Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Σπαρτιάτικο» το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου !!!

Για πρώτη φορά υποβάλλεται ένα τεχνικό πρόγραμμα υπό συνθήκες διαφορετικές έως σήμερα. Τρεις Δήμοι έχουν συνενωθεί σ’ ένα. Επομένως δεν υπάρχει άμεσο μέτρο σύγκρισης. Παρ’ όλα αυτά το νέο τεχνικό πρόγραμμα μπορεί να κριθεί και κρίνεται με καλή πίστη για να μπορέσει μέχρι τη λήξη του έτους να γίνεται καλύτερο και αποτελεσματικότερο.
Από την όλη εικόνα του λείπει το όραμα. Δεν είναι φιλόδοξο. Δεν συνοδεύεται από μια εισηγητική έκθεση που να δείχνει τη στρατηγική του Δήμου. Χαρακτηρίζεται από «φόβο» και «συντήρηση». Αρκετά «Σπαρτιάτικο» κατά την προσφιλή έκφραση του κ. Δημάρχου. Θυμίζει περισσότερο πρόγραμμα επαρχιακού Καποδιστριακού Δήμου και λιγότερο πρόγραμμα αστικού Καλλικρατικού Δήμου.
Αναφορικά με το ύψος του : 6,2 εκ. Ευρώ ποσό αρκετά μικρό, εκ των οποίων 850 χιλ. Ευρώ αφορούν κονδύλια προηγούμενων ετών που δεν έχουν ενταλματοποιηθεί, δηλαδή : για συνεχιζόμενα, νέα έργα και μελέτες 5,4 εκ. Ευρώ.
Η αναλογία του είναι 12% εισφορές από κατοίκους, 42% ίδια έσοδα του Δήμου, 46% χρηματοδότηση από Πολιτεία. Καθόλου καλή αναλογία όταν ίδια έσοδα και έσοδα πολιτών είναι 54%. Μια σωστή αναλογία θα ήταν τουλάχιστον 70% από έσοδα Δημοσίων Πόρων & μέγιστο 30% από πόρους Δημοτικούς και πολιτών...
Μάλιστα το συνολικό ποσό των 3,34 εκ. ευρώ π.χ. καλείται ο Δήμος να βάλει είναι αμφίβολο εάν θα ευρεθεί και συνεπώς πιθανώς το προτεινόμενο πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο κατά 50—60%.
Πρότασή μας : Είμαστε στην αρχή της χρονιάς και της νέας Δημοτικής Αρχής. Ο πρώην Δήμος Μελισσίων διαθέτη επαρκή και ικανότατη τεχνική υπηρεσία. Όραμα για την πόλη μας την παλιά και τη νέα υπάρχει.
Απαιτείται να υπάρχουν ώριμες μελέτες που να μπορούν να υποβληθούν προς χρηματοδότηση κάθε φορά που «ανοίγει» ένα πρόγραμμα.
Να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να κατορθώσουμε έως το τέλος του έτους έπειτα από αναμορφώσεις του τεχνικού προγράμματος, να υλοποιήσουμε έργα της τάξης των 10 εκ. Ευρώ περίπου με κύρια πηγή χρηματοδότησης τους Δημόσιους Πόρους.
Σύγχρονη Δημοτική Διοίκηση σημαίνει να μπορείς να εξασφαλίζεις Δημόσιους Πόρους και να υλοποιείς έργα προς όφελος των πολιτών σου.
Εμείς είμαστε διαθέσιμοι, όταν αυτό μας ζητηθεί.
Με αυτές τις θέσεις το προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα το ψηφίζουμε ως αφετηρία για κάτι πιο οραματικό. Στα θετικά του βρίσκουμε ότι απαντά σε πολλά μικρά έργα καθημερινότητας μικρού κόστους. Η Ν. Πεντέλη είναι όμως σχετικά «ριγμένη» στην αναλογία των νέων έργων. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ των τριών Δημοτικών ενοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου