Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ο Δήμος του μέλλοντός μας, όπως οι Γερμανοί προστάζουν

Εμβάθυνση και συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας μεταξύ δήμων, καλύτερη αξιοποίηση
             των πόρων του ΕΣΠΑ και αύξηση των αρμοδιοτήτων των δήμων.
       Ο απολογισμός της ΕλληνοΓερμανικής Συνέλευσης
Η 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση των δημάρχων από την Ελλάδα και τη Γερμανία που συνεδρίασε της 22 και 23 του μηνός στη Νυρεμβέργη ήταν επιτυχής. 
Ενώ τον περασμένο χρόνο ακόμη, στην 3η Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των Ελλήνων δημάρχων δεν έφτανε ούτε τους 20, τώρα στον κατάλογο συμμετοχής της συνέλευσης αναγραφόταν τα ονόματα 60 δημάρχων και αντιδημάρχων, περιφερειαρχών, των υπουργών Γιάννη Μιχελάκη και Αθανάσιο Τσαφτάρη, εκπροσώπων υπουργείων και υπηρεσιών όπως επίσης και αυτά τριών μελών του Αναπτυξιακού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ενδοιασμοί, καχυποψίες αλλά και η άγνοια έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί.
                       Συγκεκριμένα έργα και ΕΣΠΑ
 Στόχος η καλύτερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, δηλώνει ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ Στόχος η καλύτερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, δηλώνει ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ
Σε αυτό δεν συνέβαλαν μόνο τα πολλά συνέδρια και οι ομάδες εργασίες για θέματα όπως η δραστηριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της ενέργειας, καλύτερες πρακτικές διοίκησης, ευκαιρίες στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, η διττή επαγγελματική εκπαίδευση ή ακόμη δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Οι θεματικές επισκέψεις περισσότερων από 80 γερμανών δημάρχων σε ελληνικούς δήμους και οι επίσης θεματικές επισκέψεις ελλήνων δημάρχων και ειδικών των δήμων πχ. σε τόπους διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και νερού ανέδειξαν έναν νέο μοντέλο συνεργασίας στην Ευρώπη.
Μετά από τη φάση της γνωριμίας και διερεύνησης για τις δυνατότητες ανταλλαγής τεχνογνωσίας αυτό το μοντέλο συνεργασίας περνάει τώρα στη φάση της εμβάθυνση και της συγκεκριμενοποίησης των αυτοδιοικητικών θεμάτων. 
Με άλλα λόγια, από τώρα και στο εξής το περιεχόμενο της συνεργασίας θα αφορά την εφαρμογή έργων. Πως όμως θα εξασφαλιστεί αυτό δεδομένου ότι ούτε οι δήμοι και ούτε το κεντρικό κράτος διαθέτουν τα αναγκαία οικονομικά μέσα, ρωτήσαμε τον εντεταλμένο της καγκελαρίου Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ: “Μπαίνουμε τώρα στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το ζητούμενο είναι, να ορίσεις μεσούσης της κρίσης στόχους και να προετοιμάσεις τα προγράμματα που θα καταθέσεις για χρηματοδότηση έτσι ώστε να έχουν επιτυχία. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει κατά πολύ η Ελληνογερμανική Συνέλευση.”

Στόχος: αποκεντρωμένη τοπική αυτοδιοίκηση
 «Χρειαζόμαστε ουσιαστική αποκέντρωση», Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης «Χρειαζόμαστε ουσιαστική αποκέντρωση», Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης
Στη Νυρεμβέργη δεν συζητήθηκαν μόνο θέματα της συνεργασίας των ελληνικών και των γερμανικών δήμων και πως αυτή θα εξασφαλιστεί με οργανωτικά μέτρα. Από την πλευρά των Γερμανών δόθηκε μεγάλη έμφαση στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. Μιλώντας στην ολομέλεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Ρότζερ Κέλε, ενημέρωσε για αυτά που είπε σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση στον Έλληνα Υπουργό Εσωτερικων, Γιάννη Μιχελάκη: “Είμαστε πεπεισμένοι ότι το σύστημα της αποκεντρωμένης διοίκησης αποτελεί τη βάση της ευημερίας στη Γερμανία. Σε αυτό το σύστημα αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα που μπορούν να λυθούν στο κατώτερο δυνατό επίπεδο διοίκησης. Επειδή εδώ ακριβώς έχουν συσσωρευθεί και οι περισσότερες γνώσεις για τα άμεσα προβλήματα των πολιτών. Και όταν αυτοί έρχονται στους δήμους για να λύσουν τα προβλήματα τους, τότε οι δήμοι θα πρέπει να έχουν και τις ανάλογες αρμοδιότητες. Εάν οι δήμοι θα πρέπει να δηλώνουν αναρμοδιότητα και να παραπέμπουν σε άλλους, στην Αθήνα ή αλλού, τότε αυτή η διαδικασία δεν υπόσχεται επιτυχία.”
Τέλος, ας σημειωθεί ότι η επόμενη Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο του 2014 και θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης.

ΠΗΓΗ: www.dw.de

Χρυσές «μπίζνες» στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι Γερμανοί !!!
Χρυσές «μπίζνες» στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι Γερμανοί, χρησιμοποιώντας ως «γέφυρα» την Ελληνογερμανική Συνέλευση, το φορέα δηλαδή... που δημιουργήθηκε προκειμένου να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφερειών των δύο χωρών. Αν και επίσημα ως στόχος εμφανίζεται η ανταλλαγή εμπειριών και η προσφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η συστηματική βελτίωση των συνθηκών για υποψήφιους Γερμανούς επενδυτές έναντι οποιουδήποτε ανταγωνιστή τους.
Κομβικό ρόλο διαδραματίζει ένα συντονιστικό γραφείο υπό την εποπτεία του Rolf Geinart, τέως δημάρχου της πόλης Sinsheim (μεταξύ Φρανκφούρτης και Στουτγκάρδης) και τέως προέδρου της τοπικής τράπεζας, ο οποίος εποπτεύει ένα δίκτυο περίπου 100 Γερμανών αυτοδιοικητικών και εμπειρογνωμόνων...
 ...Αυτοί αναλαμβάνουν να εξετάσουν ελληνικά αιτήματα για επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων και να αναζητήσουν λύσεις προτείνοντας γερμανικές επιχειρήσεις και επενδυτές.
Δέκα ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV IV), στις 22 και 23 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο της Νυρεμβέργης και έπειτα από δεκάδες ανταλλαγές επισκέψεων δημάρχων, επιχειρηματιών, υπουργών και τη διεξαγωγή ειδικών συνεδρίων σε όλη τη χώρα, αρκετές είναι οι ώριμες συμφωνίες, ενώ άλλες βρίσκονται στα σκαριά.
                                          Ηλεκτρισμός από βιομάζα
Ψηλότερα στον κατάλογο των προχωρημένων συνεργασιών βρίσκεται επένδυση που αφορά παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στον Πεντάλοφο του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχήμα δημιούργησε την εταιρεία BIOGAS ENERGY S.Α., που αδειοδοτήθηκε προκειμένου να κατασκευάσει εντός του 2014 μονάδα δυναμικότητας 1,5 MW σε πρώτη φάση και 2,9 MW μετέπειτα. Η παραγωγή υπολογίζεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2015.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον -τείνει να μετουσιωθεί σε συμφωνία- για συμμετοχή στην επένδυση έχει εκφραστεί από την πλευρά του Δήμου Detmold, καθώς και Γερμανών ιδιωτών επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Rainer Heller, εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Συνεργασίας, συνδέεται με μακροχρόνια φιλική σχέση με το δήμαρχο Ωραιοκάστρου Δημήτρη Σαραμάντο. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε παροχή «τεχνολογικής υποστήριξης» από τους Γερμανούς, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα συσσωρευμένης βιομάζας (κοπριές) της περιοχής.
           Ο ΦΟΥΧΤΕΛ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ...
                                                 Ανάλυση απορριμμάτων
Αλλά και στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, υπό την «ομπρέλα» της διμερούς συνεργασίας και τη συμβολή Γερμανών εμπειρογνωμόνων, ξεκινάει ανάλυση του είδους των απορριμμάτων που παράγονται, ώστε να γίνει γνωστό το ποσοστό τού κάθε είδους (πλαστικό, γυαλί, χαρτί, υπολείμματα κ.λπ.) και να αξιοποιηθούν αναλόγως. «Δεν μπορείς να καλέσεις επενδυτή, αν δεν ξέρεις τι περιέχουν τα σκουπίδια σου» τονίζουν πηγές της Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι «αν χρειαστεί, θα αξιοποιηθεί η καύση».
                                                  Καύση απορριμμάτων
Χρυσά «ντιλ» προετοιμάζονται μεθοδικά και στον προσοδοφόρο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, με τη βαρύτητα να δίνεται στην ενεργειακή αξιοποίηση. «Μιλάμε για καύση», αναφέρει ξεκάθαρα παράγων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. «Για την ελληνική κοινωνία αποτελεί ταμπού, όμως στη Γερμανία υπάρχουν εργοστάσια σε κέντρα πόλεων». Σημειώνουμε ότι η καύση θεωρείται πανάκριβη και ιδιαιτέρως επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδος.
Για το ζήτημα αυτό συνεργάζονται εκπρόσωποι της γερμανικής επαρχίας Σβέμπις Χαλ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νάξου, της Ικαρίας και της Πελοποννήσου και επιστήμονες της σχολής Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για τις έρευνες, καθώς και για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων στη Γερμανία, έχει ενημερωθεί και το ΥΠΕΚΑ, στελέχη του οποίου πρόκειται να μεταβούν στην 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση.
                                                   Βιολογικοί καθαρισμοί
Αρκετά μακρύτερα, στο Δήμο Μεγαρέων, βρέθηκαν κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Ιωάννη Μαρινάκη Γερμανοί ειδικοί στον τομέα των βιολογικών καθαρισμών. Το αντικείμενο της συνεργασίας αφορά τη βελτιστοποίηση λειτουργίας της εγκατάστασης, ώστε τα υγρά απόβλητα να χρησιμοποιούνται για άρδευση. Στη σχετική πρόταση που αναμένεται από τη γερμανική πλευρά «ενδέχεται να υποδεικνύονται εταιρείες που παρέχουν κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να δοθεί λύση», τονίζει ο συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χρήστος Λαζαρίδης.
                                Κρασιά και «Ξινό Νερό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το Αμβούργο για τα κρασιά του Αμυνταίου και από το Βερολίνο για το «Ξινό Νερό» της Φλώρινας, που προέρχεται από τις πηγές οξυανθρακούχου ασβεστούχου φυσικού μεταλλικού νερού της περιοχής.

Πέρα από τις εξαγωγές, Γερμανοί εμπειρογνώμονες που επισκέφτηκαν το χώρο εστίασαν το ενδιαφέρον τους και στη βελτίωση των υποδομών, με στόχο την αύξηση της παραγωγής.

ΠΗΓΗ: ELLADA SHMERA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου