Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Απεβίωσε ο ο Γάλλος φιλόσοφος Ροζέ Γκαροντί

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Γάλλος φιλόσοφος, Ροζέ Γκαροντί, μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής μας. Ο Γκαροντί πραγματοποίησε μακρά πολιτική και ιδεολογική πορεία & αναμφίβολα ποτελεί παράδειγμα εκείνου του διανοητικού κλίματος που επικρατούσε τις δεκαετίες του 1960, 1970 και 1980, όπου οι πολιτικοί ή άλλοι στοχαστές με πραγματική εμπειρία του ταραχώδους πρώτου μισού του εικοστού αιώνα και έχοντας βιώσει όλες τις ζυμώσεις της ψυχροπολεμικής εποχής, έπαιζαν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ως καλεσμένοι των τότε Γαλλικών και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, κάτι που φαντάζει σήμερα σαν απλή ονειροφαντασία, αν αναλογιστούμε τη μετριότητα των σύγχρονων διαμορφωτών γνώμης που, άχρωμοι, άοσμοι, δίχως σαγήνη και στερούμενοι δράσης, λυμαίνονται τη δημόσια σφαίρα, παράγοντας κενό λόγο.
Γεννημένος το 1913 στη Μασσαλία σε εργατική οικογένεια, ο Γκαροντί ασπάζεται τον προτεσταντισμό στα 13 του και προσχωρεί στο γαλλικό Κ.Κ. το 1933, χωρίς να εγκαταλείψει τη χριστιανική του πίστη. Τον Σεπτέμβριο του 1940 συλλαμβάνεται από τις κατοχικές αρχές για αντιστασιακή δράση και κρατείται τέσσερα χρόνια. Το 1945 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ., έχοντας ασπασθεί τον σταλινισμό με σχεδόν θρησκευτικό πάθος, όπως ο ίδιος ομολογεί πολλά χρόνια αργότερα. Το 1960 γίνεται, μαζί με τον Λουί Αλτουσέρ, επικεφαλής μαρξιστικών ερευνών του κόμματος και εργάζεται με στόχο την ανάπτυξη νέου ουμανισμού, προσπάθεια που του εξασφαλίζει το κομματικό ανάθεμα και τον χαρακτηρισμό του «ρεβιζιονιστή».

Η σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968 τον απομακρύνει οριστικά από το Κ.Κ(διεγράφη το 1970), τον φέρνει σε πιο στενή επαφή με τη χριστιανική του πίστη και τον οδηγεί να ασπασθεί τον ρωμαιοκαθολικισμό το 1970. Η σκέψη του Γκαροντί, όμως, πραγματοποιεί μία ακόμη στροφή το 1980, ασπαζόμενος το Ισλάμ.
Το συγγραφικό του έργο τεράστιο. Τα βιβλία του «Οι θεμελιώδεις μύθοι της ισραηλινής πολιτικής», «Ο ισραηλινός σιωνισμός στο εδώλιο», και «ΗΠΑ η εμπροσθοφυλακή της παρακμής», έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις του Γιάννη Σχοινά «Νέα Θέσις».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Ροζέ Γκαροντί για το έργο του, «Θεμελιώδεις Μύθοι της Ισραηλινής Πολιτικής», καταδικάστηκε το 1998 σε φυλάκιση με αναστολή για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.
Οπως είναι ευνόητο(τα ευκόλως εννοόύμενα παραλλείπονται), οι απόψεις που εξέφρασε τον οδήγησαν σε έναν ανευ προηγουμένου ευρωπαϊκό(παγκόσμιο) αποκλεισμό, ωστόσο παρέμεινε δημοφιλής οχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε πολλά αραβικά κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου