Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Περί ανταποδοτικών δημοτικών τελών

Τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο και «επιβάλλονται» στους κατοίκους μιας πόλης εισπραττόμενα μέσα από τη ΔΕΗ. Σκοπός της «επιβολής» του τέλους είναι η παροχή ανταποδοτικού χαρακτήρα από τους Δήμους υπηρεσιών καθαριότητας, προς τους Δημότες.
Με άλλα λόγια ο πολίτης πέραν της φορολογίας που καταβάλλει στο κράτος για να του παρέχονται μια σειρά υπηρεσίες (πχ υγείας, παιδείας κά) υποχρεούται στην καταβολή Δημοτικών τελών για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας.
Η επιβολή του τέλους είναι με βάση την επιφάνεια της οικίας.
Αυτή η προσέγγιση από μια πλευρά φαίνεται δίκαιη διότι οι έχοντες μικρή επιφάνεια κατοικία, κατά τεκμήριο είναι και οι πιο ασθενέστεροι οικονομικά, από την άλλη όμως εμπεριέχει και στοιχεία αδικίας γιατί κατά κανόνα ο όγκος των αποβλήτων είναι συνάρτηση του αριθμού των μελών μιας οικογένειας και φυσικά όχι της επιφάνειας της οικίας.
Ίσως το δικαιότερο μέτρο να είναι η κατάργηση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών και η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου φόρου ανάλογα με το εισόδημα, μέσω του φορολογικού Νομοσχεδίου, που αφενός μεν καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις των πολιτών προς την Πολιτεία αφετέρου δε, δεσμεύει την Πολιτεία να παρέχει στους πολίτες μια σειρά υπηρεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες καθαριότητας ανά την Επικράτεια.

Όσον αφορά δε την είσπραξη του παραπάνω τέλους, καθώς και των Δημοτικών φόρων και του τέλους για την ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ είναι ότι χειρότερο. Αν δεν τους πληρώσεις σου κόβουν το ρεύμα...
Αλλά μέχρι τότε ίσως ο δρόμος είναι μακρύς.
Όσον αφορά τα του οίκου μας, τα του Δήμου μας δηλαδή:
Στις 16 Φεβρουαρίου ήλθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση της Διοίκησης για ενιαίο συντελεστή ανταποδοτικών τελών και για τα τρία Δημοτικά διαμερίσματα (Μελίσσια, Ν. Πεντέλη, Πεντέλη) στο ύψος των τελών της Πεντέλης (δηλ. Στο 2,09 € ανά τμ).
Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε ότι η πρόθεση της Διοίκησης ήταν «καλή» δηλαδή για μείωση των ανταποδοτικών τελών στον ενιαίο Δήμο. Οι καλές προθέσεις όμως όταν δεν είναι καλά μελετημένες ενίοτε οδηγούν στην κόλαση. Και δυστυχώς η πρόταση της Διοίκησης ήταν πρόχειρη.
Οι εισηγητές δεν ήταν καλά ενημερωμένοι και τα προτεινόμενα οδηγούσαν σε λάθος αποτελέσματα, δηλ. στα Μελίσσια αντί για μείωση, προέκυπτε αύξηση ανταποδοτικών τελών σε οικίες έως 120 τμ.
Το θέμα, ανέδειξε κυρίως η μείζων αντιπολίτευση, που ως προηγούμενη διοίκηση στα Μελίσσια γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε στην πόλη.
Γνωστοποίησε λοιπόν στο σώμα ότι στα Μελίσσια για οικίες έως 120 τμ, εφαρμοζόταν κλιμακωτός συντελεστής, προκειμένου να ελαφρύνονται οι κατά τεκμήριο ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις.
Η συζήτηση στο σώμα ανάγκασε τη Διοίκηση να τροποποιήσει την πρόταση και να δεχθεί κλιμακωτό συντελεστή έως τα 120 τμ. για όλο το Δήμο
Είναι αλήθεια ότι οι μειώσεις που επέρχονται είναι πλέον σημαντικές της τάξεως των 6,2% ανά τμ. στα Μελίσσια και μέσο όρο περίπου 20% στις Πεντέλες..
Η μεταβολή όμως αυτή, στην οποία δεν είμαστε αντίθετοι, τροποποίησε πλήρως την αρχική εισήγηση. Γι αυτό ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να επανέλθει το θέμα, να ξέρουμε όλοι αυτό που ψηφίζουμε τί συνεπάγεται ως προς το ύψος των εσόδων του Δήμου.
Μια πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση είναι της τάξης των 500.000 € ετησίως.
Θέση μας: Καλώς έγινε η μείωση.
Πρόταση μας: Ανταποδοτικά σημαίνει Ανταποδοτικά.

Ο Δήμος οφείλει:
Α) Με όσα εισπράττει να παρέχει καλές υπηρεσίες καθαριότητας. Μπορεί να το κάνει. Η παροχή καλών υπηρεσιών είναι πρωτίστως θέμα καλής οργάνωσης και όχι εντατικοποίησης εργασίας. Αν χρειασθούν και επενδύσεις σε εξοπλισμό να γίνουν. Η επένδυση γίνεται μία φορά.
Β) Να ζητήσει στους χαλεπούς καιρούς την αλλαγή νοοτροπίας και την κατανόηση των πολιτών.
Αλλαγή νοοτροπίας σημαίνει: Λιγότερα απορρίμματα, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Δεν πετάμε τίποτε υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και άλλοι που θα πεινάσουν. Όχι περιττές αγορές, ότι χρειάζεται η οικογένεια.
Γ) Δεν χρειάζεται στις γειτονιές κάθε μέρα το απορριμματοφόρο. Γιατί κάθε μέρα;
Δεν το υιοθετούμε. Να αλλάξουμε τρόπο ζωής και βεβαίως να πληρώνουμε και λιγότερα Δημοτικά τέλη.
Δ) Σταθμός μεταφόρτωσης. Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος έχει πλέον περισσότερες δυνατότητες για να ευρεθεί και να λειτουργήσει εντός των γεωγραφικών ορίων του εκτός πόλης φυσικά, σταθμός μεταφόρτωσης.
Τα οφέλη στην όλη διαχείριση αποκομιδής των απορριμμάτων θα είναι πολλά, με κυριότερο τη μεγάλη μείωση του κόστους, που μπορεί και οφείλει να οδηγήσει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών.
15/03/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου