Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς

Η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό ακόμα και του φαγητού βρεφών και νηπίων που θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς σε λίγες μέρες! Πρόσχημα γι' αυτή την απαράδεκτη απόφαση, να μειώσει δηλαδή το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά παιδί στους σταθμούς, είναι η φιλοξενία σε αυτούς απο περισσότερα παιδιά.
Η σχετική πρόταση για μείωση του κόστους ανά παιδί κατατέθηκε αναλυτικά από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, σε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την οποία και συναντήθηκε. Είχε προηγηθεί αίτημα της ΚΕΔΕ για συνάντηση, ώστε να βρεθεί λύση για τα περίπου 53.000 παιδιά που έμειναν, εκτός των παιδικών σταθμών (δημοτικών και ιδιωτικών) που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών.
Αναλυτικά το υπουργείο προτείνει:

Μείωση, κατά 20%, του ποσού που διατίθεται για κάθε παιδί στους βρεφικούς σταθμούς. Δηλαδή, το κόστος από 3.700 ευρώ το χρόνο μειώνεται σε 2.960 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά το πόσο κοστίζουν όσα γίνονται σε έναν παιδικό σταθμό και αφορούν το κάθε παιδί.
• Μείωση, κατά 15%, του ποσού που παρέχεται σε κάθε παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή το κόστος μειώνεται από 2.900 ευρώ σε 2.465 ευρώ το χρόνο.
• Μείωση, κατά 50%, του ποσού που δίνεται σε κάθε παιδί στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Δηλαδή το ποσό που διατίθεται μειώνεται από 2.000 ευρώ σε 1.000 ευρώ το χρόνο.
• Αν θέλουμε να δώσουμε μια εικόνα του τι θα σημάνουν αυτές οι μειώσεις στο παιδί, θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι περιλαμβάνει το λεγόμενο κόστος ανά παιδί.
Σε αυτό, λοιπόν, περιλαμβάνεται, για παράδειγμα:
1. Η σίτιση. Δηλαδή πρέπει να μειωθεί η συχνότητα του κρέατος που δίνεται σε κάθε παιδί ή και να κοπεί τελείως. `Η να κοπεί η μερίδα του φρούτου που δίνεται σε κάθε παιδί.
2. Το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Δηλαδή απολύσεις προσωπικού. `Η κατάργηση των βοηθών παιδαγωγού .
3. Τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή, θέρμανση, νερό, κλπ., που σημαίνει ότι μπορεί να μην τηρούνται οι ενδεδειγμένες συνθήκες διαμονής. Θα παγώνουν δηλαδή τα παιδιά το χειμώνα επειδή θα πρέπει να μειωθεί κόστος από το πετρέλαιο.
4. Ο έλεγχος της σωματικής υγείας του παιδιού, από γιατρό. Δεν αποκλείεται να μειωθούν ή να μην γίνονται καθόλου τέτοιες απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού επισκέψεις. κλπ
Το ζήτημα είναι πως τα χρήματα που θα διαχειριστούν οι παιδικοί σταθμοί θα είναι μειωμένα.
 Κάποιοι δήμοι, μπορεί να κόψουν από τις υπηρεσίες, κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν ότι θα αυξήσουν τα τέλη που πληρώνουν τα παιδιά που δεν φιλοξενούνται σε αυτούς δωρεάν μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Με δεδομένο ότι οι δήμοι καταρρέουν οικονομικά - λόγω των συνεχών περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση, είναι αδύνατον να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα χωρίς εκπτώσεις στην προσχολική αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για την λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.
Στον Καλλικρατικο δήμο Πεντέλης η κατάσταση δεν είναι διαφορετική .
Παρά τα μεγάλα λόγια στα μικρόφωνα για οράματα και επιτυχίες της δημοτικής Αρχής στην αρχή του καλοκαιριού, ήρθε γρήγορα η πραγματικότητα να αποκαλύψει ότι , οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες δεδομένου ότι οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί .
Οι αίθουσες δεν φτάνουν και γι αυτό έγιναν τροποποιήσεις σε βάρος φυσικά των παιδιών και των ελεύθερων χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν.
Πολύ παραπάνω από τις μισές αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑA απορρίφτηκαν επιβαρύνοντας ανελέητα τους ήδη δοκιμαζόμενους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των λαϊκών οικογενειών .
Η υποταγή της Δημοτικής Αρχής στην «νομιμότητα», άρα και της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, όπως πολλές φορές η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει τονίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή των μνημονίων και της βαρβαρότητας τους, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών δικαιώνοντας απόλυτα την θέση μας ότι η Τοπική Διοίκηση είναι το δεξί χέρι των κυβερνήσεων και λειτουργεί την ίδια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική .
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
           ΣΤΑΘΕΡΑ, ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ
 και με απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων διεκδικεί:

 Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
 Κατάργηση των τροφείων
 Κάλυψη των αναγκών από εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα .
 Εκταμίευση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ΔΩΡEΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ και ΑΣΦΑΛΗ διαβίωση ΟΛΩΝ των παιδιών και των εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς.
 Άμεση ίδρυση νέων Παιδικών Σταθμών με ολική χρηματοδότηση του κράτους για δωρεάν και σύγχρονη προσχολική αγωγή.
 Καμία απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων. Nα ανανεωθούν α μ ε σ α
οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων
χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου