Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΙΝΑΣΟ

Εκδήλωση μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας με το αφιέρωμα στη Σινασό της Καππαδοκίας, διοργάνωσαν από κοινού η Πνευματική Πολιτιστική και Κοινωνική Κίνηση Βορείων Προαστίων και η Ένωση Μικρασιατών το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα των παραδόσεων καθώς και την ευπρέπεια, τον πολιτισμό, τη διαρκή προσφορά προς τον συνάνθρωπο που μετέφεραν στην Ελλάδα οι απανταχού Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Για τη ιστορία της Σινασού, τα ήθη, έθιμα τον τρόπο ζωής αλλά και τη διαρκή συνέχιση αυτών από το σωματείο ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ και τη Νέα Σινασό στη Βόρεια Εύβοια που δημιουργήθηκε το 1925 μίλησε η ιστορικός φιλόλογος και π. καθηγήτρια στα Τοσίτσεια σχολεία κ. Μάρλεν Βαϊάννη και για τους χορούς και τα τραγούδια της Σινασού ο Σινασίτης 2ης γενιάς κ. Κυριάκος Βλασιάδης.


Το Χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας με δασκάλα την κ. Μαρία Τσίμκα και με φορεσιές χρυσοκεντημένες, ακριβή αντίγραφα των αυθεντικών εξαιρετικών γυναικείων φορεσιών της Σινασού, ενθουσίασαν το κοινό με τα τραγούδια τους ,που συνόδευαν τους εκπληκτικούς χορούς τους.
Ακούσθηκαν και χορεύτικαν τα τραγούδια:
«Μαλαματένιος αργαλειός» κυκλικός χορός σε κλειστό κύκλο
«Εσύ που σέρνεις τον χορό» Πανελλήνιος συρτός
«Σήμερις η σημεριανή» κυκλικός κλειστός γυναικείος
Επίσης χόρεψαν οι γυναίκες τον «Ισο» γυναικείο αντικρυστό καρσιλαμά που χορευόνταν κυρίως στη Σινασό σε κλειστούς χώρους, λιτός και απέριττος και οι άνδρες χόρεψαν τον «Κόναλι» Πανκαππαδοκικός καρσιλαμάς με τη συνοδεία ξύλινων κουταλιών. Με τις εκπληκτικές τους φιγούρες απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Τασούλα Βασιλειάδου Πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού Ν. Φιλαδέλφειας και ο κ. Κώστας Δημητράκης π. Πρόεδρος Αθλητικής Επιχείρησης Δήμου Μελισσίων (ΔΑΕΜ) και η κ. Ευαγγελία Βλυσίδου-Λεονταρίδου Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ)

                       Η Πρόεδρος                                                  Η Πρόεδρος
                    Μ. Αραμπάνου                                   Κ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου