Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Σαραντάκου ...Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του χρόνου, παρόλο που ετυμολογικά παραπέμπει στον (λατινικό) αριθμό εφτά. Βλέπετε, στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε πρώτο μήνα του τον Μάρτιο, ήταν όντως ο έβδομος μήνας. Όταν μετά προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, οι ονομασίες των άλλων μηνών δεν άλλαξαν κι έτσι οι μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο βρίσκονται σε ετυμολογική αναντιστοιχία.
Κυ  1
Απελλού του ζωγράφου
Δε  2
†  Κωνσταντίνου  Κανάρη του πυρπολητού
Τρ  3
Ιωάννου Μακρυγιάννη συγγραφέως και αγωνιστού
Τε 4
Πρώτη έκδοσις της «Παπίσσης Ιωάννας» υπό Εμμανουήλ Ροϊδου
Πε  5
Αρχιλόχου του Παρίου και θανή Νίκου Νικολαΐδη του σκηνοθέτη
Πα  6
Τα Σεπτεμβριανά της Πόλης
Σα  7
Αρτέμιδος και Ενυαλίου
Κυ 8
Παγκόσμιος Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού
Δε 9
Γενέσιον Μιχαήλ Θερβάντες
Τρ 10
† Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού
Τε 11
†  Ανατροπή και φόνος Σαλβατόρ Αλλιέντε
Πε 12
Γενέσιον Μαυρικίου Σεβαλιέ
Πα 13
†  Δάντου Αλιγκέρι
Σα 14
Ίδρυσις της Φιλικής Εταιρείας και θανή Μ. Καραγάτση και Στέλιου Καζαντζίδη
Κυ 15
Ανακάλυψις της πενικιλίνης υπό Φλέμιγκ
Δε 16
† Κοίμησις Μαρίας Κάλλας, της αξεπέραστης ντίβας (1977)
Τρ 17
†  Μάνου Λοΐζου του γλυκύτατου μελωδού
Τε 18
Έναρξις Μεγάλων Μυστηρίων εν Ελευσίνι
Πε 19
† Κοίμησις Νικολάου Σκαλκώτα του μουσουργού (1949) και αυτοπυρπόλησις Κωνσταντίνου Γεωργάκη, φοιτητού εν Ιταλία (1970)
Πα 20
Γενέσιον Ευριπίδου
Σα 21
Διεθνής Ημέρα Ειρήνης
Κυ 22
Γενέσιον Μιχαήλ Φαρανταίη
Δε 23
Της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας και της νίκης εν Ιμέρα
Τρ 24
†  Παρακέλσου
Τε 25
Γενέσιον Δημητρίου Σοστακόβιτς
Πε 26
Γενέσιον Αλβέρτου Μοράβια
Πα 27
Ίδρυσις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου
Σα 28
†  Θανή Λουδοβίκου Παστέρ
Κυ 29
† Κοίμησις Αιμιλίου Ζολά
Δε 30
Καρόλου Δαρβίνου

Από τις λαϊκές ονομασίες που έχει ο Σεπτέμβρης, η γνωστότερη είναι Τρυγητής, διότι τότε γίνεται ο τρύγος, η συγκομιδή των σταφυλιών, μέγιστο γεγονός στον παλιό αγροτικό κόσμο. 
Στην πόλη, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία, που επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές, είναι δηλαδή ο μήνας ενός νέου ξεκινήματος -αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ ακόμα βλέπει κανείς το “ραντεβού τον Σεπτέμβρη” των παλιότερων χειμερινών κινηματογράφων. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του έλεγαν παλιότερα για το άνοιγμα των σχολείων, φέτος η καινούργια σχολική χρονιά ανοίγει(;) με απερίγραπτα προβλήματα εξαιτίας των σφαγιαστικών περικοπών -αλλά για το θέμα αυτό θα μας δοθεί ασφαλώς ευκαιρία να μιλήσουμε και άλλη φορά.
Κατά πάσα πιθανότητα, ο φετινός Σεπτέμβρης θα είναι και μήνας πολέμου στη γειτονιά μας, αφού όλα δείχνουν ότι το χτύπημα στη Συρία αργά ή γρήγορα θα έρθει, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο το ιδεολόγημα του σαξές στόρι δοκιμάζεται όλο και περισσότερο από τις πραγματικότητες της επιστροφής. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να μιλήσει κανείς για “Μαύρο Σεπτέμβρη” αλλά επειδή εδώ λεξιλογούμε θα θυμίσω μόνο ότι έτσι ονομάστηκε η αιματηρή καταστολή των Παλαιστινίων στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 1970 και στη συνέχεια η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση που πραγματοποίησε τα επόμενα χρόνια μια σειρά από θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα, μερικά απ’ αυτά σχετικά με τον ελληνικό χώρο -και με διασημότερο και σοβαρότερο την επίθεση στους Ισραηλινούς αθλητές στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1972.
 Βέβαια, υπάρχουν και πάμπολλες παροιμίες, φράσεις, τραγούδια, διηγήματα, μυθιστορήματα, ταινίες με τον Σεπτέμβρη. Να θυμηθούμε το “Κάθε Σεπτέμβρη” του Δεληβοριά, και θα περιμένω από εσάς να συμπληρώσετε τα υπόλοιπα. Και, όσο γίνεται, καλό μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου