Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τραγική η κατάσταση ... «Στην Άκρη της πόλης» !

          Ενημερωτική επιστολή για την  κατάσταση
που αντιμετωπίζουν οι κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας
Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. από το 1988 έχει την επιστημονική και διοικητική ευθύνη λειτουργίας δεκατεσσάρων συνολικά στεγαστικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα), δύο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες και ενός Κέντρου Ημέρας στα Μελίσσια που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 1800 άτομα ανά έτος.
 Ο φορέας μας ελέγχεται για το έργο του από: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, το ΣΔΟΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ειδικές ομάδες αξιολόγησης, ορκωτούς λογιστές.
Συγκεκριμένα το Οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «στην Άκρη της πόλης» στην Πεντέλη λειτουργεί από το 2000 και φιλοξενεί 15 ενοίκους με ψυχιατρικές διαταραχές.
Την φροντίδα τους καλύπτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Ψυχίατρος, Παθολόγος, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Νοσηλευτές και Φροντιστές) με στόχο την κοινωνικοποίηση και επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Ο μέσος όρος ηλικίας των φιλοξενούμενων είναι τα 70 έτη.
Πέρα από την κάλυψη των αναγκών των ενοίκων, η Δομή δέχεται αιτήματα για ψυχολογική και κοινωνικοπρονοιακή υποστήριξη - πληροφόρηση από δημότες ,ενώ και το νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει υπηρεσίες ( μέτρηση σακχάρου, ενέσεις, λήψη ζωτικών σημείων). Επίσης υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο της Πεντέλης, το ΚΑΠΗ, τα Πνευματικά κέντρα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, την Εκκλησία, τα σχολεία και πολιτιστικούς τοπικούς φορείς που υποστηρίζουν τη λειτουργία και την προβολή του Οικοτροφείου.

Σημαντική είναι η προσφορά της εθελοντικής ομάδας η οποία συμμετέχει στην καθημερινή διαβίωση των ενοίκων, όπως επίσης και των τοπικών καταστημάτων αλλά και ιδιωτών οι οποίοι συνεισφέρουν προσφέροντας προϊόντα με τη μορφή χορηγιών. Τέλος,
 συνεργάζεται με εξειδικευμένα κέντρα Άνοιας, τον Ερυθρό Σταυρό (Τμήμα Αγωγής Υγείας), Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Τον ΚοιΣπε ( προστατευμένη εργασία για ψυχικά ασθενείς), τον ΣΟΦΨΥ Β. Προαστίων (σύλλογος οικογενειών και φίλων ψυχικά ασθενών ) , καθώς και με το Πάντειο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ( Τμήμα Ψυχολογίας), και με το ΤΕΙ Αθηνών ( Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ) με φοιτητές να πραγματοποιούν στο χώρο της Δομής την Πρακτική τους άσκηση.

Η δομή μας, όπως και οι 216 Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν με ευθύνη των ΝΠΙΔ, στα οποία το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει την υλοποίηση μέρους του Εθνικού Προγράμματος Ψυχαργώς, αντιμετωπίζουν σήμερα μία τραγική και επικίνδυνη κατάσταση. Η χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των 65 ΝΠΙΔ ιδιαίτερα μειωμένη για το 2012 και συγκεκριμένα οι μονάδες θα χρηματοδοτηθούν με μόλις με 40 εκατ. Ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και με 4 εκατ. ευρώ περίπου έως σήμερα από την παρακράτηση του 2% επί των προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, αντί των 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται (συνυπολογίζοντας και τα 8 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του 2011). Δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο 2012 έχει εξασφαλιστεί για την ΕΠΑΨΥ μόλις το 50% των πόρων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι δαπάνες φιλοξενίας ψυχικά πασχόντων που διαβιούν στις στεγαστικές δομές, η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συμπολίτες μας ψυχικά πάσχοντες (Κινητές Μονάδες, Κέντρο Ημέρας), η μισθοδοσία 210 επαγγελματιών ψυχικής υγείας και τα λειτουργικά έξοδα 17 Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Με τα δεδομένα αυτά είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες λειτουργίας των Μονάδων, καθώς και τη διαβίωση των ενοίκων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητημάτων, η έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των εξυπηρετούμενων μας, η συσσώρευση τεράστιων χρεών.

Τα προβλήματα αυτά στη δομή μας εκφράζονται από:
• Έλλειψη χρημάτων για επαρκή θέρμανση – σίτιση
• Διακοπή πιστώσεων από προμηθευτές
• Αδυναμία πληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ
• Μείωση των μετακινήσεων των ενοίκων λόγω των οικονομικών συνθηκών , που συνεπάγεται διαφοροποίηση του Ατομικού Θεραπευτικού Πλάνου με αποτέλεσμα η κοινωνικοποίηση και ο αποστιγματισμός των ενοίκων να μην επιτυγχάνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό
• Δυσκολία στη συντήρηση του κτιρίου και στη διαμόρφωση χώρων που θα λειτουργούσαν θεραπευτικά για τους φιλοξενούμενους
• Κίνδυνος επαγγελματικής εξουθένωσης από το προσωπικό, που καταβεβλημένο από τις οικονομικές δυσκολίες που ταλανίζουν ούτως ή άλλως τη χώρα, αναγκάζεται να ζει μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για το αν θα συνεχίσει ή όχι να έχει δουλειά, αν θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που παρέχει και πότε, να αγωνιά αν θα έχει χρήματα για να προσέλθει στην εργασία του και παράλληλα να παρέχει υψηλής ποιότητας φροντίδα στους εξυπηρετούμενους παρά την απογοήτευση που το διακατέχει
• Όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον υψηλό κίνδυνο υποτροπής των ενοίκων
Η ΕΠΑΨΥ & το Δίκτυο ΑΡΓΩ, με συναίσθηση της δυσκολίας της οικονομικής κρίσης, έχουν προειδοποιήσει με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή το Υπ. Υγείας από την αρχή του έτους. Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της. Η ευθύνη όμως για την εξεύρεση λύσης ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έως τώρα έχει αντιμετωπίσει τους φορείς, αδιάκριτα του έργου τους, με ψευδείς υποσχέσεις και συκοφάντηση.
Ως διοίκηση του φορέα, εργαζόμενοι, λήπτες των υπηρεσιών και συγγενείς των ασθενών,
 σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομων, με τους εξής τρόπους :


ή αποστολή email στην Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας με την διαμαρτυρία σας ,
με κοινοποίηση στο penteli@epapsy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου