Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Ιερά Μονή Πεντέλης

Tου κ. Σπύρου Παπαγεωργίου
Την τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών, χοροστάτησε στην ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου ο Καθηγούμενος της Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφέρθηκε σε ένα στίχο των Χαιρετισμών " Χαίρε, η τον φθορέα των φρενών καταργούσα".
"Ποιές είναι οι φρένες του ανθρώπου και ποιός ο φθορέας αυτών των φρενών; Είναι το μυαλό του ανθρώπου, η διάνοιά του, ο λογισμός του, κάτι που συνδέεται βεβαίως άμεσα με το νου του η αλλιώς με την καρδιά του. Λέμε πολλές φορές για κάποιον "μακάρι η Παναγία να του φωτίζει τα μυαλά". Προστρέχουμε και παρακαλούμε την Μητέρα του Θεού με τη Χάρη Της, να μας έχει καλά στα λογικά μας, ώστε να πράττουμε το σωστό. Κάτι το οποίο δεν έκαναν οι Πρωτόπλαστοι και κατεδίκασαν με την αφροσύνη τους, το ανθρώπινο γένος στην έξωση από τον Παράδεισο. Με ποιό τρόπο;

Με το να αγνοήσουν το θέλημα του Θεού και να υπακούσουν στον διάβολο. Αυτός είναι ο φθορέας αυτών των φρενών. Ο διάβολος λοιπόν προσπαθεί πάντοτε να διαφθείρει, να καταστρέψει τη διάνοια του ανθρώπου, (από εκεί ξεκινά άλλωστε οποιαδήποτε αμαρτία: με την προσβολή των λογισμών), ώστε έτσι να καταστρέψει και το κέντρο της ύπαρξής του, το νου και την καρδιά του και να απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό. Έτσι και Πρωτόπλαστοι αλλά και οι απόγονοί τους καταδικάστηκαν σε θάνατο πνευματικό και ψυχικό. Γι' αυτό το λόγο έρχεται η Παναγία με τη Γέννηση του Σωτήρος Ημών Χριστού και καταργεί τον φθορέα διάβολο, γιατί γέννησε Αυτόν που τον συνέτριψε οριστικά.Έτσι όσο πλησιάζουμε τον Χριστό και την Παναγία Μητέρα Του, τόσο χάνει ο πονηρός οποιαδήποτε δύναμη απέναντί μας. Και χάνεται η όποια δύναμη του διαβόλου, γιατί κατοικεί μέσα μας ο Χριστός."
Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, έκανε αναφορά και σε μια ομάδα αγίων, τους "δια Χριστόν Σαλούς Αγίους", οι επέλεξαν ένα τρόπο ζωής παράδοξο και ψυχολογικά διαταραγμένο, μια ιδιόμορφη, περίεργη η παράξενη, για την κοινή λογική, συμπεριφορά που δεν εναρμονίζετο με το κοσμικό κατεστημένο. Οι δια Χριστόν Σαλοί Άγιοι είναι διαφοροποιημένοι από τον κόσμο σχεδόν σε όλα. Με τον τρόπο αυτό καταθέτουν καθημερινά ενώπιον του αμαρτωλού κόσμου την «μωρία», την απλότητα, δηλαδή, του κηρύγματος, της αποκαλύψεως του Θεού, με το οποίο μπορεί να σωθεί ο κόσμος. Διαφοροποιούνται από τον κόσμο, για να δείξουν την απόσταση που χωρίζει τον πνευματικό κόσμο."
O Σεβ.Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ.Ιωάννης, εκλεισε την ομιλία του ευχόμενος η Παναγία να μας φωτίζει πάντοτε και να μας επαναφέρει στο δρόμο της σωτηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου