Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Λαοθάλασσα στο φετινό «ΚΕΣΚΕΚΙ»

Του Αναστασίου Φετάνη
Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μελισσίων ! Κατά τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό προεξάρχοντος του πατρός Ιωάννου Παντελίδη, συμμετείχε πλήθος ιερέων, ιεροψαλτών και πιστών!
Μετά το πέρας του εσπερινού, άναψαν κατά το έθος τα καζάνια για να ετοιμαστεί το πατροπαράδοτο φαγητό "Κεσκέκι", το οποίο ετοιμάζεται με τη φροντίδα του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πηγής Μελισσίων "Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε".
Ταυτοχρόνως, η ορχήστρα των Λαλητάδων κρατούσε το εορταστικό κλίμα ζωντανό ...
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, παρακολούθησαν την εμπνευσμένη ομιλία της φιλολόγου κ. Αρχοντίας Παπαδοπούλου με θέμα «Το Κεσκέκι και η αναβίωση του» και στη συνέχεια παρακολούθησαν την προετοιμασία παρασκευής του  (χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι), το απόγευμα της Κυριακής 22 Απριλίου.
Τη Δευτέρα 23 Απριλίου το πρωί, μετά την θεία λειτουργία άρχισε η διανομή του  σε όλους τους πιστούς
Ο Δήμαρχος, ο Αντιπερειφεριάρχης Βορ. Τομέα κ. Μανιάτης και δημοτικοί σύμβουλοι, παρακολούθησαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπου τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καθώς και του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής, παρουσίασαν χορούς από την Μικρά Ασία και τραγούδια με την ορχήστρα Επτάλοφος.
 "Θα συνεχίσουμε να αναβιώνουμε το έθιμό μας, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Ροσταδάκης, τονίζοντας πως όσο υπάρχει αυτή η τεράστια θέληση από τους ίδιους τους Γκιουλπμαξιώτες, το «Κεσκέκι» που ξεκίνησε στα Μελίσσια το 1958(ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της εκκλησίας του Αη Γιώργη προς τιμήν του προστάτη του χωριού στο Γκιούλμπαξε της Μικράς Ασίας), θα διατηρείται  από γενιά σε γενιά".
Το βράδυ, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι παρακολούθησαν τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια την Λιτάνευση της εικόνας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου