Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Θεραπεία χρονίων νοσημάτων με εκπαιδευμένους σκύλους στο Θεραπευτήριο Μελισσίων!

                  Έρευνα Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α - Sapt Hellas
Μια πρωτοποριακή πιλοτική έρευνα ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου  το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Aνατολικής Αθήνας (Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α) σε συνεργασία με τη SAPT Hellas (www.sapt.gr) με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και της λειτουργικότητας ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και προβλήματα μέσω της θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Η έρευνα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου στα Μελίσσια. Συμμετέχουν οι εξής τρεις περιθαλπόμενοι:
1. Γιάννης Τ. (ετών 47), Στην κλινική του εικόνα προεξάρχει ο βραδυψυχισμός και ενίοτε η επιθετική συμπεριφορά. Είναι πρώην χρήστης ναρκωτικών ουσιών, άπορος και μη αυτοεξυπηρετούμενος (ημιπληγικός από εγκεφαλικά επεισόδια).
2. Σπύρος Τ. (ετών 38) με νοητική στέρηση (ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), αδυναμία αυτοσυντήρησης και κλινική εικόνα εξαθλίωσης
3. Αθανασία Τ. (ετών 43) με νοητική στέρηση και διαταραχές συμπεριφοράς. Αρκετά λειτουργική στις καθημερινές δραστηριότητες και την επικοινωνία.
Υπό την επίβλεψη ειδικών ψυχολόγων θα έρχονται σε επαφή βάσει πρωτοκόλλου με τρεις εκπαιδευμένους σκύλους θεραπευτικής επαφής της SAPT Hellas. Οι επισκέψεις των σκύλων Γουάκυ, Μπαλού και Λούνα θα είναι εβδομαδιαίες, ενώ αναμένεται ο προσδιορισμός της διάρκειας της πιλοτικής έρευνας.
Στην έρευνα συμμετέχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές ψυχολογίας καθώς και απόφοιτοι ψυχολόγοι των Πανεπιστημίων Αθηνών και Παντείου.
Τι σημαίνει Θεραπεία μέσω ζώων (Pet Therapy ή Pet-Assisted Therapy);
 
Είναι αυτό που φανερώνει και η ίδια η φράση: εναλλακτική (ή και συμπληρωματική) θεραπεία μέσω ζώων ή δια μέσου των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.
Και εδώ έρχεται η Θεραπευτική Επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Γιατί; Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να “κρίνει” με τον ανθρώπινο τρόπο. Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις «θεραπευτικές» του δυνάμεις ανεκτίμητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

              Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Μελισσίων

• Το Θ.Χ.Π. Μελισσίων προήλθε, κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 28/Α/85 (ΦΕΚ/Α/85), από μετατροπή του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ» που σκοπό είχε την στέγαση δια της δωρεάς παροχής, για ισόβιο οίκηση, μικρού διαμερίσματος με πλήρη οικιακό εξοπλισμό, περιλαμβανομένου και μαγειρείου σε υπερήλικα άτομα αμφοτέρων των φύλων προσφύγων αρμοδιότητας Ο.Η.Ε. αλλά και γηγενών.
Πριν 4 χρόνια( 25/11/2008) στο
Θεραπευτήριο, άφησε την τελευταία
του πνοή (ξεχασμένος από όλους), ο
 θρυλικός μπουρλοτιέρης του ΕΛΑΣ,
διοικητής ταξιαρχίας σαμποτέρ
του ΔΣΕ, Αντώνης Βρατσάνος
(Αντώνης Αγγελούλης).
• Με το Π.Δ.516/85 (Φ.Ε.Κ. 188/Α/85) εγκρίθηκε ο Οργανισμός Διοίκησης και λειτουργίας του Θ.Χ.Π. Μελισσίων ενώ σκοπός του καθορίσθηκε:
α) η παροχή υγιεινής, στέγης και διατροφής, πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φυσικοθεραπεία, εργασιοθεραπείας, Κοινωνικής βοήθειας, κατάλληλου ιματισμού και νοσοκομειακής περίθαλψης, όταν χρειάζεται, σε εκατό (100) άτομα, από 18 ετών και πάνω, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις (κινητικές ή πνευματικές) και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή μπορούν να εξυπηρετηθούν αλλά είναι άνω των 65 ετών και έχουν ανάγκη Ιδρυματικής προστασίας.
β) η επαγγελματική εκπαίδευση των περιθαλπομένων καθώς και άλλων ατόμων χρονίως πασχόντων.
Τα δύο Θεραπευτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.254/98 (Φ.Ε.Κ. 189/τ.Α/98), συγχωνεύτηκαν με άλλα τρία (3) Ν.Π.Δ.Δ. και λειτούργησαν από 1/1/99 έως 31/12/03 ως Μονάδες του «Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Αττικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου