Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

                           ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ &ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
                                          ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΕΓΗ
Αποφασιστική - για τον Δήμο, τα Μελίσσια και τον τόπο μας γενικότερα - ήταν η πολιτική βούληση της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πεντέλης και, ειδικά, του Δημάρχου, κ. Δημητρίου Στεργίου-Καψάλη. Την βούληση αυτή επισφράγισε η ιστορικής σημασίας απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Πεντέλης, κ. Βασίλης Μπούρας, και το Δ.Σ. του Οργανισμού. Με την απόφαση αυτή, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο απέκτησε έναν ιδιαίτερα κατάλληλο χώρο για τη στέγαση και ανάδειξη της ιστορικής και λαογραφικής μας παράδοσης.
Είναι μία αίθουσα στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, το οποίο για 20 χρόνια αποτελεί ένα πνευματικό εργαστήρι, που παράγει ήθος και πολιτισμό, που συντηρεί, τροφοδοτεί και ενδυναμώνει τις πολιτισμικές δυνάμεις των Μελισσιωτών, που αγκαλιάζει και μπολιάζει τη νεολαία μας με τα ζείδωρα νάματα της ελληνικής μας παράδοσης και συνεισφέρει την πεμπτουσία του λαού μας στο σύγχρονο ιστορικό γίγνεσθαι.
Οι φιλοδοξίες του Πολιτισμικού και Λαογραφικού Συλλόγου, της Προέδρου του Π.Κ. κας Ευαγγελίας Φετάνη, της οποίας η πρώτη προεδρία σ’ αυτό χάραξε μια μεγάλη πολιτιστική πορεία για τα Μελίσσια, και του μέλους του Οργανισμού Πολιτισμού, κ. Ιγνάτιου Καραγιάννη, του οποίου η εικοσαετής πολιτιστική και καλλιτεχνική παρουσία και προσφορά υπήρξε πλούσια, είναι πολλές.
Αρχική μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός των εκθεμάτων του Μουσείου, που ξεκίνησε από τα Μελίσσια εν είδει πολιτιστικής σταυροφορίας.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση φιλοδοξούμε να συναγείρουμε την Πεντέλη και τη Νέα Πεντέλη και όλοι μαζί να εμπλουτίσουμε το Μουσείο μας με νέα και λαμπρότερα εκθέματα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα Μουσείο, πρότυπο για το Δήμο μας και ευρύτερα και την Αθήνα που θα ενισχύσει τη συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας.
Παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση των ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου εκθεμάτων, θα γίνεται και περιοδική παρουσίαση αντικειμένων, σε θεματικές ενότητες, που θα συνοδεύονται από κατασκευαστικές εφαρμογές.
Προβολές ταινιών και διαφανειών με αναφορές στα παλιά επαγγέλματα, στις αγροτικές και γενικότερες στις χειρωνακτικές εργασίες, στις καθετοποιημένες οικιακές δραστηριότητες που εξασφάλιζαν τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωση του λαού μας, στα ήθη και έθιμα του, στις γιορτές και τα πανηγύρια του, θα είναι τα επόμενα βήματά μας.
Ένα Λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες για καθεμία από τις τρεις δημοτικές κοινότητες είναι ανάγκη να εκδοθεί, για να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να επιτευχθεί η κοινωνική σύζευξη των παλαιότερων κατοίκων με τους νεώτερους.
Για την επιτυχία όλων αυτών των στόχων και πολλών άλλων ακόμα, έχουμε ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας, που θέλουν και μπορούν να έρθουν κοντά μας. Τους καλούμε να προσφέρουν τα καλύτερα για τα καλύτερα αποτελέσματα. Η επικοινωνία όλων μαζί μας, στα τηλέφωνα 210 6134522 (κα Λαμπίρη) και 210 6138802 (Πολιτιστικό Κέντρο), είναι η αρχή μιας σπουδαίας δημιουργικής συνεργασίας.
Ευελπιστούμε, ότι, στο προσεχές μέλλον, ο Δήμος θα αποδεχθεί την πρόταση δωρεάς της Συλλογής του Μουσείου στον Οργανισμό Πολιτισμού, από τον Πολιτισμικό και Λαογραφικό Σύλλογο Μελισσίων, όπως επίσημα αυτή έχει εκφρασθεί, ώστε να τύχει της προστασίας, της τιμής και της προβολής που της αξίζει από το Δήμο μας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Γιώτα Λαμπίρη - Καλυβιώτη Φωτεινή Τσολάκη
Ευαγγελία Λεονταρίδου Τούλα Γιαννάκη
Ασημίνα Γκατζόλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου