Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Yπέροχο το 1ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών

               ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Απριλίου 2012 - στις 7.30 το απόγευμα το 1ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών αφιερωμένο στη Μεγάλη Εβδομάδα και τα θεία Πάθη που έχουν εμπνεύσει και τη βυζαντινή υμνολογία, που διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Μικρασιατών και η Πνευματική Πολιτιστική και Κοινωνική Κίνηση Βορείων Προαστίων.
Πήραν μέρος οι χορωδίες:
• Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον Στέλιο Βλυσίδη
• Γυναικείος Βυζαντινός Χορός με χοράρχη και Kαθηγήτρια Mουσικής κ. Μύριαμ Μαρίνου
• Ύμνος και Παράδοση με χοράρχη Καθηγητή της Βυζαντινής Mουσικής κ. Χαρίτωνα Γραικό
Μεγάλη Εβδομάδα. Η εβδομάδα των Παθών, εβδομάδα ταπείνωσης. Είναι τέτοιες οι μέρες που σε κάνουν να σκεφτείς. Να σκεφτείς κατά πόσο εμείς κάνουμε το χρέος μας, προς το Θεό, την Πατρίδα, την κοινωνία και τα παιδία μας. Κάθε Πάσχα νοητά αλλά και με αρκετά ρεαλιστικό τρόπο αναβιώνουμε τα Θεία Πάθη.
Τα Θεία Πάθη και η Ανάσταση του Κυρίου έχουν εμπνεύσει και τη βυζαντινή υμνολογία η οποία συνδέεται με σπάνιες εμπειρίες κατάνυξης. Επίσης η λαϊκή μας παράδοση έχει επηρεασθεί και με αξεπέραστο αίσθημα μέτρου, έχει δημιουργήσει υπέροχα δημοτικά τραγούδια
Το πρόγραμμα άνοιξε με την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η οποία ερμήνευσε ύμνους που ακούγονται την Μεγάλη Εβδομάδα στην εκκλησία, ακολούθησε ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός με παρόμοιους ύμνους και με το Θρήνο της Παναγίας και ακολούθησε η χορωδία Ύμνος και Παράδοση με ύμνους και λαϊκούς θρήνους
Στο τέλος της εκδήλωσης τα δύο σωματεία τίμησαν με μια σεμνή και λιτή τελετή με την απονομή πλακέτας, τον Χοράρχη Στέλιο Βλυσίδη, την Χοράρχη Μύριαμ Μαρίνου και με αναμνηστικά βιβλία τον Χοράρχη Χαρίτωνα Γραικό.
Κατά γενική ομολογία το ακροατήριο έζησε στιγμές κατάνυξης, αγαλλίασης και συγκίνησης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία ο αρχιερατικός επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Κυριακόπουλος εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κηφισιάς-Αμαρουσίου-Ωρωπού κ.κ Κυρίλλου, η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Ε. Φετάνη, η κ. Βαγγελίτσα Βλυσίδου-Λεονταρίδου Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ), ο κ. Χρήστος Κάζος Πρόεδρος του Συνδέσμου Γκιουλπαξιωτών «Νέα Ροδώνη», ), ο κ. Αιβαλιώτης Πρόεδρος του Περιβαντολογικού Συλλόγου Αττικής «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ», ο π. Πρόεδρος της Δημοτικής Αθλητικής Επιχείρησης του π. Δήμου Μελισσίων κ. Κ. Δημητράκης, και πλήθος πιστών φιλόμουσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου