Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Διοίκηση Κεντρικής Τράπεζας: Από τον Αννα στον Καϊάφα

 ή ... από τον Προβόπουλο στον Στουρνάρα!
Με φιλοφρονήσεις του τέως προς τον νυν έλαβε τέλος το σίριαλ της αποχώρησης -με τη λήξη της πενταετούς θητείας- του Γιώργου Προβόπουλου, από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και της αναμενόμενης διαδοχής του από τον Γιάννη Στουρνάρα.
Μια διαδοχή που εξελίχθηκε σε θρίλερ αφού το μέλλον του πρώην πλέον τσάρου της οικονομίας απασχόλησε επί μακρών την πολιτική επικαιρότητα
Μια διαδοχή που εξελίχθηκε σε θρίλερ αφού το μέλλον του πρώην πλέον τσάρου της οικονομίας απασχόλησε επί μακρόν την πολιτική επικαιρότητα αφενός για το πρόσωπο που θα τον διαδέχονταν στο ΥΠΟΙΚ αφετέρου για τον αν τελικά ο κ. Στουρνάρας θα πήγαινε στην ΤτΕ.
Ο προβληματισμός του Μαξίμου ήταν τέτοιος που πήγε πίσω ακόμη και ο ανασχηματισμός με τις πληροφορίες να θέλουν τον κ. Σαμαρά να έχει έτοιμα τα ονόματα όλων των υπουργών και των διαδόχων τους και να μην μπορεί να αποφασίσει ποιός θα είναι ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας και αν ο κ. Στουρνάρας θα διαδέχονταν τον Γ. Προβόπουλο στην ΤτΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεσοδιάστημα ακούστηκαν πλείστα όσα ονόματα για τη θέση του νέου ΥΠΟΙΚ, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν με το ένα πόδι στην ΤτΕ, με το άλλο στη Νίκης και κατ' άλλους στις Βρυξέλλες ως κοινοτικός Επίτροπος.
Το θέμα περιέπλεξε ακόμη περισσότερο ένα ταξίδι μυστήριο του κ. Στουρνάρα στο Παρίσι την περασμένη Τρίτη, το οποίο «πρόδωσε» στην κυριολεξία ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

     
Πάντως ο κ. Προβόπουλος, στη σημερινή εκδήλωση, χαρακτήρισε την επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα, στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, «ό,τι καλύτερο», εξαίροντας το ρόλο που διαδραμάτισε στο υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια ώρα ο κ. Στουρνάρας συναντά στο Βερολίνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα τελευταίο «αντίο» τουλάχιστον σε επίπεδο ασκούμενων πολιτικών γιατί ως διοικητή της ΤτΕ είναι σίγουρο ότι θα τον συανντήσει και στο μέλλον.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμάκωνε την αντιπαράθεσή του με τον νέο διοικητή της ΤτΕ χαρακτηρίζοντας την επιλογή του «προκλητική» , ενώ μόλις χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιούσε την αντίρρησή του ιδίου και του κόμματός του στην επιλογή Στουρνάρα.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου