεντρο της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι ως παράπλευρη διαπίστωση. Η αλληλεγγύη της Ελλάδας στις χώρες του τρίτου κόσμου, που πλήττονται ήδη από την κλιματική αλλαγή, μέσα από την ελαχιστοποίηση εκπομπών CO2, πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι διακηρυκτική.
Ας σοβαρευτούμε όμως! Η εγκατάσταση ΑΠΕ στον χώρο του καμένου Πεντελικού δάσους είναι το πρώτο βήμα για να γίνει αλλαγή χρήσης γης και να κατοχυρωθεί από την πλευρά της εκκλησίας το αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η Πεντέλη για τους Αθηναίους είναι «τα Άγια των Αγίων» και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε.
* Ο Κ. Ζαχαριάδης είναι περιβαλλοντολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου