Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Το Εβραϊκό Λόμπυ & η σημασία της συμμαχίας Ελλάδας - Ισραήλ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός,  κ. Αντώνης Σαμαράς, επιδεικνύοντας σοβαρή διορατικότητα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είχε στηρίξει ως Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σθεναρά και ξεκάθαρα την κίνηση της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης, υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, να εμβαθύνει σε ουσιαστικό βαθμό τη συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ
Άλλωστε είχε και ο ίδιος πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, δείχνοντας και έμπρακτα την στήριξή του.
Επιδεικνύοντας την  ίδια διορατικότητα ξεκίνησε το πολιτικό κομμάτι της δεύτερης μέσα σε λίγο διάστημα επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιώντας συνάντηση με τις ηγεσίες των Εβραϊκών Οργανώσεων και του πανίσχυρου Εβραϊκού Λόμπυ στην Αμερική.
Για πάρα πολλά χρόνια η εμμονή της Ελλάδας σε μια μονομερή φιλοαραβική εξωτερική πολιτική, όχι μόνο δεν απέφερε τίποτα στη χώρα, αλλά μια εμπεριστατωμένη ανάλυση μπορεί να αποδείξει ότι έπληξε διαχρονικά τα συμφέροντα της.
Κατά καιρούς πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί γύρω από τη δύναμη και τη δράση του Εβραϊκού Λόμπυ των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προχωρήσει και σε αναλύσεις που μιλούν για δραστική μείωση της επιρροής του. Οποιαδήποτε τέτοια άποψη είναι βαθιά νυχτωμένη.
Το Εβραϊκό Λόμπυ, αποτελείται από μια σειρά οργανώσεις οι οποίες δουλεύουν συστηματικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, στους διαδρόμους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και στους κύκλους των πανίσχυρων συμφερόντων της διεθνούς οικονομίας.
 Στόχος της αυτής της αθόρυβης αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικής δραστηριότητας είναι η σε συγκεκριμένα θέματα προώθηση και προστασία των συμφερόντων του Ισραήλ, αλλά και η στήριξη των φίλων ανά τον κόσμο τόσο σε πολιτικό, όσο και οικονομικό επίπεδο.
Για αρκετά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, απορούσαν γιατί η Ελλάδα  δεν προχωρούσε στη σύναψη μιας στενής και ουσιαστικής σχέσης συμμαχίας με το Ισραήλ, αλλά και σε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού και του Εβραϊκού Λόμπυ στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος τα οφέλη από μια τέτοια συνεργασία, πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτή τη συμμαχία και συνεργασία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, προχωρά σε μια θεσμοθέτηση αυτής της συμμαχίας – συνεργασίας οι οποία προοδευτικά είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα.
Προλαβαίνοντας τη συνηθισμένη κριτική, από γνωστά κέντρα, ότι είναι λάθος η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ και η συνεργασία με το Εβραϊκό λόμπι, διότι θα οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο, θέλω να επισημάνω ότι πρόκειται για κριτική που στερείται ουσιαστικού περιεχομένου.
 Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, σε καμία περίπτωση δεν πετά στην άκρη τις παραδοσιακά στενές σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο, αντίθετα χρησιμοποιεί αυτό το διπλωματικό κεφάλαιο για να ενισχύσει τις θέση της χώρας απέναντι και στους δύο εταίρους, κάτι που κατά τη γνώμη μου εκτιμάται πάρα πολύ από την πλευρά του Ισραήλ και του Εβραϊκού Λόμπι, διότι και οι δυο θεωρούν πάρα πολύ χρήσιμο το προσόν αυτό που διατηρεί η Ελλάδα.
 Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός, σχεδιάζοντας προσεκτικά προχωρά σε μια πάρα πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα κίνηση, η οποία στο πέρασμα του χρόνου θα προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο.
                         Του Δημήτρη Γ. Απόκη

* Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Δημοσιογράφος και Διεθνολόγος με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις

Read more: http://mignatiou.com/?p=13417#ixzz2gSbxQiuF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου