Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Για τον διαχειριστικό έλεγχο της ΔΗ.ΚΕ.ΝΕ.Π…

Με το νόμο 3463/2006 ορίσθηκε η διαδικασία λειτουργίας των κοινωφελών επιχειρήσεων
Σκοπός ίδρυσης τους ήταν η ύπαρξη μεγαλύτερης ευελιξίας λειτουργία των Δήμων σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής πολιτικής, νεολαίας κ.α. Στόχος ήταν η ευελιξία.
Αποτέλεσμα ήταν η ασυδοσία τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Και πώς να μην είναι, όταν μονομιάς ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια μαγαζιά και μαγαζάκια σε κάθε Δήμο. Τέσσερις κοινωφελείς, παρά λίγο πέντε, και μια ανώνυμη είχαμε με το καλημέρα στα Μελίσσια. Σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός τους έφθασε σχεδόν τις επτά χιλιάδες!! Το χειρότερο όμως για εδώ και για όλη την Ελλάδα ήταν και είναι ότι ο νόμος έχει πολλά κενά. Πρώτο και βασικότερο. Ο καθένας μπορεί να γίνει πρόεδρος και να ασκήσει διοίκηση σε μια δημόσια (δημοτική το ίδιο είναι) επιχείρηση.
Απαραίτητα κατά περίπτωση προσόντα: Να έχει πάρει πολλούς ψήφους. Να πιέζει ή να κρατάει το δήμαρχο. Να μην γνωρίζει διοίκηση ,για να κάνει ο δήμαρχος ότι θέλει. Να έχει άγνοια των συνεπειών μιας μη χρηστής διοίκησης. Να μην χαλάει χατίρι στο δήμαρχο
Ο ίδιος ο νόμος μη θέτοντας κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.
Ο θεσμός δεν ήταν κακός, ήταν χρήσιμος. Στη πράξη όμως καταστρατηγήθηκε και απαξιώθηκε.
Η έκθεση των ορκωτών λογιστών για τη ΔΗ.ΚΕ.ΝΕΠ, με κάθε επιφύλαξη ως προς την αντικειμενική και πλήρη αποτύπωση ευρημάτων της, δεν παύει να μην αποτελεί μια ακόμη δυστυχώς επαλήθευση για το χαλαρό και άτακτο τρόπο λειτουργίας της πλειοψηφίας των κοινωφελών επιχειρήσεων. Δεν είμαστε ευτυχείς για όσα αναγράφονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι κάποιοι επωφελήθηκαν με τον άλφα ή το βήτα τρόπο.


 Αλλά οι παραλήψεις και αταξίες που διαπιστώνονται εμποδίζουν αυτούς που διοίκησαν να αποδείξουν ότι άσκησαν χρηστή διοίκηση.
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια πρέπει και να φαίνεται τίμια. Η διοίκηση έχει κανόνες και όσοι την ασκούν οφείλουν να τους ακολουθούν. Είναι ο μόνος δρόμος που τους διασφαλίζει. Με αυτά και με τα άλλα φθάσαμε στη πλήρη απαξίωση του θεσμού
Και ενώ σήμερα ενδείκνυται να είχαμε στο Δήμο μας ένα Νομικό πρόσωπο δημοσίου και ένα ιδιωτικού δικαίου καταλήξαμε σε συνάρτηση με το συντηρητικό και απαρχαιωμένο τρόπο διοίκησης του κ .Στεργίου, να έχουμε μόνο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου,
Ο κ. Στεργίου που διακηρύσσει τη διαφάνεια, γιατί φοβήθηκε τη λειτουργία μιας κοινωφελούς επιχείρησης και προτίμησε ένα καθ’ ολοκληρία αρτηριοσκληρωτικό μοντέλο που διέλυσε το Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και παρέδωσε τα πάντα εκτός;

Υστερόγραφο: Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκαλύφθηκε,ότι στα αρχεία του σημερινού Δήμου Πεντέλης, υπάρχει προγραμματική σύμβαση του Δήμου Νέας Πεντέλης και της νομαρχίας Αθηνών για χρηματοδότηση του Δήμου προκειμένου να προβεί σε ενέργειες αναδάσωσης.
 Η Περιφέρεια Αττικής όμως, ως διάδοχο σχήμα της Νομαρχίας με το υπ’αριθ. 8306/22.02.2011 έγγραφο της, καθώς και με άλλα σχετικά αρνείται την ύπαρξη αυτής της σύμβασης.
Όσοι αρνήθηκαν να διερευνηθεί η υπόθεση ή πέταξαν τη μπάλα στην εξέδρα, είτε ως παρατάξεις είτε ως φυσικά πρόσωπα, τι προτείνουν; Σιωπή και κουκούλωμα.
Πλέον γνωρίζουν. Έτσι αντιλαμβάνονται το δημόσιο ρόλο τους.

                               ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                 ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου