Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η θέση της "ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ" για την κατάργηση του τέλους στα supermarkets και στα πολυκαταστήματα

Στις 3-2-2011 ήλθε προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή η πρόταση για την κατάργηση του ανωτέρω «ανταποδοτικού» τέλους. Η Διοίκηση δια του Δημάρχου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Καρβουνάκη υποστήριξε ότι λόγω των προσφυγών που έχουν γίνει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ακυρωθεί η απόφαση του Δήμου περί επιβολής τους τέλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τί θα γίνει με το μέχρι σήμερα εισπραχθέν ποσόν, που ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκ. ευρώ.
Η θέση του Συνδυασμού Ανθρώπινη Πολιτεία, ως διετυπώθη από τον επικεφαλής μας κ. Δ. Παπακωνσταντίνου, συνοπτικά είχε ως εξής:


Το 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο Μελισσίων είχε αποφασίσει ομόφωνα την επιβολή του ανωτέρω τέλους, διότι είχε την κατηγορηματική διαβεβαίωση της Διοίκησης και του Νομικού Συμβούλου του Δημάρχου, ότι ήταν σύννομη.
Σε γενικές γραμμές μολονότι οι Δήμοι στερούνται εσόδων, δεν είμαστε υπέρ της άποψης περί επιβολής τελών και φόρων από τους Δήμους, που σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να καλύψουν δικές τους κακοδιαχειρίσεις, επιβάλλουν τέλη και φόρους αμφιβόλου νομιμότητας, επί δικαίων και αδίκων.
Υπάρχει το Κράτος και αυτό μέσα από τη γενικότερη φορολογική, εισπρακτική και ανταποδοτική του πολιτική, οφείλει με ενιαίες νομοθετικές ρυθμίσεις να εφαρμόζει του Νόμους σε όλη την επικράτεια και να αποδίδει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτόματα τα έσοδα που της αναλογούν.
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, λαμβάνουμε υπόψη μας τους κινδύνους που θα προκύψουν από τυχόν ακύρωση των αποφάσεων του Δήμου Μελισσίων, ως η Διοίκηση υπογραμμίζει, και προτείνουμε την αναστολή είσπραξης του τέλους μέχρι νεωτέρας.
Άλλωστε τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν στο Δήμο Πεντέλης σήμερα, διότι ο Δήμος Μελισσίων τα χρησιμοποίησε και μάλιστα όχι για το σκοπό για τον οποίο επεβλήθη το τέλος.
Τελικά ψηφίσθηκε απόφαση για αναστολή μειοψηφούσης της κ. Κοσμοπούλου που εγκάλεσε τον κ. Καρβουνάκη ότι απεμπολεί δικαιώματα του Δήμου.
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ήλθε προς επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Φεβρουαρίου όπου μεταβάλαμε ελαφρώς άποψη και ρίξαμε «λευκό» διότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του πρώην Δημάρχου κ. Γραφάκου και της πρώην Αντιδημάρχου κ. Κοσμοπούλου ότι ουδέποτε έφθασε στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικράτειας) το θέμα για εκδίκαση και μια τέτοια απόφαση (κατάργησης ή αναστολής) θα έδινε όπλα στους προσβάλλοντες την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δυστυχώς όμως, ως απεδείχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ που μας παρουσίασε ο Δήμαρχος και ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, δύο υποθέσεις είχαν εκδικασθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ο Δήμος Μελισσίων καίτοι εκλήθη, δεν προσήλθε να υποστηρίξει τις αποφάσεις του και τελικά δικαιώθηκαν οι προσφεύγοντες.

Το ΣτΕ θεωρεί, ως μή νόμιμη την απόφαση 161/2007 του Δήμου Μελισσίων περί της επιβολής του εν λόγω ανταποδοτικού τέλους και αποφασίζει να ακυρώσει αμετάκλητα την απόφαση 293/207 του Δημοτικού Συμβουλίου Μελισσίων περί είσπραξης του τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Τι να πούμε!

Περιμένουμε τις εξηγήσεις από τον κ. Γραφάκο και την κ. Κοσμοπούλου.

Ήξεραν και μας παραπληροφόρησαν, δεν ήξεραν και έλεγαν τα δικά τους;
Ύστερα από όλα αυτά, η θέση μας είναι ότι ο Δήμος οφείλει να υποστηρίξει τα συμφέροντά του:
Δηλαδή να παραστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας στην εκδίκαση της προσφυγής κατά το μέρος που αφορά την υπ΄αριθμόν Πρωτ: 9094/10-7-07 έγγραφο του Δ. Μελισσίων προς τη ΔΕΗ, με θέμα: «Διόρθωση τ.μ. χρέωσης Δημοτικών τελών-Δημοτικού φόρου- τέλους ακίνητης περιουσίας.
Να μιλήσει με αυτούς που προσέφυγαν, έχουν και αυτοί ανάγκη τον Δήμο και οφείλουν την ευημερία τους στο σύνολό της κοινωνίας που λέγεται πόλη, στα όρια της οποίας δραστηριοποιούνται και επωφελούνται από τη λειτουργία της.
Τα χρήματα δεν είναι λίγα, εξάλλου δεν υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου.
Να χαράξει από δω και μπρος μια νέα πολιτική που δεν μπορεί να στηρίζεται στην λογική «είμαι εξουσία, κάνω ότι θέλω, νομοθετώ όπως θέλω».
Υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Αυτός της συνύπαρξης και της συνεισφοράς και όχι ο εύκολος και πρόσκαιρος, είτε είναι αυτός της αυθαιρεσίας είτε ο άλλος του λαϊκισμού.
Γιατί σε μια ευνομούμενη κοινωνία και Πολιτεία οι νόμοι είναι πάνω απ΄όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου