Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Στις 8:30 μ.μ η παράσταση «Παιδιά του πολέμου», στην Γερμανική Σχολή Αθηνών !!!


Η θεατρική ανάγνωση «Παιδιά του πολέμου» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Μάρτιν Σάρνχορστ παρουσιάζεται την Tετάρτη 18 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.
Η παράσταση «Παιδιά του πολέμου» θα δοθεί στα ελληνικά. Στη Γερμανική Σχολή, στο πλαίσιο μιας θεματικής βραδιάς με δύο μέρη, θα παρουσιαστεί αμέσως μετά την θεατρική παράσταση η ταινία «Μικρό Νησί» του Φάμπιαν Εντερ.
Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του Λυκείου Διστόμου και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με τη μορφή πρότζεκτ στο πλαίσιο μαθητικής ανταλλαγής.
Αφετηρία της μαθητικής ανταλλαγής είναι η κοινή αντιμετώπιση και εξέταση των τραγικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, όμως η θεώρηση αυτή δεν περιορίζεται στο παρελθόν. Η ενασχόληση με το παρελθόν εμπεριέχει την κριτική ματιά στο παρόν και στα προβλήματά του.
Για αυτό το λόγο, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι Γερμανοί μαθητές της ΓΣΑ ετοίμασαν μαζί με τους συνομήλικους μαθητές του Λυκείου Διστόμου, τους σημερινούς απογόνους των παιδιών του Β' Παγκόσμιου πολέμου και επιζώντων της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944, μια θεατρική ανάγνωση σχετικά με το πρόβλημα των παιδιών που βρέθηκαν είτε στο παρελθόν είτε σήμερα σε θέατρα πολέμου. Παράλληλα αφηγούνται τις γεμάτες πόνο ιστορίες των δικών τους παππούδων.


Με τη μορφή ενός σκηνικού κολλάζ η σκηνή κατακλύζεται από την αδικία και την τραγικότητα των παιδιών. Η κατηγορία των μαθητών δεν μπορεί παρά να ακουστεί: Εβδομήντα χρόνια μετά τη σφαγή στο Δίστομο υπάρχουν σε όλο τον κόσμο χιλιάδες Δίστομα. Ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος, ειρηνικότερος, πιο ανθρώπινος. Πολύ λίγα έμαθε η ανθρωπότητα από τη φρικαλεότητα και τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πού είναι οι υπεύθυνοι, όταν τα παιδιά ακόμα και σήμερα βασανίζονται, βιάζονται, τους στερούν βίαια την παιδική τους ηλικία;
Μια ολόκληρη σχολική χρονιά οι μαθητές ερεύνησαν, ενημερώθηκαν και συγκέντρωσαν λογοτεχνικά κείμενα, επίκαιρα άρθρα από τον Τύπο, στίχους τραγουδιών, εικαστικό και φωτογραφικό υλικό και όλα αυτά συνενώθηκαν σε ένα συναρπαστικό και συγκινητικό θεατρικό κολλάζ υπό την καθοδήγηση του Μ. Σάρνχορστ.
Στις 18 Ιουνίου στη ΓΣΑ το εκρηκτικό θέμα των παιδιών στα σύγχρονα θέατρα πολέμου θα εμβαθυνθεί με το ντοκιμαντέρ «Μικρό Νησί» του Φ. Εντερ.
Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με την κατάσταση των προσφύγων στη Μάλτα, στη Λαμπεντούζα και στη Σικελία και ερευνά το ερώτημα, πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό η ΕΕ, ο ντόπιος πληθυσμός και οι αρμόδιες αρχές. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στα γερμανικά.
Το θεατρικό πρότζεκτ «Παιδιά του πολέμου» υποστηρίζεται από την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα. Η προβολή του ντοκιμαντέρ του Φ. Εντερ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου