Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Κούνησαν λευκό μαντηλάκι, άλλοι 3 Δημοτικοί Σύμβουλοι στον Δήμαρχο!!!

Έχασε την πλειοψηφία στο Δ.Σ ο Δ. Στεργίου - Καψάλης !
Σύσσωμη αποχώρηση της μειοψηφίας από τη συζήτηση για τον ΟΠΑΘ που η ίδια προκάλεσε, με καταγγελίες για συνεχείς τραμπουκισμούς από δημότη. Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ο Κώστας Καλλιανιώτης, αλλά η έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης συνεχίστηκε. 
Προσφεύγει στην Περιφέρεια η μειοψηφία κατά της απορριπτικής απόφασης από το Σώμα της εισήγησής της για τον ΟΠΑΘ, η οποία... δεν πρόλαβε να γίνει.
Οι τρεις ανεξαρτητοποιήσεις ανακοινώθηκαν με το ξεκίνημα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την «Οικονομική διαχείριση και εν γένει λειτουργία Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΠΑΘ) Δήμου Πεντέλης», η οποία είχε προκληθεί μετά από συγκέντρωση 11 υπογραφών δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.
Την αρχή έκανε ο Γιώργος Καρβουνάκης, ο οποίος ανέγνωσε σύντομη επιστολή ανεξαρτητοποίησης, ακολούθησε η Γραμματική Γιαμουγιάννη, η οποία επέδωσε στο προεδρείο την δική της αιχμηρή προς την διοίκηση επιστολή κατά της δημοτικής αρχής και ο χορός των ανεξαρτητοποιήσεων ολοκληρώθηκε αμέσως μετά με τον Χρήστο Καλαποθαράκο, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό του Δήμου Πεντέλης, μόλις 7 μήνες πριν από τις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.
Μετά από την κίνηση των τριών να διαχωρίσουν την θέση τους από την παράταξη Στεργίου, η τελευταία, επί συνόλου 33 της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει πλέον στην διάθεσή της 16 δημοτικούς συμβούλους
 (15 από την παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ του Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και επικεφαλής της παράταξης ΜΕΛΙΣΣΙΑ-ΠΕΝΤΕΛΗ ΜΑΖΙ Νίκο Τόλιο), με άλλους 6 να είναι ανεξάρτητοι τυπικά ή ουσιαστικά και τους υπόλοιπους 11 να ανήκουν στις παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, φτάνοντας συνολικά τον αριθμό 17.
Όμως, η θυελλώδης συνεδρίαση δεν έληξε εκεί. Αμέσως μετά τις τρεις ανεξαρτητοποιήσεις, όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά προπηλακισμούς από συγκεκριμένο δημότη που παρίσταται στις συνεδριάσεις, καυτηρίασαν και πάλι την στάση της προέδρου του Σώματος Ευαγγελίας Μπουσίου, η οποία, όπως έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει, αφήνει το πρόβλημα να διαιωνίζεται.
Σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Γραφάκος κάλεσε τον συνάδελφό του Κώστα Καλλιανιώτη της ίδιας παράταξης, να παραιτηθεί από την θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αποσύροντας επί της ουσίας την εμπιστοσύνη του συνδυασμού στο πρόσωπο της προέδρου. 
Ο κ. Καλλιανιώτης έκανε δεκτό το αίτημα και υπέβαλε την παραίτησή του, δημιουργώντας νέο διαδικαστικό πρόβλημα στην συνεδρίαση. Η μειοψηφία υποστηρίξε ότι η συνεδρίαση έπρεπε να διακοπεί, να ανεβεί στην έδρα ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης (ο οποίος, μετά την ανεξαρτητοποίηση Καλαποθαράκου, είναι ο Λευτέρης Κοντουλάκος) και να ορίσει έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία θα κληθεί το Σώμα να αναδείξει τον νέο αντιπρόεδρο που θα ορίσει η μείζων μειοψηφία, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Παρ’ όλα αυτά, και μέσα σε ένταση, η πλευρά της πλειοψηφίας επικαλούμενη το γεγονός ότι η παραίτηση του κ. Καλλιανιώτη τυπικά δεν έχει γίνει αποδεκτή, συνέχισε κανονικά την συνεδρίαση, απούσης σύσσωμης της μειοψηφίας, αλλά και των τριών ανεξαρτητοποιηθέντων δημοτικών συμβούλων. Ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης κατηγόρησε την μειοψηφία για εσκεμμένη αποφυγή της συζήτησης του θέματος του ΟΠΑΘ επειδή, όπως επισήμανε, δεν είχε τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσει την εισήγησή της εκείνη τη στιγμή, καθώς κάθε μια πλευρά είχε από 16 ψήφους εκείνη τη στιγμή.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι τα εναπομείναντα μέλη της πλειοψηφίας καταψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες την εισήγηση της μειοψηφίας για το θέμα των οικονομικών του ΟΠΑΘ, με το παράδοξο να είναι ότι αυτή η εισήγηση ουδέποτε ακούστηκε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον όλες οι μειοψηφούσες παρατάξεις, αλλά και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα!
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της «Α» οι παρατάξεις της μειοψηφίας, είτε κατά μόνας είτε όλες μαζί, προτίθενται να διαβάλουν την συγκεκριμένη απόφαση του Σώματος στην Περιφέρεια, θεωρώντας ότι μετά την παραίτηση του αντιπρόεδρου, η συνεδρίαση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε παράτυπα.
Όπως γίνεται, πλέον, αντιληπτό, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και το εν γένει πολιτικό σκηνικό του Δήμου Πεντέλης εισέρχεται σε περίοδο έντασης και εύθραυστων ισορροπιών, με φόντο την εκλογική αναμέτρηση του επόμενου Μαΐου. Οι εξελίξεις, πλέον, είναι ραγδαίες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πολιτικές κινήσεις των τριών νέων ανεξαρτητοποιημένων δημοτικών συμβούλων.
                               Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου