Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

«Αμεση Δράση» για την διαφύλαξη του «Παπαδημητρίου»

Δέσμη άμεσων ενεργειών με στόχο αφενός την απαλλοτρίωση του χώρου του νοσοκομείου «Παπαδημητρίου» και αφετέρου την πολεοδομική «προστασία» του χώρου με τον - επιτακτικό, κατά τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη - περιορισμό των «κόκκινων γραμμών» (σ.σ. όρια δόμησης) που προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα του 2007 αποκλειστικά στα περιτυπώματα των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου.
Η εισήγηση του δημάρχου προς το Σώμα, η οποία εν τέλει εγκρίθηκε, περιλαμβάνει τα παρακάτω σημεία:
α) Πιστή τήρηση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής Κ.Χ.- ΑΛΣΟΣ (ΔΑΣΟΣ) σύμφωνα με το Π.Δ. της 11/6/2007 ΦΕΚ 290ΑΑΠ/6/7/2007.
β) Μεταφορά των οικοδομικών γραμμών (κόκκινη γραμμή) στα όρια των περιτυπωμάτων των κτηρίων και άμεση προώθηση των ενεργειών για έκδοση σχετικού Διατάγματος, θέμα που μπορεί να υλοποιηθεί.
γ) Άμεση υλοποίηση της απαλλοτρίωσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και με χρήματα που ήδη διατίθενται από τον κωδικό 0,50 (πράσινο ταμείο), με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης 0,6.
δ) Απόρριψη της περίφραξης και απόδοση του χώρου σε κοινή χρήση των δημοτών, αμέσως μετά την κατάθεση της αποζημίωσης, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ε) Χρήση του χώρου των περιτυπωμάτων των κτηρίων του Νοσοκομείου μόνο για νοσηλευτικές μονάδες, σύμφωνα με το Π.Δ. της 11/6/2007 ΦΕΚ 290ΑΑΠ/6/7/2007 και τον ισχύοντα Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) Νόμος 4067/2012.
στ) Κατά τη διαδικασία της αναγνώρισης δικαιούχου, ο Δήμος να προσβάλλει το Ιδιοκτησιακό δικαίωμα των φερομένων ιδιοκτητών, διεκδικώντας οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό δικαίωμα του ανήκει.
Αντίθετη άποψη για το Προεδρικό Διάταγμα είχε η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» , διά του εκπροσώπου της Τάσου Καρατζή (σ.σ. ήταν ο αρχικός εισηγητής της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της μειοψηφίας λόγω του κλεισίματος του νοσοκομείου).
Ο κ. Καρατζής κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την ανατροπή του Προεδρικού Διατάγματος ως «καταστροφικού» για το μέλλον του «Παπαδημητρίου», τασσόταν υπέρ της επιστροφής στον Δήμο των συνολικά 113 στρεμμάτων (κτήρια και δασικό μέρος) και υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας του νοσοκομείου.
Η πρότασή του απερρίφθη κατά πλειοψηφία μεν, ωστόσο κέρδισε τις θετικές ψήφους όχι μόνο των Αντώνη Φειδοπιάστη («ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ) και των ανεξάρτητων Λεωνίδα Λάζου, Κώστα Τζουμάκα και Βασίλη Λάζου, αλλά και του συνεργαζόμενου με τη διοίκηση, Νίκου Τόλιου.
Υπέρ του ψηφίσματος της διοίκησης, αλλά με άρνηση στο σημείο «β», τάχθηκε η παράταξη «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»  του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου.
Άρνηση ψήφου υπήρξε από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, καθώς ο επικεφαλής της παράταξης «Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ» Μανώλης Γραφάκος θεώρησε το κείμενο Στεργίου ως «απλή πολιτική τοποθέτηση δίχως αντικείμενο», ξεκαθαρίζοντας ότι η διοίκηση θα είναι θετική σημείο με σημείο, όταν αυτά έρθουν ως θέματα προς συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος, σύσσωμη η μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας δομών υγείας στο «Παπαδημητρίου», επιδοκιμάζοντας την πρόταση Γραφάκου για λειτουργία υπηρεσιών Α’ Βάθμιας Περίθαλψης, καθώς και «μάζεμα» των διαφόρων δομών υγείας του Δήμου Πεντέλης εντός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
         www.amarisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου